Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Grip ve salgın hastalıklarının yayılmaması için hepimiz sorumlu davranmalıyız!

Köşe Yazısını Dinle

Bazılarınızın başlıktan hemen alındığını duyuyor gibiyim. Eğer öksürüğünüz, hapşırığınız varsa, yerlere tükürüp, balgam da çıkarıp atıyorsanız hasta olup ağzınız açık konuşuyorsanız. İşte bu yazıda adı geçen o kişiler sizlersiniz! Yani, hastalığın yayılmasında sorumluluğunuz var demektir.

Son günlerde görülme sıklığı yüksek düzeyde seyreden grip, her yaş grubunu tehdit eden bir enfeksiyona dönüştü.

Ancak grip, bazılarında daha ağır seyrediyor ve zatürreye dönüşebiliyor.

65 yaşından büyükler, 5 yaşından küçükler, kronik akciğer, kalp, böbrek, karaciğer hastaları, obezler, hamileler, uzun süreli kortizon kullananlar, diyabet, kan hastalığı ve kanser hastaları gibi bağışıklığı zayıflamış kişilerin grip olması daha fazla sorun yaratabiliyor.

Çünkü bu kişilerde hastalığın zatürreye dönüşmesi daha kolay oluyor.”

Grip deyip geçmeyin sevgili dostlar. Aralık 2022 ve Ocak 2023’ün ilk günlerinde hastalananların sayısında çok hızlı bir artış var. Ve bunda da hijyene dikkat etmemek ve çevremizdeki insanları korumak gibi sorumluluğumuzu yerine getirmediğimizin de etkisi var.

Özelliklede, 5 yaşın altındaki çocuklarda ve 65 yaşın üzerindeki yaşlılarda ölüme götüren sonuçlar doğuruyorsa bir kere daha kendimizi sorgulamak zorundayız.

Grip nasıl bu kadar yayılabiliyor?

Hastalığı anladığınız andan itibaren önce sağlıklı insanlara bulaştırmamak için kendinizi 3-5 gün boyunca toplu yaşam içinden tecrit etmelisiniz. Çarşı pazar, toplu ulaşım ve kalabalık ortamlardan uzak durmaya çalışmalısınız.

Eğer, çalışıyorsanız dinlenmek için izin alabilirsiniz.

Ya da konuşma, öksürük, hapşırık, tükürme, balgamınız varsa mutlaka maske takınız.

Cebinizde mutlaka bir paket peçete mendil bulundurun ve ona tükürün, balgamınızı peçeteye çıkarın, o peçetelerinizi de yerlere değil çöp kutularına atınız.

Bunu yapmıyorsanız eleştirdiğimiz, hastalık bulaştıran sorumlulardan, suçlulardan ve vicdansızlardan biri de siz olabilirsiniz.

Unutmadan;

Tükürme, balgam çıkarma, hastaların maskesiz ya da ağzını kapatmadan öksürmeleri insanlar tarafından tiksindirici ve iğrenç kabul edilir.

Toplum sağlığını korumak ve bazı önlemler almak konusu yetkililerin de görevidir.

5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 41. maddesinin1. Fıkrası yerlere tükürmek, balgam çıkarmak suçtur.

Ama, ben bugüne kadar hiçbir zabıta görevlisinin yere tüküren veya balgam saçan birine ilgili kanuna göre ceza yazdığını veya tutanak tuttuğuna görmedim. Siz gördünüz mü hiç bilmiyorum.

Hiç düşündünüz mü? Konuşurken, öksürürken, hapşırırken, yerlere tükürürken veya balgam atarken kimlerin canını yakıyorum, hasta yapıyorum dediniz mi?

Karar sizin, hepimiz toplumun bir parçasıyız.

Özellikle salgın döneminde hastalığı artıranlardan değil, tedbirleri alıp uygulayan, salgını azaltanlardan olunuz!

Sağlıkla kalın.

Necmettin Şengül

 

 DİKKAT!
Yenişehir’de su kesintisi

Bursa Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü Şebekeler Dairesi Başkanlığı tarafından yapılacak çalışmalar kapsamında Yenişehir İlçesi, Yüzüncüyıl, Çayır, Yılmaz, Hıdırbali, Ulucami, Gündoğan, Tabakhane, Kurtuluş, Yenigün Mahalleri ile civarında, 31/01/2023 tarihinde, saat 20:00 ile 01.02.2023 tarihinde saat 20:00′ a kadar su kesintisi yapılacaktır.

Tedbirli olunması rica olunur.

 

Söz Sizde köşesi okurlarının dikkatine!

Değerli Söz Sizde köşesi okurları, çevrenizde yaşadığınız sorunları, önerilerinizi, teşekkürlerinizi, talep ve şikâyetlerinizi fotoğraflayıp WhatsApp hattı üzerinden, [email protected] mail adresi, facebook/ messenger veya Instagram üzerinden çok daha rahat bir şekilde bize ulaşabilirsiniz.

Ayrıca, Söz Sizde köşesini www.olay.com.tr internet sayfamızdan düzenli olarak takip edebilirsiniz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X