Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

BUSKİ’ den ‘su fiyatı’ açıklaması

Olay Gazetesi 04/02/2016 tarihli Söz Sizde Köşesi’nde, “Suyun fiyatı üzerine” başlıklı yazı ilgili birimler tarafından incelenmiştir.

Su fiyat tarifeleri BUSKİ Genel Kurulu, BUSKİ Genel Kurulu sıfatı ile Bursa Büyükşehir Belediye Meclisince onaylanıp yürürlüğe konulmaktadır. Abonelerimize, mevzuat gereği su bedeli, atıksu bedeli, bakım bedeli, çevre temizlik vergisi, katı atık toplama-taşıma bedeli, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’na göre Katma Değer Vergisi(KDV) tahakkuk ettirilmektedir. Mesken su fiyat tarifesi 10-m³ ve 10-m³ üzeri olmak üzere iki kademeden oluşmaktadır. Su bedeli, atıksu bedeli, bakım bedeli hesap kalemleri Genel Müdürlüğümüz gelirlerindendir. Çevre Temizlik Vergisi, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun uygulamasıdır. Su tüketim miktarları esas alınmak suretiyle m³ başına hesaplanmaktadır. Belediye Gelirleri Kanunu’nun Genel Tebliği ile 2016 yılı için açıklanan birim fiyatı m³ başına 0,27¨ ‘dir. Konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi mevzuat gereği Kurumumuzca su faturası ile tahsil edilip daha sonra ilgili belediyelere aktarılmaktadır.

ATIK TOPLAMA TAŞIMA BEDELİ

Katı Atık Toplama-Taşıma Bedeli, 27/10/2010 tarih ve 27742 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara ilişkin Yönetmelik uygulamasıdır. Katı atık toplama-taşıma bedeli, söz konusu yönetmeliğe dayanılarak, 17/05/2012 tarih ve 483 nolu Bursa Büyükşehir Belediye Meclisince belirlenerek uygulamaya konulmuştur. Katı atık toplama-taşıma bedeli mevzuat gereği, Kurumumuzca su faturası ile tahsil edilmekte, tahsili takiben ilgili belediyelere aktarılmaktadır. Katı Toplama-Taşıma bedeli 2016 yılı uygulaması abone başına aylık 7,93¨ (KDV Hariç)’dir. BUSKİ Tarifeler Yönetmeliğinin Aylık Bakım Bedeli başlıklı 23.1. Maddesi “Her türlü bakım işleri için abonelerden aylık olmak üzere abonenin tabi olduğu su satış ve kullanılmış suların uzaklaştırılması tarifesi(0,5m³) miktarı karşılığı bakım ücreti alınır” şeklinde hüküm ifade etmektedir. Abonelerimize bakım bedeli bu düzenleme çerçevesinde tahakkuk ettirilmekte ve tahsili yapılmaktadır. Abonelerimizden sayaç yenileme gibi hizmetlerden ayrıca ücret alınmamaktadır. Atıksu (Kullanılmış suları uzaklaştırma) bedeli, Kuruluş Yasamız olan 2560 sayılı yasanın 13. ve 23. maddeleri ile bu maddelere göre düzenlenen Tarifeler Yönetmeliğine göre tahsil edilmektedir. Mesken abone grubunda su bedelinin %15’i, işyeri abone grubunda su bedelinin %40 atıksu bedeli olarak hesaplanmaktadır. Katma Değer Vergisi; 02/11/1984 tarih 18563 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu uygulamasıdır. Su ve atıksuda %8 KDV. katı atık toplama ve bakım bedelinde %18 KDV. uygulanmaktadır. Ç.T.V. , KDV. `ye tabi değildir.

SİTE-APARTMAN ABONELİĞİ

​Site Aboneliği-sayacı uygulaması BUSKİ Tarifeler Yönetmeliğinde; “Site ve Apartman Tarifesi Uygulanacak Aboneler” ana başlığı ile 6.9. Maddesinde düzenlenmiştir. Özetle; Site, apartman ve bahçeli tesislerde, parsel girişine takılan sayaç ile; parsel sınırları içerisinde bilerek veya bilmeyerek meydana gelen su kayıp ve tüketimlerinin tespit edilip, faturalandırılmasına yönelik bir uygulamadır. Ana sayaçta tespit edilen sarfiyattan tali abonelere ilişkin sarfiyat toplamı düşülerek kalan bakiye sarfiyat site aboneliği üzerinden tahakkuka bağlanmaktadır. Yönetmeliğin 6.9.3/d fıkrasında “Site aboneliği adına yapılacak tahakkuklarda mesken tarifesinin birinci kademesi için uygulanmakta olan metreküp su fiyatı esas alınır.” hükmü yer almaktadır.

Uygulamalar Kanun ve Yönetmelikler çerçevesinde yapılmaktadır. Mevzuata uygun düşmeyen bir uygulamamız bulunmamaktadır.

Bilgilerinize sunar iyi çalışmalar dileriz.

Büyükşehir Belediyesi

Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X