Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

65 yaş ulaşımı yargıya taşındı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 4 Mart 2014` te `Ücretsiz veya indirimli Seyahat Kartları` yönetmeliği yayınladı. Kıyamet de bundan sonra koptu. 65 yaş ve üstü kişilere getirilen ücretsiz seyahat toplu taşımacılıkta yeni bir sıkıntı doğurdu. Zaman zaman bu köşeye de yansıyan şikayetleri
Özel Halk Otobüsleri Başkanı Sadi Eren“le enine boyuna konuştuk.” Bazı gerçeklerin kamuoyunca bilinmesi lazım” diyen Eren` in anlattıkları:
“ Ücretsiz binişlerde yaşanan olumsuzlukların özünde yatan, uygulamadaki adaletsizliğin bir tezahürüdür. Kişileselleştirilmiş kart sahipleri ve toplum bilmelidir ki yapılan yolculuklardan bugüne kadar yerel, bölgesel ve merkezi hükümet kaynaklarından bir kuruş dahi işletme desteği gelmemiş ve ödeme yapılmamıştır.
 
 
 
65 yaş üstü binişlerin 7/24 ücretsiz toplu ulaşımdan yararlanmalarıyla ilgili yapılan yasal düzenleme esnafımız tarafından mülkiyet hakkına yapılan bir ihlal olarak kabul görmüştür. Biz bunu yargıya taşıdık. Yargının vereceği karara saygılıyız. Vatandaşlara karşı serzenişimiz asla olamaz. Konunun muhatabı vatandaşlarımız değildir.”
Bursa` da toplu taşımada ücretsiz binişlerin sayısal verilerini de Başkan`dan alıyoruz. Yasa yürürlüğe girmeden önce 15.12.2012-15.01.2014 arası 1 yıllık yolcu verisi: 886.159 kişi. Uygulama başladıktan sonra 15.04.2014-15.05.2014 arası  1 aylık yolcu verisi: 2.069.303 kişi. Buruluş`ın rakamları ise, 15.12.2013-15.01.2014 arası l aylık 30.366 kişi,  15.09.2014-15.10.2014 arası l aylık 1.198. 612 kişi. Sadi Eren`den bunu biraz daha açmasını istiyoruz:
 
 
KART SAYISI 70 BİN ZARAR 10 MİLYON TL
 
 
 
“ Geliri düşük ve muhtaç 3 bin vatandaşımızın yanısıra diğer ücretsiz biniş kartları olanları hiçbir sıkıntı olmadan taşıyoruz. Fakat sayıları 70 bini aşan 65 yaş ve üzeri tüm vatandaşların ücretsiz taşınmaya başlamasıyla mağdur duruma düştük. Bir günde 40 sefer yapan yolcular var. Bu durum suistimal edildi. İhtiyaçtan değil adeta turistik amaçlı binişler oluyor. Ücretsiz binişlerin sayısal olarak yükseliş trendinde olması yüzünden esnafımızın gelir kaybı oranı yüzde 25` dir. Bu da yıllık zararımızın 10 milyon TL`yi bulmasıdır. Nitekim Burulaş` ın yıllık zararı da 40 milyon Tl`dir. Böyle giderse borçlarımızı ödeyemeyeceğimiz gibi araçlarımıza akaryakıt dahi alamayacağız.`
`Yaşanan durumun sadece Bursa ile sınırlı olmayıp, Türkiye genelinde bir sorun olduğunu` aktaran Başkan Eren`e kimi yerlerde yaşlıların şoförler tarafından `bedavacı` gibi aşağılanmalarla karşılaştıklarını hatırlatıyoruz. Cevabı şöyle oluyor : Bazı münferit olaylar yaşanmış olsa da vatandaşlarımızdan hoşgörü ve destek bekliyoruz. Duraklarda araç borcunu ve masraflarını ödeyemediği için ağlayan esnafımız var.  Esnafımızın da uygulamadaki sabrı ve sadakatine de teşekkür ediyoruz.”
(Yeşil otobüslerin yenilenmesi ne oldu, son gelişme: Yarın)
Mustafa YANIK
 
Çınarönü` de koku problemi giderildi
 
10/10/2014 tarihinde gazetenizin Söz Sizde köşesinde yayımlanan “Kokudan kapı pencere açamıyoruz” başlıklı, ilçemiz Çınarönü Mahallesi`nden havaya yayılan ağır kokudan rahatsızlığı konu alan şikayet haberi Zabıta Müdürlüğü`nce tetkik edilmiştir.
Yapılan tetkik neticesinde Keçi Kale Kooperatifi`ne ait alanda yakılan ateşin söndürülmesi sağlanmış olup kalan malzemelerin Fen İşleri Müdürlüğü çalışanları tarafından alınması sağlanmıştır.
Ayrıca söz konusu yerin girişinin demir kapıyla kapatılması için denetim formu düzenlenerek süre verilmiştir. Konunun takibine devam edilmektedir.
Bilgilerinize sunarız.
Yıldırım Belediyesi
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
 
Kaldırımda yürümek zor
 
Onkoloji Hastahanesinin önündeki yaya kaldırımı yine tabure ve çadırlarla işgal altında. Yayalar bu nedenle yolda yürümek zorunda kalıyor ve araçların çarpma riskine maruz kalıyor. Sadece yetişkinler değil, çocuklar da kaza ihtimaliyle karşı karşıyalar. Zabıtayı birkaç kez aramamıza rağmen sorunun giderilmediğini gördük. Lütfen birilerinin canı yanmadan yetkililer gekeken denetimi yapsın ve bir daha bu durumlara meydan verilmesin.
Bir grup vatandaş

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X