Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Koku ve Batı Atıksu Arıtma Tesisi

Olay Gazetesi 01/08/2015 tarihli Söz Sizde Köşesi’nde, “Altınşehir’ de dayanılmayacak koku” başlıklı yazı ilgili birimler tarafından incelenmiştir.

Özlüce bölgesinde yer almakta olan Batı Atıksu Arıtma Tesisinin yer seçiminin 1980’li yıllarda yapılmış olup imar planlarında yer almaktadır. 1994 yılından sonra, bölgedeki yerleşim yerlerinin oluşumunun başlaması ile beraber 2011 yılı itibariyle civar yerleşimlerden gelen koku şikâyetleri üzerine 2011 yılı Haziran ayı itibariyle tesiste koku kontrolü çalışmalarına başlanılmıştır. İlgili kurumumuz olan BUSKİ Batı Atıksu Arıtma Tesisinde atık suların arıtılmasında kullanılan prosesin kötü kokuları oluşturacak gazların oluşmasına imkân vermediği ve performansı kanıtlanmış teknolojiler olduğundan çevreye olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Tesiste oluşan atık çamur ızgarasından (6 mm delik çaplı otomatik D tipi ızgara) geçirilerek içindeki katı maddeler alınmakta, dekantör ile susuzlaştırılması yapılarak, katı maddenin arttırılması ve dezenfeksiyon amacıyla sönmemiş toz kireç ile kireçlenerek stabilize edilmektedir. Söz konusu stabilize edilen çamur sızdırmaz kil dolgu lagünlerde depolanmaktadır. Lagünlerde oluşan sızıntı suları ve yağışlarla oluşan sular lagün çıkış yapısından, boru hatları ile alınarak atık su arıtma tesisleri girişine verilmektedir. Koku ve sinek oluşumuna karşı çamur yüzeyi ayrıca toz kireçle (sönmemiş toz kireç) kaplanarak zararsız hale getirilmekte ve Temmuz 2008 tarihinden itibaren dolan depolama alanlarının üzeri toprakla kapatılmaktadır. 2009 yılından itibaren lagün alanlarında özellikle yaz aylarında ayrıca kimyasal dezenfeksiyon ve koku kontrolleri çalışmaları dönemsel olarak yürütülmektedir. İlgili kurumumuza ait mevcut ve planlanan atıksu arıtma tesislerinden çıkan/çıkacak arıtma çamurlarının nihai bertarafı için Doğu Atık su Arıtma Tesisinde yapılacak olan çamur yakma tesisi sözleşmesi 31/03/2015 tarihinde imzalanmış olup inşaat süresi 2 (iki) yıl sürecektir. Çamur Yakma Tesisinin işletmeye alınması ile Batı Atıksu Arıtma Tesisindeki arıtma çamurları Doğu Atıksu Arıtma Tesisine taşınacaktır. Mevcut lagünlerdeki arıtma çamurlarının da uygun şekilde bertarafı yapılacaktır.

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

Büyükşehir Belediyesi
Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

 

Park yasağının adı var

 

Çekirge Caddesi’ nden eski kaplıcaya giden yolun üstünde bir pizzacı dükkanının önündeki elektrik direğinde koskoca bir tabela var. Üzerinde ”Araç park etmek yasaktır. 15 dakika süre ile flaşörler yanık durumda park edilebilir” yazılı. Ne var ki 7/24 park eden araçlar mevcut. 2 yılda 30′ un üstünde dilekçe vermemize rağmen tek bir Allah’ ın kulu ilgilenmedi. En son alay edercesine bizim Çekirge Mahalle Muhtarlığına gitmemiz istendi durumu onun düzeltebileceği söylendi. Oysa ki caddenin bu kısmı Kükürtlü muhtarlığına ait. İşyerlerimiz caddenin karşısında. Müşterilerimiz araçlarını 10-15 dakika park ederek bizden alışveriş yapacaklar ama yer yok. İşyerlerimizin önü otobüs durağı olduğundan duracak yer yok. Son derece mustaribiz. Yetkililere sesleniyoruz verdiğimiz dilekçeler ne oluyor, ne bir işlem yapılıyor ne de cevap veriyorsunuz.

Meydan esnafı

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X