Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Kültürpark çevre kirliliği kurbanı olmasın

Kültürpark… Bursamızda belki de eskiden beri tek nefes alabildiğimiz yer. Bursa’nın oksijen deposu… İnsanların huzur bulmaya, piknik yapmaya gittiği tek yerdi yıllarca. Gerçi halen kent insanlarının rağbet ettiği bir yer olma özelliğini koruyor.

Ben uzun yıllar yurtdışında kaldım bu tür yerlerin nasıl korunduğunu, nasıl yeşillendirildiğine şahit oldum. Burada insanların bu tür yerlere gelenlerin nasıl çevreye duyarlı olduklarını gördüm. Ama ne yazık ki, kendi ülkemde, kendi şehrimde böyle güzel bir yerin bu kadar bakımsız ve insanların nasıl hor kullandığını gördükçe kahroluyorum.

İlgililer, fotoğrafda görüleceği üzere gerekli uyarıyı yapmışlar “Kültürpark içerisinde bulunan büfelerde kabuklu yemiş bulundurulması ve satılması yasaktır” yazan bir tabela konulmuş park içine. Hatta büfelerin gözünün önüne…

Gelin görün ki, diğer fotoğrafta büfede her tür kabuklu yemiş boy gösteriyor.

Bu bir çelişki değil mi?

Bu tabelayı oraya koyan kim, bu büfeleri kontrol eden, denetleyen kim? Hadi büfede var diyelim, vatandaşın gözünün önünde duruyor bu tabela.

Buraya hava almaya, huzur bulmaya, piknik yapmaya gelen vatandaşın evlerine giderken geride bıraktıkları manzara ayrı bir sorun. Her yer çekirdek kabukları…

Yazık günah değil mi? İnsan huzur bulmaya geldiği yeri böyle bırakır mı? Piknik yapmaya geliyorsun arkanda bir yığın çöp bırakıyorsun. Bu sadece Kültürpark için değil, piknik alanları hep böyle.

Hem yetkililer hem de piknik yapmaya gelen, gezmeye gelen hemşerilerimiz lütfen, şehrimizin bu güzel yerlerini heba etmeyelim. Çevrecilik lafla olmuyor. Bıraktığın çöpü bir torbaya koymak kenara bırakmak çok zor olmasa gerek. Saygılarımla.

Çevreye duyarlı vatandaş

 

Avdancık Mahallesi ve bölgesinde yol işaretleri yetersiz, yollar çöplük gibi

 

Osmangazi ilçesi Selçukgazi (köy) Mahallesi’nden geçip Demirtaş Mahallesi’ne giderken Avdancık (köy) Mahallesi’nde ilerlerken adı geçen mahalde evin duvarına, viraja, sokak arasına kırmızı boya ile Bursa yazılmış. Karacabey’e bağlı köy ve mahallelere, 2 yıl önce Bursa Belediyesi tanıtım, yön levhaları konulmuş ve eskileri yenilenmişti.

Nedense bu bölgede herhangi yön levhası, yönlendirme işareti göremedim. Yöreyi bilmeyen insan için sıkıntılı olduğunu düşünüyorum. Avdancık Mahallesi’nden çıktıktan sonra epey yol aldık. Demirtaş Barajı üstü Avdancık, Demirtaş ana karayolu üzerinde belirli bir km ileride sağ tarafında çok fazla yüksek, uçurum var. Gördüğüm kadarıyla buralarda da gerekli önlem yok. Yollar virajlı ve dar. Bu bölgeye demir bariyer gerekmez mi yol boyunca. Herhangi bir uyarıcı reflektör veya uyarı işareti yok.

Ayrıca bölgede çok güzel baraj ve doğa manzaralı yerler var. Kaynak sular var. Ama ne yazık ki, bu bölgeye piknik yapmak için gelenler tarafından çöplüğe, pislik yuvasına çevrilmiş. Yoldan geçenler bile çöplerini bu bölgeye atmış sanki. İlgililer bu pisliği, bu çöplüğü görmüyor mu diye merak ediyorum doğrusu. Belediyelerimizi bu bölgeye biraz ilgi göstermelerini istiyorum.

Güzel manzarayı seyretmeyi, piknik yapmayı bilmiyoruz maalesef. Huzur bulmak için gittiğimiz yerleri nasıl çöplüğe çevirdiğimizi anlamak mümkün değil.

Öte yandan bu bölgeler de belediyelerin sorumluluğunda ve gerekli ilgi ve bakımı hak ediyor bu güzel yerler.

Saygılarımla.

Kemal BAŞEREN

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X