Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Avrupa’da neden sokak hayvanı yok? (2)

Köşe Yazısını Dinle

Dünden devam…

Kuduzun yaygın olmadığı bölgelerde, “terk edilmiş” başıboş bir hayvan, veteriner tavsiyesi sonrası hayvan koruma derneklerinin yönettiği yüzlerce barınaktan birine gönderiliyor veya veteriner tarafından gerek duyulursa uyutuluyor.

Belediyeler kendi inisiyatifleriyle veya hayvan koruma derneklerinin talebi üzerine, halka açık alanlarda grup halinde yaşayan başıboş kedileri ise kısırlaştırıp, kimliğini tanımladıktan sonra bulundukları yaşam alanına tekrar bırakabiliyor.

Aralık 2021’den itibaren de evcil hayvan sahiplenen veya satın alanların, “taahhüt ve bilgi sertifikası” imzalaması gerekiyor.

Fransa’da hayvanını terk eden, 3 yıl hapis ve 45 bin Euro cezaya çarptırılıyor.

Sokağa terk edilmesi sonucu evcil hayvanın ölmesi durumunda ise bu ceza 5 yıl hapis ve 75 bin Euroya çıkıyor.

Ülkede “hayvan istismarıyla mücadele ve hayvanlarla insanlar arasındaki bağı güçlendirmeyi amaçlayan” yasa 1 Aralık 2021’de yürürlüğe girdi.

Yasayla 1 Ocak 2024’den itibaren evcil hayvan dükkânlarında kedi ve köpek satışı yasaklanacak, bu dükkânlarda yalnızca barınaklarla işbirliği dahilinde terk edilmiş kedi ve köpekler sahiplendirilmek amacıyla bulunabilecek.

Mikroçip uygulaması Fransa’da da zorunlu.

ALMANYA…

Almanya’da mevcut yasalardan dolayı sokak köpeklerini görmek hemen hemen mümkün değil.

Ülkedeki yasal düzenlemeye göre, kişinin sokakta sahipsiz hayvan bulduğunda, en yakın hayvan barınağına veya veterinere götürmesi, bu mümkün değilse polise veya bölgesinde bulunan ilgili kuruma bildirmesi gerekiyor.

Polis veya ilgili kurum sahipsiz hayvanın kaydını yapıyor ve hayvanı barınağına teslim ediyor.

Almanya’da hayvan hakları, “Hayvan Koruma Yasası” ile teminat altında. Yasada hayvanlara nasıl davranılacağı, ne şekilde barındırılacağı ve acil durumlarda neler yapılması gerektiği düzenleniyor.

Yasaya göre sahiplerin, hayvanlarını herhangi bir sebepten sokağa bırakması yasak.

Buna aykırı davrananlara 25 bin Euroya kadar para cezası, hayvana eziyet edilmesi ya da öldürülmesi durumunda 3 yıla kadar hapis cezası veriliyor.

Ülkede sokağa bırakılan sahipsiz hayvanlar konusunda “Hayvanları Koruma Birliği” ve çeşitli dernekler çalışmalar yürütüyor.

Almanya’da evcil köpek besleyenler 72 ila 186 Euro arasında köpek vergisi ödemek zorunda. Eğer köpek “tehlikeli” köpek türü arasında yer alıyorsa bu vergi daha da yükselebiliyor.

Birçok eyalette belirli yerlerde ve sokaklarda köpeğe tasma takma zorunluluğu bulunuyor.

Yasalara göre, “tehlikeli tür ve dövüş köpeği” olarak belirlenenler için de dışarıda gezdirilmesi durumda ağızlık takılması mecburi.

Eyaletler arasında farklılıklar olsa da genel olarak sahipsiz hayvanlar, kamu güvenliği veya düzeni için tehlike oluşturuyorsa bundan yerel yönetimler sorumlu.

Bu durumda yerel yönetim tedbir almak, hayvanın barınma maliyetini karşılamak zorunda.

Tasmasız köpek birine zarar verirse zarar hayvan sahibinden tazmin edilebiliyor

ABD…

ABD’de sokak hayvanlarıyla ilgili kurallar eyaletten eyalete farklılık gösterebiliyor, ancak federal çapta 1960’ta kabul edilen “Hayvanlara Eziyeti Önleme Yasası”nın maddeleri uygulanıyor.

Bu yasa kapsamında kedi ve köpeklerin sokaklarda başıboş dolaşması, köpeklerin sokaklarda tasmasız dolaştırılması ve başkalarının özel mülklerine girmesi yasak.

Tasmasız bir köpek birine zarar verirse ortaya çıkan zarara göre dava açılabiliyor ve zararın tümü hayvan sahibinden tazmin edilebiliyor.

Birçok eyalette hayvanları sokakta başıboş bırakmak ya da sokağa terk etmek, yasa dışı kabul ediliyor ve sahipleri ağır para cezalarına çarptırılabiliyor.

Eyaletlerde hayvan koruma birimleri, ihbar üzerine gittikleri yerlerde ya da yaptıkları devriyelerde sokaklarda sahipsiz hayvan bulurlarsa, bu hayvanları barınaklara götürüyor.

Sahipleri bulunursa hayvanlar bu kişilere veriliyor, aksi takdirde sahiplendirilmek üzere barınaklarda tutuluyor. Uzun süre sahiplendirilmeyen hayvanlar uyutuluyor.

ABD’deki hayvan hakları savunucusu derneklerin derlediği verilere göre, barınaklara her yıl 6,5 milyon civarında kedi ve köpek getiriliyor, bu hayvanların yaklaşık 3 milyonu itlaf ediliyor.

Kaynak: 30.12.2021 (AA)

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X