Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

‘Benim durağa geldik mi?’

7-14 Ocak Görme Engelliler Haftası nedeniyle görmeyenlerin sorunlarını dile getirmeye çalışıyoruz.

Sorun diyorum ama aslında basit düzenlemelerle yapılabilecek birçok çalışmanın geri bırakılması bizleri üzüyor. Kimseden yardım almadan bağımsız bir şekilde hayatını sürdürmesi gerekiyor.

Uluslararası anlaşmalar ve engelli haklarını incelediğimizde yasalarda değilde daha çok uygulamalarda sorunlar olduğunu görüyoruz zihinsel değişimler gerçekleşmeyince yasalar uygulanamıyor.

Görmeyen beyaz bastonuyla, işgal edilmiş kaldırımlarda ilerlemeye çalışır ve durağa gelir, mobil uygulamaları kullanıyorsa durağa gelen otobüsün saatini tahmin edebilir.

Yoksa duraktaki herkese sorarak bineceği otobüsün saatini öğrenmeye çalışır.

Hele birde sorduğu kişinin otobüsü önce gelirse arkadaş haber alacağım diye bekleyebiliyor. Sordu ya da mobil uygulamadan otobüsünü tahmin edip bindi.

Onu bir sürpriz bekliyor.

Metroya değil de otobüse bindiyse ya otobüs şoförüne ya da yolculara ikide bir sorar ineceğim durağa geldik mi diye.

Neyse ki metrolarda durağı belirten sesli uyarı sistemi var -bazen çok kısık sesle veya sessiz konumda olsa da- ancak otobüslerde sesli uyarı sistemi hiç yok maalesef.

Bu arada otobüsteki ya yolcuları ya da şoförü bunaltırsınız sık sık sorularınızla.

E bazen de görmeyen engelli de sık sık sormakta haklı olabiliyor çünkü bir süre sonra şoförden ‘Aa senin durağı geçmişiz, ben seni karşıdan gelen otobüse bindireyim’ deyip indiriverir sizi otobüsten. Bin-in derken nerede olduğunuzu bilmeden serseri mayın gibi ortalıkta kalıverirsiniz.

Bahsettiğim durum maalesef ülkemizin bir gerçeği.

Umarım, yetkililer nezdinde bir farkındalık oluşturabilir ve toplu ulaşım araçlarında da sesli uyarı sistemine geçilebilir.

Saygılarımla.

Salih Arıkan

 

Semt pazarı talebine Osmangazi’den yanıt var

Sayın Günay Yumruktay, Olay gazetesi 1 Aralık 2020 tarihli Söz Sizde köşesinde “Sakarya Mahallemizde Semt Pazarı İhtiyacımız Var’ başlıklı okur yazısında yer verilen talep incelenmiştir.

Yazıda bahsi geçen konu ilgili müdürlüğe iletilmiş olup, gelen cevap aşağıda sunulmuştur.

İlgi dilekçede bahsi geçen, Demirtaş Sakarya Mahallesi için yapılmış olan pazaryeri talebinin gerekli araştırması tamamlanmıştır.

Belediyemiz yatırımlarının gerçekleşebilmesi için ilgili imar planlarında talep edilen fonksiyona uygun alan düzenlenmesi ve düzenlenen bu alanın mülkiyetinin belediyemize ait olması gerekmektedir.

Buna göre; talepte bahsi geçen Akçaköy Caddesi No:40 ile 80 arasında, imar planları kapsamında Pazar yeri olarak düzenleme yapılmamıştır.

1/1000 ölçekli Demirtaş Uygulama İmar Planı Revizyonu kapsamında 692 ada 2 parsel üzerinde pazar yeri olarak düzenleme yapılan yerde pazaryeri projemiz mahalle halkının ihtiyaçlarını gidermeye yönelik olarak Fen İşleri Müdürlüğümüz tarafından yürütülmektedir.

Bilgilerinize arz ederiz.

Osmangazi Belediyesi

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X