Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Sessiz canlar barınaklarda ne kadar mutlu ki!

Merhabalar Günay Bey, sokak hayvanları ve barınaklar ile ilgili gözlemlerimi paylaşmak, duyarlı vatandaşlarımızın ve yetkililerin dikkatini çekmek istiyorum. Vatandaş olarak bizim de sesimiz olursanız seviniriz.

Şöyle ki: Bursa’nın ilçelerinde de hayvan barınakları var ve birçoğu sefil durumda. Bursa Hayvan Hakları Dayanışma Platformu üyesiyim ben aynı zamanda. Geçen ekim ayında Karacabey Barınağı çöplerinde öylesine atılıvermiş ve acıdan gerilmiş köpek ölüleri görünce sosyal medyadan sesimi birilerine duyurarak destek almak istemiştim ve BURHAP Bursa Hayvan Hakları Dayanışma Platformu yönetimi bana yardım eli uzatmıştı. Barınaklarla ilgili yasal yollardan hakkımızı aramaya çabalıyoruz ama sadece billboard’lar yaptılar hayvanları koruyun diye ve kışın karda açık olan kafeslere naylon branda örttüler. Beton yerde yatan zavallılar için üzerinde yatabilecekleri ve üşümeyecekleri tahta paletleri aldırmak için akla karayı seçtik.

Bunlar belki başarılarımız ama hâlâ barınak koşulları hijyenden yoksun. Çoğu zaman mama dahi verilmiyor. Bazen gidip bakıyoruz, hayvanların önlerinde kuru ekmekler var. Bazılarında kanlı ishal, barınak gribi -ki bunlar çok tehlikeli ve bulaşıcıdır- hastalıklarıyla karşılaşabiliyoruz.

Bazı barınaklarda ise, altyapı yok, kanalizasyon yok, su yok, köpekler dereden taşınarak getirilen ve içi fare ölüsü dolu depolara konulan sularla su içiyor. Bazısının doğru dürüst kapısı dahi yok.

Biliyoruz ki, devletimiz barınaklar için ödenek de veriyor. İlanlar veriliyor, sivil toplum kuruluşlarından destekler alınıyor, mama alımı için olsun, bakımları için olsun. Duyarlı devletimiz, duyarlı insanlarımız var. Buna rağmen, barınaklarımızın durumu içler acısı.

Biz sadece o canların sağlıklı, hijyenik bir yerde, hapis olmadıkları, öldürülmedikleri, doydukları, doyabildikleri bir yerde olmalarını istiyoruz.

Ülkemde acı çeken bu zavallı canlar için ben susarsam, siz susarsanız, herkes susarsa bir gün hesap zamanı geldiğinde onlar konuştuklarında hiçbirimizin verilebilecek bir cevabı olmaz.

Her canlının güzel bir hayatı, güzel bir yaşamı hak ettiğine inanıyorum. Bunu inancım gereği düşünüyor ve bu konuda mücadele etmeye çalışıyorum. Sizler gibi duyarlı insanların da bizlere destek olmasını istiyor, sesimizi duyurmamızı sağladığınız için de teşekkür ediyorum.

İyi çalışmalar.

Şükriye Aydın

 

Kanserden değil geç kalmaktan korkun

  

​1-7 Nisan 2017 tarihleri arası Kanser Haftası. Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce, bu hafta içerisinde şehrin çeşitli yerlerinde stantlar açılıp, çeşitli turlar düzenlenerek kanser hakkında toplumda farkındalık etkinlikleri yapılacak. Siz değerli yurttaşlarımızı da bu etkinliklere katılmaya davet ediyorlar. Gerekli ilgiyi ve desteği göstereceğinize inanıyorum.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X