Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Evsel atıkların geri dönüşüme kazandırılması ve bilinçlenme (1)

Günümüz dünyasında sanayileşmiş ve sanayileşmekte olan ülkeler, sürdürülebilir enerji kaynaklarının gittikçe azaldığını ve gelecekte enerji ihtiyacı sıkıntısının başgöstereceğini öngörererek farklı enerji kaynaklarına yönelmeye başlamışlardır.

Bu yeni enerji kaynaklarınının yenilenebilir ve dönüştürülebilir olması, halen kullanılmakta olan yeraltı kaynaklarının yarattığı çevre kirliliğine de bir alternatif gibi görülmektedir. Örneğin, güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, termal, nükleer vs gibi enerji türlerini sıralayabiliriz. Bunun yanında, geri dönüştürülebilir, yenilenebilir, enerjide tasarruf sağlayan bir yöntem daha var ki, o da atıkların geri kazanılması, atık haline gelen ve geri dönüştürülebilir mamul ürünün yeniden farklı şekillerde değerlendirilmesi gündemde günümüzde. Sanayileşmiş birçok ülkenin bu konuda hayli yol aldığını görmekteyiz. Gerek geri dönüşüm tesisleri ve gerekse de bu tesislerden enerji üretimi güzel sonuçlar vermektedir. Sadece evsel atıklardan elde edilen enerjiyle kasabaların elektrik ihtiyacı sağlanabilmektedir.

Kısaca şöyle özetleyebiliriz, insanoğlu tarafından tüketilen atıklardan, değerlendirilebilen atıklar çeşitli fiziksel veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm diyoruz. İkinci bir tanım olarak da geri dönüşüm terimini, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılması olarak açıklayabiliriz.

Geri dönüşebilen maddeler; cam, kâğıt, alüminyum, plastik, piller, motoryağı, akümülatörler, beton, organik atıklar ve elektronik atıklardır.

Konunun bu kısmının çok daha iyi anlaşılması için, geri dönüşüm dediğimiz şeyin, aslında bugün ve yarın tüketici olarak bize ve büyük ölçekte ülkeye olan yararlarını ve kazanımlarının farkına varmak ve bilinçli hareket etmek gerekiyor.
Devam edecek

Okur şikâyeti değerlendirildi ve mağduriyet giderildi 

9/4/2017 tarihli köşenizde yayımlanan “Her Araç Geçtiğinde Çamurlu Su Evin Duvarında” başlıklı, Millet Mahallesi 6. Meşe Sokak’ta biriken yağmur sularından dolayı duyulan rahatsızlığı konu alan okurun şikâyeti Belediyemiz Fen İşleri Müdürlüğü’nce incelenmiştir.

Yapılan yerinde inceleme neticesinde şikâyete konu olan yerde gerekli olan asfalt yenileme çalışması başlatılmıştır.

Bilgilerinize sunarız.
Yıldırım Belediyesi
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X