Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Kamu kurumu ve mevzuat

Bir konuda bilgi almak için bir kamu kurumunun web sitesine girmiştim. Web sitesinde geçen bir kelime ilgimi çekti. Ne demek acaba diye girdim. Personel işlemleri ile ilgili bir duyuruymuş. İstenen belgeler bölümünde ‘adli sicil belgesi vb. şeyler isteniyor ve adliyeden alınacak’ diyordu. Oysa bu belge e-devlet sistemi üzerinden alınabiliyor.

Bu durum kimi kamu görevlilerinin güncel gelişmeleri takip etmediği ya da yeterince hassas olmadığını gösteriyor mu? Empati yapın hangisi iyi. Bilgisayraınızla e-devlet’ ten ilgili belgeyi almak mı yoksa adliyeye gidip almak mı?

Vatandaş zaman zaman gelişen ve değişen resmi duyuruları bilmeyebilir. Kamu görevlilerinin vatandaşı doğru şekilde bilgilendirmesi gerekmez miydi? Bir akrabamın çalıştığı işyerinde görevliler haftanın bir günü mesai saatinden sonra online eğitime kalıyor ve aylık sınav oluyorlar. Kamu görevlileri ise hala vatandaşı adliyeye göndermeye çalışıyor.

Bursa Valiliği de kamu kurumu çalışanlarını gerekirse online olarak eğitmeli. Pek çok kurumda mevzuatı çalışana ben söylüyorum, ‘uygulamanız yanlış’ diyorum. ‘Bize böyle bilgi verildi ‘deyip işin içinden çıkmaya çalışıyorlar.

Özgür ER

 

Klimalarda soğuk esinti

 

Arabayatağı’ ndan Şehreküstü’ne giderken bindiğim metorunun klimasından soğuk hava gelmesiyle epey bir tedirginlik yaşadık. Bir kaç gündür bu ş ekilde gidip geliyoruz. Hava sıcaklığının iyice düştüğü şu günlerde bir de klimanın yaydığı soğuk havayla karşılaşmamız çekillir gibi değil.

Özellikle hasta, yaşlı ve bebeklerin bu ortamdan etkilenmesi her an mümkün. Bir anlamda hastalığa davetiye çıkarmakta. Sorun günlerdir bu eşekilde sürmemeli. Şayet tamiri mümkün değilse klimaların en azından kapalı tutulması gerekmez mi?

Bir diğer sorun ise metro kapılarının erkenden kapanması. Bu duruma daha önceleri hiç rastlanmıyordu dersek yeridir. Ama son zamanlarda rastlanıyor. Bu konuda köşenize yansıyan şikayeti de okumuştum. Metro istasyonda duruyor, dışarıda olanların tamamı binmeden, hatta içeridekilerin tamamı çıkmadan metro kapıları kapatıp hareket eiyor. İki kez bu olayı yaşadım bir defasında ayağımı içeri atmak için uzattığım sırada kapı kapanıverdi. Ani bir reflekse ayağımı çekebildim.

T.K.

 

Okullarda ‘güvenlik’ ihtiyacı

Nüfus artışı ve göçle birlikte şehir nüfusu artıyor tabii sınıflar da kalabalıklaşıyor. Güvenli okul kavramı da sık sık duyulmaya başlanıyor. Bu durumda okullarda yeterli güvenlik personeli olup olmadığı sorusunu akıllara getiriyor. Bu konuda iyimser olmak zor. Öyle ki okulların önemli bir bölümü güvenlikte son derece yetersiz. Bunun yanı sıra son dönemde yabancı madde kullanımının artması okullarda etkili bir güvenlik yapısının zorunluluğuna ihtiyaç gösteriyor.

Her sektörün güvenlik ihtiyacı birbirinden farklıdır. AVM’de sağlanan güvenlik hizmetinin aynısını okullarda sağlayamazsınız. İki yapının güvenlik sistemi kurulurken dikkat edilmesi gereken noktalar ve hassasiyetler birbirinden farklıdır. Çünkü okullarda sadece çocukların değil, öğretmen, yönetici, yardımcı ve ziyaretçilerin de güvenliği sağlanmalı. Güvenliğin az olduğu okullarda istenmeyen olayların yaşanılması kaçınılmaz. Bu durum da eğitim kurumlarında başarı oranını düşürür. Güvenliğin tamamen emniyet birimlerince sağlanmasını beklemek geçerli bir yaklaşım olamaz. Bu zaten mümkün de değil. Güvenlik elemanı olmayan okul yönetimleri ilk iş olarak güvenlik heyeti oluşturmalı, velilerle de biraraya gelerek bu yönde çalışma başlatmalı.

Cengiz ARSLAN

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X