Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Bursa’da nostaljik bir gezinti

Ekrem Hayri Peker… Olay gazetesinin ve Söz Sizde köşesinin daimi takipçilerinden bir okurum. Aynı zamanda muhteşem bir Bursa sevdalısı. Geçtiğimiz günlerde okurlarına yine bir nostalji yaşatacak 13. kitabı olan Altıparmak-Muradiye-Çekirge Arasında Nostaljik Bir Gezinti isimli kitabını çıkardı ve okurlarıyla buluşturdu.

Alp Dağıtım Yayınları tarafından basılan kitabını şöyle anlatıyor kısaca:

“Çocukluğumuzun, gençliğimizin Bursası maalesef tanınmayacak kadar değişti. Gelecek kuşaklara “Benim Bursamı” anlatmak istedim. Bu çalışmamda Bursanın ana arterinden Altıparmak-Çekirge arasındaki değişimi yazdım.

*

2014 yılında yitirdiğimiz ünlü edebiyatçı Marquez anılarını dile getirdiği Anlatmak İçin Yaşamak adlı kitabında “Hayat, insanın yaşadığı değildir; aslolan, hatırladığı ve anlatmak için nasıl hatırladığıdır” demiştir.

Yaşımız büyürken, yıllar geçerken Bursa da değişti ve eski kimliğini yitirdi. Yazdıklarım önce birkaç sayfaydı. Anılar geldi sayfalara yerleşti.

Yazmak için 1960-1980 yılları seçtim. Neden bu yıllar derseniz bu yıllarda Bursa kimliğini korudu, gelenleri içine aldı. Ama seksen sonrası gelen göç içinde boğulup gitti, sadece boğulmadı, kimliğini de kaybetti. Metropol da olamadı. Sadece nüfusu fazla olan bir şehir oldu.

Kiremit uçuran lodosları ve dar sokaklarıyla sanki daha bir sıcaktı Bursa.

Fransız yazar Roland Barthes: “Şehir bir yazıdır, okur onu istediği gibi okur” diye yazmış. Ben böyle okudum, umarım farklı okuyanlar da çıkar, okuduklarını yazıya dökerler.

Ortaokul ikinci sınıftaydım. Türkçe dersimize Bursa’dan İnegöl Ortaokulu’na tayin olmuş Beyhan öğretmen giriyordu, Yıllar soyadını unutturdu. 35-40 yaşlarında olan Beyhan Hanım Bursalıydı. Sınıfta ders anlatırken, birden bir anısını anlattı;

“Bir gün yaşlı bir adam, bakalım gerçek Bursalı mısın? diye beni imtihan etti” demişti. Şu soruları sormuş:

-Altı şadırvan, üstü cami?

-Altı şadırvan, üstü minare?

Bu yerleri rahmetli babam bana gezdirmişti bu yüzden soruları cevapladım.

Ama,

-Altı dam, üstü hamam sorusunun cevabını unutmuştum (o da sonuncuyu bilememiş, bize öyle anlattı).

İyi okumalar diliyorum.

 

Çocuk Parkı talebi belediyemiz yatırım listesinde yer almaktadır

Sayın Günay Yumruktay, Olay gazetesi 16 Aralık 2020 tarihli Söz Sizde köşesinde “Çocuk Park Alanı Sazlık Oldu” başlıklı okur şikâyetine yer verilmiştir.

Yazıda bahsi geçen konu ilgili müdürlüğe iletilmiş olup, gelen cevap aşağıda sunulmuştur.

“İlgi sayılı yazınıza istinaden; Demirtaş Sakarya Mahallesi dahilinde belediyemiz çalışmaları devam etmektedir.

Bu doğrultuda 10. Meşe Sokak’ta bulunan park düzenlemesi yatırım listemizde yer almaktadır.”

Bilginize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

Osmangazi

  Belediyesi

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X