Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Gözümüzün önünde ama bir o kadar da gözümüzden uzak Gazi Timurtaş Paşa Türbesi

Günay Bey, Söz Sizde köşesinin sürekli takipçisiyim. Geçtiğimiz günlerde yaşadığım ve gözlemlediğim bir durumu paylaşmak istiyorum.

Şöyle ki; Yurtdışından misafirlerim gelmişti. Ben de onları bir Bursa sevdalısı olarak Bursamızın tarihi mekânları ve turistik yerlerini gezdirmek istedim. Bursa’nın bir çok yerini gezdik. Birçok güzelliğin yanında belki de bugüne kadar fark edemediğim bazı olumsuzlukları da misafirlerim fark etti.

Şöyle ki, tarihi mekânların çevreleri, kaldırımları, caddeleri genelde bozuk. Çevre düzenlemeleri sıkıntılı.

Bunlardan biri de Çakırhamam’da bulunan Gazi Timurtaş Paşa Türbesi ve çevresi. Bu türbe, her gün hepimizin gözünün önünde olan bir mekân ancak dikkatle baktığınızda bir o kadar da bakımsız ki, ilgisizlikten demek ki fark edilmiyor bile. Kesme taşlar üzerine sıva yapılmış ve onlar da zamanla dökülmüş. Çevre düzenlemesi de aynı şekilde bakımsız.

Bu konularda gayet duyarlı olduğunu bildiğimiz Büyükşehir Belediyemizin de muhtemelen gözünden kaçmış bir tarihi yer burası.

Şehrimizi yöneten değerli yetkililerimizden ricam, tarihimiz açısından da önemli olan bu türbenin layık olduğu şekilde bakımının ve çevre düzenlemesinin yapılmasını rica ediyorum.

Saygılarımla.

Behzat Bilir

KİMDİR?

Gazi Timurtaş Paşa Türbesi, Atatürk Caddesi ile Cemal Nadir Caddesi’nin kesiştiği köşede, Çakır Hamamı’nın karşısında yer almaktadır. 

Sultan I. Murad’ın kumandanlarından, Anadolu Beylerbeyi Gazi Timurtaş Paşa’nın bugünkü türbesini 1945 yılında, Bursa Valisi Haşim İşcan’ın isteğiyle Bursa Eski Eserleri Sevenler Derneği yaptırmıştır. 

Kesme taş, üzeri açık ve üç yüzü parmaklıklarla çevrili türbenin içerisinde Gazi Timurtaş Paşa’nın basit bir mezarı vardır. Türbenin kapalı yüzünün iç tarafındaki mermer kitabede şunlar yazılıdır: 

Gazi Timurtaş Paşa Hüdavendigâr Murad’ın emirlerinden, Yıldırım Beyazıt’ın Anadolu Beylerbeyi, İsa Çelebi’nin veziri ve kumandanı olup, Ulubat cenginde 1403’te şehit olmuş ve buraya gömülmüştür. Allah rahmet eylesin”.

 

Kanalizasyon kokusu çevreyi rahatsız ediyor

Nilüfer ilçesi Çalı Mahallesi 98. Sokak/410. Sokak’ta sitenin altında bulunan otoparka, sitedeki kanalizasyon giderlerindeki arızadan dolayı bütün pislik akmış durumda. Kanalizasyon kokusundan çevre sakinleri olarak rahatsız olmaktayız.

İlgililerin sorunu çözmelerini ve bu kötü kokuyu giderecek önlem ve temizliği yapmalarını rica ediyoruz.

Semt sakini vatandaş

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X