Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Görme engelliler için sarı çizgiler ne ifade ediyor?

‘Gideceğiniz yere nasıl varıyorsunuz?’… ‘Merdiven sayıyor musunuz?’

Biz görmeyenlere sıkça sorulan sorulardan birkaçı…

Öncelikle, merdiven saymıyoruz. Görmeyenler kokular, sesler, inişler, çıkışlar, zemin farklılıklarından bir harita oluşturur.

Özellikle şu dönemde maske zorunluluğundan dolayı kokularda sorunlar olabiliyor diğer işaretlerle yine haritamızı oluşturarak yolumuzu buluyoruz.

Yokuştan indik, sağa döndük gibi kafamızdaki işaretler belirleyici oluyor. Çok gürültü kâbusumuz, özellikle bazı dükkânlarda aşırı gürültü sesi gelince arkadan, önden gelen sesleri algılamakta zorlanıyoruz.

Sessiz arabaya hayır… Son dönemlerde teknolojik gelişmelerle birlikte hiç ses çıkarmayan elektrikli araçlar da sıkıntı oluyor bizler için.

Bu araçların hiç olmazsa duyulabilecek kadar da olsa ses çıkaracakları bir düzenek eklenmeli.

Kaldırımlardaki sarı çizgiler…

Son yıllarda ana caddelerde sarı çizgiler artmaya başladı. Beni güldüren şurası ki, görme engelli bir arkadaş ana caddede yürüyecek de ara sokaklarda, caddelerde ne yapacak?

Sarı çizgi üzerinde yürümeyi tercih etmeyen, kaldırım ya da duvar takibiyle kapı arayanların ciddi bir sorunu oldu.

O da sizi zorla karga tulumba sarı çizginin üzerine koyma ve yürütme hastalığı bizi rahatsız ediyor. Evet, ‘sarı çizgiler burada’ deyip sesli uyarmaları yeterli olacaktır.

Görmeyen de teşekkür eder yoluna devam eder.

Yardım ederken de ‘yardımcı olmamızı ister misiniz’ diye sormanız yeterlidir.

Sarı çizgilerde kalite…

Sarı çizgiler genellikle basit adi malzemelerden yapılıyor. Böyle olunca da özellikle değişen hava şartlarında tehlike saçıyor.

Yağmurlu günlerde bir kayar düşerseniz sakat kalabilirsiniz.

Sarı çizgide çarpışma. Sarı çizgi dümdüz bir çizgi maalesef sarı çizgiler yapıldıktan sonra kullanımlarıyla ilgili ne görmeyenlere ne de halka doğru dürüst bilgi verilmedi.

Sarı çizgi üzerinde tekerlekli bastonla yürümek çok güzel.

Tekerleği çukurun içine sabitleyince hızlı gidiyorsunuz. Ama sarı çizgi sağlıklı değilse baston geri gelip size zarar verebilir.

Bir gün sarı çizgi üzerinde hızla ilerliyorum. Birine çarptım, kör müsün çekilsene dedim, o da benim gibi bastonla sarı çizgi üzerinde yürüyen bir görmeyenmiş. Epey gülmüştüm.

Herkes şunu bilsin sanki sarı çizgi olmasa görmeyen yolda yürüyemeyecekmiş gibi bir algı var.

Kaldırımlar ve diğer yollar yayalar için güvenli hale gelirse sarı çizgi olmadan da yürünür.

Her şeye rağmen, sarı çizgiler sayesinde kaldırımlarda hızlı bir şekilde yürüyebilmek harika bir duygu.

Yine de yetkililer, belediyeler bu sarı çizgileri daha sağlıklı malzemelerden yapsa, kaldırımların otopark gibi kullanılmasını önleyebilse, esnafın kaldırımlara, sarı çizgi üzerlerine eşya bırakmasını, masa sandalye atmasını engelleyebilse ben ve benim gibi görmeyen arkadaşlarımız da oldukça rahat dışarı çıkabilir, bizler de toplumdaki yerimizi alabiliriz.

Bu arada, İzmir’den ulaştığım Söz Sizde köşesine bizlere yer verdiği için teşekkür ederim.

Saygılarımla.

Salih Arıkan

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X