Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Sessiz kulların sesi olmak

Toplumda önyargıdan kaynaklanan yanlış bir bakışa değinip sebep-sonuç ilişkisi kuracağım.

Şöyle ki; hayvanseverlerin sadece kedi ve köpek sevdiklerini dillendirmek yanlış ve bir o kadar da kasıtlı. İnsana en yakın olan bu evcil türlerin çevremizde diğer hayvan türlerinden daha fazla olması yukarıdaki bakış ve önyargının oluşumuna zemin hazırlamakta. Şayet bu ifade doğru olsaydı o zaman ‘kedisever’ ya da ‘köpeksever’ denilerek ayrıştırılırdı. Oysa ne denilmekte: Hayvansever…

Hayvanseverler kuştan tavşana, kurttan tilkiye tüm canlılara ayrım yapmaksızın bir bütün olarak bakarlar. Onları koruyup kollamaya, hayata tutunmasını sağlamaya çalışırlar. Çoğu orta gelir grubuna mensuptur. Yiyeceğini icabında onlarla paylaşırlar. Tekmelenen, taşlanan, yakılan, vurulan velhasılı akla gelmedik her türlü şiddet ve işkenceye uğrayan hayvanlara yardım için çabalarlar.

 

Sakın ola kutsal kitapta geçen ‘Eşrefi mahlukat’ kelamını bu konuyla ilişkilendirip yanlış yoruma kapılmayalım. Yaratılmış varlıklar içinde en şereflisi anlamında kullanılan bu ifade insan için söylenir. Peki kendimize soralım; o şerefli davranışların insanları çevremiz de çok mu, pek yok mu? İnsana yakışan kendini diğer varlıklardan ayıran aklını kullanarak buna merhametini de katarak yaşamasıdır, yaşatmasıdır. Aksi halde ‘Her şey insan için’ ya da ‘ önce insan’ anlayışı suyu ile havası ile toprağı, hayvanı, bitki örtüsü ile doğanın tahribine, azalmasına, kirlenmesine, dünyayı çekilmez hale getirmesine yol açar. İnsanda dizginlenemeyen hırs zamanla öylesine büyür ki rant uğruna doğal yaşam alanları birer birer yok olmaya yüz tutar. Şu anda insanoğlu yaptıklarının bedelini ödüyor, masum olanları da bu bedele ortak ediyor. Hastalıkların ve buna bağlı ölümlerin artması, yaşam kalitesinin düşmesi bunun somut örneklerinden birkaçı.

Yüce Yaradan buyuruyor: “Hayvanlar benim sessiz kullarımdır. Onlar şimdi zulme susuyorlar ama hesap günü konuşacaklardır.” Mesaj bu kadar açık ve net. Bu sessiz kullar en aciz insana göre daha acizdirler. İnsanların korumasına ihtiyaçları vardır. Hayvanlara yönelik sevgi ve merhamet içeren bu kutsal uğraş içinde sen de yerini al. Alamıyorsan hiç olmazsa gölge etme.

Sözün özü: Hayvanseverler sessiz kulların sesidir.

Mustafa YANIK

 

BUSKİ değil İSKİ

Osmangazi Alipaşa Mahallesi Alipaşa 3. Sokak’ tan geçerken kanalizasyon kapak dökümleri üzerindeki yazı ve logo dikkatimi çekti. Çünkü Bursa’ da BUSKİ’ nin kapaklarını görmeye alışkın birisi olarak İSKİ (İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi)’ nin malzemesini görmek beni şaşırttı. Kimbilir başka sokaklarda da bundan mevcuttur ve şaşıranlar vardır. Sorulması gereken de İSKI(İSTANBUL) kanalizasyon kapaklarının Bursa ili sokak veya sokaklarında neden bulunduğu ile ilgilidir. Yol veya kanalizasyon inşaatını yapan müteahhidin elinde kalan kapakları bu şekilde mi değerlendirdiği yolunda da bir düşünceye kapılmamış değilim. İşin doğrusunu BUSKİ’ den öğrenebilir miyiz?

Kemal BAŞEREN

 

‘Yoldan Nilüfer Belediyesi sorumlu’

 

14/02/2015 tarihli Olay Gazetesi’nde “Ölmemizi mi bekliyorsunuz“ başlıklı yazınız ilgili birimler tarafından incelenmiştir.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 17.02.2012 tarih 2011 / 64 Esas ve 112 sayılı kararı ile belirlenen Belediyemizin görev ve sorumluluk alanında kalan Ana arterler belirlenmiştir. Ancak, Bahse konu olan İzmir yolu ile Hasanağa Sanayi Sitesi arasındaki ( Has tavuk arası ) yolda zaman, zaman yoğun şikâyetler üzerine İlçe Belediyesine destek amaçlı yama ekiplerimiz yardımcı olmaktadır. Söz konusu yolun yapım, bakım ve onarımı ilçe belediyemiz olan Nilüfer Belediyesinin sorumluluğundadır.

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

Büyükşehir Belediyesi 
Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X