Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Suya sabuna dokunun ama lütfen israf etmeyin…

Su ve hijyen her zaman önemlidir. Ancak, pandemi sürecinde salgından korunmak için suyun, sabunun ve  hijyenin önemi daha çok öne çıkmakta.

Diğer taraftan maalesef suyun kullanılmasında gereğinden fazla kullanılarak büyük bir israf yapıldığı da ortada.

Bu israf hem cebimize hem de ülke ekonomisine dokunmakta.

Malum kurak bir mevsimden geçiriyoruz ve ileriki günlerde susuz kalmamak adına, suyu israf etmeden, lüzumsuz harcamalardan kaçınarak çok dikkatli kullanılmalıyız.

Öte yandan, hepimizin de bildiği gibi kültürümüzde su, ekmek gibi azizdir, kutsaldır, nimettir, berekettir.

Aşağıda sizlere, suyu israf etmeden birkaç basit önlemle daha verimli kullanarak tasarruf yapabileceğiniz ipuçları vereceğim.

MUTFAKTA SU TASARRUFU

Evde harcanan suyun yüzde 10’u mutfakta kullanılır. Makarna sularını dökmeyip lezzetli ve besleyici çorbalar yapabilirsiniz.

Kaynattığınız yumurtaların sularını atmayın. Çiçekleriniz bu suyu çok seveceklerdir. Onlar için kalsiyum kaynağıdır.

BULAŞIKLARINIZI ELDE DEĞİL MAKİNEDE YIKAYIN

Dolu bir bulaşık makinesi bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Aynı bulaşığı elde yıkarsanız, ortalama 100 litre su harcarsınız. Bu da bir yılda ortalama 40 ton suyu kurtarmanız demektir.

SEBZE MEYVE YIKARKEN

Sebze ve meyveleri açık musluk altında yıkarsak gereksiz yere yılda 18 ton su harcamış oluruz. Bunun yerine bir kapta veya lavaboyu tıkayarak su doldurup içine de sirke dökersek hem daha az su harcamış oluruz hem de sebze ve meyvelerin üzerinde olan kimyasallardan kurtulmuş oluruz.

TUVALET SİFONU SU CANAVARI

Tuvaletlere tuvalet kâğıdı atmayın. Kâğıtların gidebilmesi için iki kere sifonu çekmek durumunda kalırsınız. Günde bir kez sifonu amacı dışında çekersek yılda 16 ton su harcamış oluruz.

Tasarruflu çift basmalı sifon sistemi kullanın. Bu size yarı yarıya su tasarrufu sağlayacaktır. Yoksa 1,5 litrelik bir pet şişeyi su ile doldurarak sifonunuzun içine yerleştirin. Bu pratik önlemle yılda 2 ton su kurtarabilirsiniz.

DUŞ SÜRENİZİ KISALTIN

Uzun banyo ve duş keyfinizi bir kere daha düşünün. Duş sürenizi 1 dakika azaltmanız yılda 5 ton su tasarrufu yapmanız demektir. Su tazyikini çoğaltan ekonomik duş başlıklarını kullanırsanız daha az su kullanmış olursunuz. Sabunlanırken suyu açık bırakmanız faturanızı yarı yarıya artıracaktır unutmayın. Sıcak su gelene kadar boşa akan soğuk suları biriktirerek evde çiçek sulamada, balkon yıkamada kullanabiliriz.

DAMLATA DAMLATA GÖL OLUR

Musluklarınızın damlatmadığından emin olun. Saniyede bir damla damlatan musluk yılda 1 ton su demektir.

AÇ-KAPA MUSLUKLAR

Ellerinizi yıkarken, dişlerinizi fırçalarken, tıraş olurken muslukları açık bırakmayın. Çevirmeli musluk yerine kullanımı daha kolay olan “aç kapa” musluklar kullanın. Açık bıraktığımız musluklardan boşa akan su, yılda ortalama 12 tondur.

ÇAMAŞIR MAKİNESİNİ EKONOMİK KULLANIN

Banyoda en çok su harcadığımız yerlerden biride çamaşır yıkamaktır. Çamaşır makinesi her yıkamada 176 litre su harcar. Bu yüzden tam makine dolmadan çamaşır makinasını çalıştırmanız gereksiz su harcaması demektir. Haftada bir kez gereksiz kullanmayı önlersek, yılda 9 ton suyu kurtarmış olursunuz. 

GRİ SU TASARRUFU

Bahçede sulama için önereceğimiz diğer bir sistem ise GRİ SU toplamaktır. Mutfakta banyoda pis olmayan suları biriktirerek kullanmaktır. Bahçe için gri su topluyorsanız bahçeye uyumlu sabunlar ve temizlik ürünleri kullanın.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X