Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Evsel atıkların geridönüşüme kazandırılması ve bilinçlenme (3)

​Geridönüşüme kazandırılamayan atıklar, geleceğimiz için ciddi bir tehdit oluşturduğu artık bilinmekte. Evsel atıkların geridönüşüme kazandırılmaması halinde, gelecekte bunun çevre felaketlerine yol açacağı açıktır.

Çevre kirliliğinden deniz kirliliğine, yeraltı sularının kirlenmesinden hava kirliliğine kadar dünyanın geleceğini tehdit etmektedir. Makro düzeyde, daha önce de belirttiğimiz gibi sanayileşmiş ülkelerin bu konuda oldukça yol aldıkları açıktır.

Geridönüşümün sanayiye ve enerjiye yönlendirilmesi geleceğin yeni sanayi kolu olacaktır.

Mikro düzeyde ise, ülkemizde de bu konuda gerek devlet politikası olarak ve gerekse yerel yönetimler düzeyinde çeşitli atılımlar yapılmakta ve bu projeler devletimiz tarafından desteklenmektedir.

Ancak, bu çalışmaların çok da yeterli olduğunu söylemek mümkün değil tabii ki. Bu konuda belediyelerimizin çeşitli çalışmalarının olduğunu biliyoruz.

Geçtiğimiz günlerde, bitkisel atık yağ, kızartmalık atık yağ, atık araç lastikleri, atık elektrik elektronik eşyalar gibi özel atıkların yönetimi için Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda 17 ilçe belediyesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü temsilcilerinin katılımıyla bir işbirliği toplantısı yapıldı.

Bu toplantıda  Çevre Kanunu ve ilgili yönetmelikler kapsamında bitkisel atık yağlar, atık araç lastikleri ve elektrikli, elektronik atıkların diğer atıklardan ayrı toplanması ele alındı. İlçe belediyeleri ve ilgili kurum, kuruluşlara düşen görev ve sorumluluklar ile ilçe belediyeleri tarafından anlaşmalı oldukları çevre lisanslı firmalar/yetkili kuruluşlar tarafından toplanan özel atık verileri değerlendirildi.

Ayrıca, 2016 yılında 73 bin 679 kilogram bitkisel atık yağın ayrı toplanarak biyodizel/biyogaz üretiminde kullanıldığı, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri birimlerinden çıkan 166 bin kilogram atık araç lastiğinin ayrı toplanarak halı saha, suni çim saha, yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları vb. yerlerde yeniden kullanıldığı, 27 bin 627 kilogram elektrik elektronik atığın ayrı toplanarak geri kazanım sürecine dahil edildiği vurgulandı.

Tabii ki bunlar çok güzel gelişmeler, ciddi gayretler olduğunu görmekteyiz ve artarak devam etmesi dileğimiz.

Devam edecek

 

Sokağımız karanlıkta ışıklandırma yok
 

Mahallemizin ana giriş caddesi, C100 ve C111. sokaklarda ışıklandırma yetersiz. 6 direk var ve ışıklandırmaları yok. Gece burası iyice karanlık oluyor ve bayanlar geçerken sıkıntı yaşıyor, hırsızlık vakaları oluyor.

Hacivat Mahallesi sakini Erol Akyüz

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X