Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Gençler oturuyor yaşlılar ayakta

Emekli ve 60 yaşında bir vatandaşım. Sağlığım pek yerinde sayılmaz. 2005 yılında mide ameliyatı geçirdim, 2010 yılında ise yanlış iğne sonucu ayağım sakat kaldı. Bindiğim otobüslerde (genelde 48 hat nolu yeşil) ve metroda pek çoğumuzun da karşılaştığı bir durumdan hayli üzülmekte ve sıkıntı çekmekteyim.

 

Liseli ve üniversiteli gençler koltuklarında rahat otururken anne ve babası yaşındaki insanlar ayakta gitmekte. Gençler ellerinde birer cep telefonu ile oyalanmakta, yanlarına gelen bebekli kadınlara dahi yer vermemekte.

Ayakta durrmakta zorlandığım için bir defasında engelliler için ayrılan koltuğa oturmuş gençten bana yer vermesini istedim. Ancak pişman ve perişan oldum. Bana sertçe “ kalkmaya mecbur muyuz” cevabını verdi. Adeta yerin dibine girdim. “Gençler yaptığınız doğru değil” demem üzerine üzerime yürüdüler. Tüm bunlar otobüste oldu. Şoför oralı bile olmadı. Uzun yolu ayakta gitmek durumunda kalırken orta yaşlı bir bey kalkarak yerini verdi.

Sayın lise müdürlerine ve üniversite rektörüme sesleniyorum: Gençler neden yer vermez? Bu olup bitenler toplu taşıma araçlarında her gün yaşanıyor. Yer veren, saygılı davranan gençler de var ama azınlıkta. Öğrencilerinize söyleyecek sözleriniz olmalı diye düşünüyorum. Gençlerin söz ve davranışları böyle mi olmalı?

Bir diğer konu ise toplu taşıma araçlarında engelliler, hamileler için ayrılan koltuklar var. Ancak bunu belirten yazı hem küçük hem de aşağılarda bir yerde. Burulaş’a önerim ise: yazının yukarı alınıp kırmızı yazılmasıdır. Hoş bunca yaşadıklarımızdan sonra bunun ne faydaısı olacak bilemem ama bir öneri olarak sunmak istedim.

Erdoğan ÇOKGÜÇLÜ

 

Havada kömür kokusu

 

Gülbahçe, Soğanlı ve Koğukçınar Mahallerinde son iki haftadır geceleri müthiş bir hava kirliliği hakim olmakta. Göz gözü görmeyecek vaziyette. Dumanlı havadaki ağır kokuyu da hissederken nefes almakta zorlanıyoruz.

Gözlemlediğimiz kadarıyla pek çok evde doğalgaz yerine kömürle ısınma yapılıyor. Hava kirliliğinin de kalitesiz kömür kullanımından ileri geldiğini düşünüyoruz. Havaların iyice soğuduğu geceler ağır koku daha da artmakta. Doğalgaz var ama pahalı diye kullanmayan vatandaşlar bedava dağıtılan kömürü yakınca ortaya bu manzara çıkıyor.

Geçtiğimiz yıllarda da benzer durumlar yaşanmıştı. Bu yıl hava kirliliği daha ciddi boyutlarda. Basında hava kirliliğinin son günlerde tehlike sınırının 10 kat üzerine yükseldiğini okuyunca duyduğumuz endişede ne kadar haklı olduğumuzu anladık. Dışarı çıkarken maske aramak durumuna düşmeden sorumlu makamlar biran önce çare bulmalıdır.

Ali AYYILDIZ

 

Engelli izlenimi

 

Şehir hayatında engellilerin ne denli zorluklarla karşılaştıklarını duyuyoruz, görüyoruz Alınan bazı tedbirlar var ama maalesef yeterli değil. Geçtiğimiz günlerde Merinos’ ta düzenlenen 2. Yeşil Şehirler Zirvesi ara zamanında belki çoğu kişinin fark etmediği bir durum dikkatimi çekti. Tekerlekli sandalyede tam oturamayan, omurga sorunu olan genç bayan. Konuklara ikram verilen sandalyesiz masada çay ve kahveye uzanmakta zorlandı. Çevresi yardımcı oldu. Anlaşılan engelliler için kısa bir masa düşünülmemiş. Başgarsona bu durumu hatırlattım ‘ büro masalarına gidebilir’ cevabını verdi. Engelli de insan. Topluluk içinde olmak istiyor. Onları bu tür etkinliklere çekebilmek için ihtiyaçları da önceden halledilmelidir.

Kemal BAŞEREN

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X