Fatih Acar
Fatih Acar

İşverenler ve işsizler için önemli bir fırsat! İşbaşı eğitim programları

Köşe Yazısını Dinle

İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI NEDİR?

İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak, mesleki yeterliklerini geliştirebilecekleri ve tecrübe edinecekleri ve istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla İşkur tarafından işbaşı eğitim programları düzenlenmektedir.  Programa katılmak isteyenler, işbaşı eğitimi yapacağı işyerini kendileri bulabileceği gibi İŞKUR’dan kendilerine işyeri bulunmasını talep edebilirler. Ayrıca işverenler de istedikleri vasıftaki katılımcı adayını kendileri bulabilecekleri gibi kendilerine katılımcı adayı bulunmasını İŞKUR’dan  talep edebilirler.

İşbaşı eğitim programlarına başvuru şartlarını sağlayan tüm vatandaşlarımız, 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile Hizmet Merkezleri’nden ve İŞKUR E-Şube üzerinden başvuruda bulunabilmektedirler.

İŞKUR tarafından, işbaşı eğitim programı (İEP) başvuru süreçlerinin online ortamda gerçekleştirilmesi yönünde gerekli altyapı çalışmaları tamamlanmış olup Bu kapsamda işveren tarafından yapılacak İEP başvuru işlemlerinin anlatıldığı bir kılavuz yayınlamıştır. Vatandaşlarımız uygulama esaslarını buradan ayrıntılı olarak görebilirler.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINDAN YARARLANMA KOŞULLARI

  • İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak,
  • 15 yaşını tamamlamış olmak,
  •  İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmamak,
  •  Emekli olmamak,
  •  Programa başladığı tarihten önceki bir yıl içerisinde program düzenlenecek işverene ait vergi numarası altında yer alan işyerlerinde sigortalı olmamak,
  •  Kurumca aynı meslekte düzenlenen kurs/programı tamamlamamış olmak,
  •  Programa katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak,
  •  İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak şartlarının sağlanması gerekmektedir.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARININ SÜRESİ

Program günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilmektedir. Program süresi bilişim ve imalat sektörlerindeki işyerleri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 aydır Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için işbaşı eğitim programlarının süresi en fazla 9 ay olarak uygulanmaktadır. Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde MEB Hayat Boyu Öğrenme modüllerinin veya üniversite eğitim modüllerinin asgari sürelerinden az olmamak kaydıyla program düzenlenmektedir. Program günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saat ve günlük 240 günü geçmeyecek şekilde planlanabilmektedir.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINDA KARŞILANABİLECEK GİDERLER

İşbaşı eğitim programına katılan vatandaşlara, programa fiilen katıldıkları gün üzerinden;

  •  İş arayan statüsündeki katılımcılara günlük 163,59 TL, öğrencilere 122,69 TL, işsizlik ödeneği alanlara günlük 81,80 TL,
  • Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 179,95 TL cep harçlığı ödenmektedir.
  • Genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi İşkur tarafından program süresince karşılanmaktadır.

YENİ YÖNETMELİK SONRASI SON DURUM

İşbaşı Eğitim Programları ile ilgili olarak 8 Nisan 2022 tarihli resmi gazetede yayımlanan yeni yönetmelik sonrası Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından Aktif İşgücü Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar İşkur tarafından yayımlanan Genelge ile belirlenmiş ve uygulamada bazı değişikliklere gidilmiştir.

 Bu kapsamda İŞKUR tarafından düzenlenmekte olan İşbaşı Eğitim Programları (İEP) ile Mesleki Eğitim Kursları (MEK) kapsamında yürütülecek iş ve işlemler yeniden belirlenmiştir.

Buna göre;

  • İşbaşı Eğitim Programları, 8 Nisan 2022 tarihi itibarıyla en az 5 sigortalıya sahip olan ve katılımcıların en az %70’ini60 günden az olmamak üzere fiili program gününün en az 3 katı kadar süreyle istihdam edeceğini taahhüt eden işverenlerle düzenlenebilecektir. Örneğin 10 katılımcı ile üç aylık İEP düzenleyen işveren, bu katılımcılardan en az 7’sini 9 ay süreyle SGK’lı olarak istihdam edecektir.
  • İşbaşı eğitim programına katılabilecek katılımcı sayısına esas sigortalı sayısı, işverene ait vergi numarası altında ve programın düzenleneceği ilde yer alan işyerleri için programın başlangıç ayından önceki 12 aylık dönem içerisinde yer almak koşuluyla son 6 aya veya 6 aylık döneme ilişkin olarak SGK’ya verilen sigortalı sayısını gösterir belgede yer alan toplam prim gün sayısının 180’e bölünmesi suretiyle hesaplanacaktır. İşveren tarafından, bu şekilde hesaplanan sigortalı sayısının en fazla %30’una kadar katılımcı talep edilebilir.
  •  İşbaşı eğitim programına katılabilmek için programa başladığı tarihten önceki bir yıl içerisinde program düzenlenecek işverene ait vergi numarası altında yer alan işyerlerinde sigortalı olmamak gerekecektir. Ayrıca işbaşı eğitim programına katılabilmek için gerekli olan işsizlik süresi İŞKUR Genel Müdürlüğü tarafından belirlenecektir.
  • İşbaşı eğitim programına ilişkin işveren yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi halinde, ilgili işyerlerinde 24 ay boyunca kurs ve program uygulanmayacaktır.
  •  Bu yönetmelikten önceki yönetmelik hükümlerine göre başlatılan program ve kurslar, eski yönetmelik hükümlerine göre tamamlanacaktır. Eski yönetmelik gereği haklarında yasaklılık kararı uygulananlar, yasaklılıkları tamamlanıncaya kadar yeni yönetmelik hükümlerinden yararlanamayacaklardır.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X