Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Osmanlı’dan günümüze miras: Tahtakale Çarşısı

Köşe Yazısını Dinle

Osmanlı’dan günümüze uzanan tarihiyle, kültürel mirasıyla Bursa’nın en eski çarşılarından biri olan Tahtakale Çarşısı bir zamanlar köyden kente alışverişin yapıldığı en gözde merkezlerden biriydi.

Bursa’nın çevre köylerinden gelen üreticiler, şehrin en iyi meyvelerini, sebzelerini, süt ürünlerini, et ve balını buraya getirir, tüketiciye  ulaştırırlardı. Ürünler doğrudan üreticiler eliyle tüketiciyle buluşurdu.

Hatta şehir dışından dahi müşterileri olurdu esnafın.

Zamanla şehirleşmenin ve alışveriş merkezlerinin de etkisiyle eski ihtişamını ve cazibesini kaybetse de hâlâ o günleri bilenler için nostaljik bir mekân olmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz yıllarda Osmangazi Belediyesi bölgede birtakım düzenlemeler ve restorasyon çalışmalarıyla canlandırmaya çalıştı.

Binalarda yapılan çalışmalar ve restorasyonla güzel bir görüntüye kavuştu.

ESKİ GÜNLERİNİ ARIYOR…

Ama her şeye rağmen o eski köylü pazarının eski cazibesi artık yok.

Köylülerin ürünlerini sergilediği çarşının yerinde artık çay ocaklarının, çorbacıların masaları, işportacıların seyyar tezgâhları daha fazla göze çarpıyor.

Bir zamanlar buranın müdavimi olanlar için ise dediğim gibi hâlâ bir nostaljik mekân ve yıllar öncesine dayanan dostluklarıyla buradaki esnaftan alışverişe gelen müşteriler var.

Esnafın da, müşterilerin de beklentisi yine buranın eskisi gibi organik taze ürünlerin köylüler tarafından getirilip satılması, çarşının bir köylü pazarı haline gelmesi.

KALDIRIMLAR YAYALAR İÇİN SIKINTI…

Öte yandan, bu tarihi çarşıya girişi olan Tahıl Caddesi’ndeki kaldırımların durumu da sıkıntılı. Vatandaş pazara girerken kaldırımları kullanması imkânsız. Çünkü zaten bir kişinin dahi zor yürüdüğü kaldırımların da çevredeki işyerleri tarafından işgal edilerek yayalar tarafından kullanılamaz hale gelmesi can sıkıcı.

Çarşının diğer bir girişi de restorasyonu bir türlü bitmeyen Güngörmez Mescidi’nin bulunduğu küçük bir aralık.

Köylüleriyle, çevredeki tarihi dükkânlarda bir ömür geçirmiş esnafıyla, Aşıklar Kahvesi’yle, şimdilerde sadece gürültünün ağır bastığı ama eskiden huzur veren sessizliğiyle, sadece yayaların girebildiği yollarıyla Tahtakale Çarşısı’nın eski ihtişamına dönmesi, Bursamızın bir kültürü olarak hizmet vermesi yıllarını bu mahallede geçiren eski bir Bursalı olarak, Osmanlı’dan günümüze kadar uzanan bu tarihi mekânın orijinaline uygun hizmet vermesi en büyük temennim.

Dikkat! Mustafakemalpaşa’da su kesintisi

  •  BUSKİ Genel Müdürlüğü Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı tarafından yapılacak çalışmalar kapsamında Mustafakemalpaşa ilçesi Şeyh Müftü, Hamzabey ve Atariye mahalleleri ile civarında 4 Ekim 2022 – 2 Kasım 2022 tarihleri arasında 09.00 – 17.00 saatleri arasında su kesintisi yapılacaktır. Tedbirli olunması rica olunur.

Büyükşehir Belediyesi

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X