Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Bu görüntüler yakışıyor mu?

Bursa nüfusu tavan yaptı geçti, toplu taşım araçları ve semtler çoğaldı, yoğunlaştı. Burulaş’a ait otobüs ve trenler usulen de olsa gece temizleniyormuş. Haydi bunu kabul edelim, özel halk otobüslerinin durumu ne olacak, kim bunların bakım ve temizliğiyle ilgilenecek. Bu araçların önemli bir kısmı hurdaya dönmüş durumda. Egzozundan kara duman çıkmakta. Vatandaş durakta beklerken üzerine bu kara duman bulaşmakta.

Yine özel halk otobüslerinde araç içlerine bir göz atalım. Epeydir temizlik görmedikleri her halinden belli. Özellikle koltuklar tam bir felaket. Oturulan kısmı yağ ve kir içinde, insanın burnuna ağır koku da gelmekte. Kimi yerleri ve koltuk başları dökülmüş, paslı ve kesici demirleri ortaya çıkmış. Tutacak saplarının kimi kırılmış, kimisinin yeri tamamen boş.

Fotoğrafta görülen 6-F hatlı otobüste olduğu gibi. Plakasını vermeye gerek yok. Zira bu hat ve diğer hatlarda çok sayıda otobüs bu durumda. Sorumlular şimdiye kadar bunları görmemişlerse durum vahim demektir. Yeşil otobüslerin denetim işi vatandaşa göre sınıfta kaldı. Bu otobüslerin yenilenmesi bir ara gündeme taşındı ama bir daha ses seda çıkmadı.

Söz toplu taşıma araçlarının temizliğinden açılmışken bir önerim olacak. Kütahya’ da bu uygulama yapıldı ve olumlu sonuçlar alındı. Bu ilde faaliyet gösteren 291 özel halk otobüsü her yıl bulaşıcı hastalıklara karşı dezenfekte edilmekte. Önleyici sağlık hizmetleri kapsamında değerlendirilen bu çalışma ile mevsimsel olarak oluşan ve çeşitli yollardan bulaşan mikroplara karşı etkili olunabilmekte.

Kemal BAŞEREN

 

Araçlar kaldırımda, yayalar yollarda

 

Cazibe Merkezi’nde araçlar daha önce yaya yolu üzerine park ediliyordu. Hal böyle olunca yaya yolunu kullanmak imkansız hale gelmişti. Geçtiğimiz günlerde dikkatimi çeken bir şey oldu. Kaldırımda ilerlerken bir de araçla karşılaşıyorsunuz.

Gönderdiğim fotoğrafta da görüldüğü gibi kaldırımların arası sanırım araçlar için park haline getirilmiş. Bu durumda insanlar can güvenliğini tehlikeye atarak yoldan yürümek zorunda kalıyor. Bu yolda çocuklarıyla, bebek arabasıyla ya da engelli sandalyesi ile yoldan yürümek zorunda kalan bir çok kişiye rastlamanız mümkün.

İnsan güvenliği her şeyden daha önemli. Neden bu şekilde bir uygulamaya geçildiği hakkında bilgi almak istiyorum. Yetkililerin park sorunu konusunda daha hassas olmalarını ve bu konuda gerekli önlemlerini rica ediyorum.

İsminin yayınlanmasını istemiyor

 

Kayhan’ da müşteri kapma yarışı

 

Kayhan’ a geçen gün misafirlerimi götürdüm. Bursa’ mızın pideli köftesini yedirmek için. Ama gittiğime pişman oldum. Dükkanlarda çalışan görevliler müşteri kapmak için yarışıyorlar. Terminallerdeki çığırtkanlar gibi. Bu durum hiç hoş değil. Buna bir son vermek gerekir. Bir diğer sorun da Sönmez İş Sarayı’ nın arkasındaki yol. Eskiden ortalarda oturacak banklar vardı. Oranın yolları yeniden yapılırken kaldırıldı. Şimdi esnaf yolun ortalarına kadar masa sandalye koyup işgal etmiş. Şehrin merkezinde yakışık almayan durumlar. Sönmez İş Sarayı’ nın önündeki toprak alan ise bakımsızlıktan çöplüğe dönmüş.

Bülent ÖZTÜRK

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X