Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Özel çocukların özel öğretmenleri

​ Pazar günkü yazımdan sonra yine bir eğitim başarısı anlatan mektup aldım Burak’ın annesinden. O da özel bir çocuk annesi…
 

İdealist anlayışın günümüz eğitim sisteminde, sağından solundan kırpılarak oluşturulan ideal öğretmen modelinden ‘idealist öğretmen” modeline geçişin arzusunu paylaşıyor.
 

Bir engelli annesi olmak nasıl bir duygudur? Hayatınızda neler değişir mesela? Hiç düşündünüz mü?
 

Böylesine özel bir günde, Öğretmenler Günü’nde paylaşmak istedim sizlerle Burak’ımın eğitim sürecini. Neden mi? Öğretmenin ne demek olduğunu anlamanız için. İdealist bir öğretmenin neler yapabileceğini göstermek için. Belki öğretmenlerimizin özel gününde onlara bir ışık olur Meral öğretmen diye…
 

Oğlum Burak özel bir çocuk. Öğrenme güçlüğü ve dikkat eksikliği var.
 

Sağlığı ile ilgili birçok sıkıntı yaşadıktan sonra doktorumuzun en son bize söylediği, “Hanımefendi, çocuğunuzun başarısı, tedavisi sadece ve sadece eğitim. İyi, sabırlı bir öğretmenin elinde eğitim” dedi.
 

Bizler gibi özel çocukları olan annelerin hayatlarının sonuna kadar beyinlerine, ruhlarına işleyen bir tek cümle vardır. Ve hayatları boyunca bunun için uğraşırlar. “Ben ölürsem, benden sonra evladım ne olacak?” Onlara iyi bir eğitim sağlamak ve kimseye muhtaç olmadan hayatlarını devam ettirmeleri.
 

Bunun için çoookk zorlu bir mücadeleye başladığımızın farkındaydık. İlk başta çevremizdekilerin garip ve acıklı bakışlarıyla üzüldük. Sonra Burak anaokuluna başladı. Ve kâbuslarımız da başladı. Ne zaman anaokuluna gitsem, oğlum Burak okulun bahçesinde tek başına, diğer çocuklar sınıfta. Kahroluyordum. Öğretmeni ise, “Burak sınıfın düzenini bozuyor. Aileler ve çocuklar Burak’tan rahatsız oluyor” dedi. Bir yılımız böyle geçti. Ve ben bir anne olarak çocuğumun 1. sınıfa başlamadan iyice hazırlanması için bir yıl daha anaokuluna göndermeye karar verdim inatla. Bu defa başka bir öğretmen verdiler bize. Meral öğretmen… Tabii ben haliyle  korkuyorum bir yandan da. Yine şikâyetler başlayacak diye.

Ama Meral öğretmen gibi bir öğretmenle karşılaştık şükürler olsun ki. Burak’ı okuldan ne zaman almaya gitsem, Meral öğretmen beni çağırıyor, elinde CD’ler, bilgisayar çıktıları, çeşitli materyaller veriyordu. “Annesi Burak için yeni bir şeyler buldum. Bunları evde uygulayalım. Burak için faydalı şeyler” diyordu. Ben evde, Meral öğretmen okulda Burak için çalışıyorduk. Sınıftaki çocuklar, aileleri için Burak sınıfın özel bir çiçeğiydi. Hatta ailelerin Burak için sınıfta doğum günü sürprizi yapmalarını hâlâ unutamıyorum.

Meral öğretmen bir eğitimci olarak, başta sınıftaki arkadaşlarının olmak üzere, ailelerin, diğer öğretmenlerin önyargılarını kırdı. Burak gibi özel bir çocuğu okula kabullendirdi. Sene sonunda Burak tamamen ilkokula hazır bir çocuk haline geldi. Okul başladığında Burak’ı her gün okula ben götürüp getirirken, sene sonuna doğru Burak artık okula tek başına gidip gelmeye başladı. Rakamları öğrendi. Okul disiplini muhteşemdi. Ve yeni bir eğitime, 1. sınıfa başladı Burak’ım. Bizim için özel bir yeri olan Meral öğretmenimizin diğer tüm öğretmenlere de ışık olması, rehber olması dileklerimle tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü kutlu olsun. Umarım ülkemde Meral öğretmenler daha çok olur.
 

Saygılarımla.
 

Burak’ın annesi

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X