Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Toplu taşıma araçlarında telefonla konuşmak!

İyi günler… Otobüste, minibüste, metroda denk gelmişsinizdir mutlaka… Erkek kadın, yaşlı genç, çoluk çocuk herkesin elinde bir telefon. Sessizce bir köşede sosyal medyada sörf yapanı bir nebze anlamaya çalışıyorum… Anlayamadığım, anlam veremediğim, cep telefonunu eline alıp, bütün bir yolculuk boyunca ev halini, çoluk çocuğunun çeyizini nasıl hazırladığını ne bileyim birtakım lüzumsuz sohbeti yüksek sesle herkese dinleten teyzem ben ne diyeyim sana. Bi kere, adab-ı muaşeret denilen toplum kuralları denilen bir örf var değil mi? Herkes sizi dinlemek zorunda değil, çevreyi nasıl rahatsız ettiğinizin farkında değilsiniz diye düşünüyorum. Eminim ki, siz de başkasını rahatsız etmek istemez, ailenizin bütün sırlarını araçta bulunan herkese dinletmek istemezsiniz. Bazen bu tür olayların tatsız kavgalara da dönüştüğünü görüyorum. Telefonda konuşan kişinin sinirlenip, karşısındakine bağıra bağıra küfür ettiğini de duyuyoruz. Yanındaki yolcu uyarınca ortam iyice geriliyor. Lütfen toplu taşıma araçlarını kullanırken biraz daha dikkat. Kısaca, bizler toplum olarak henüz toplu taşıma araçlarında nasıl seyahat edeceğimizi bile bilmiyoruz. Metroda, otobüste nasıl inilir, nasıl binilir bilmiyoruz? Toplumsal eğitim bir başka önemli ve bu ilk önce aileden başlayıp, okulda süren, toplum içinde pekiştirilen bir süreç. Sonuç olarak, bu durumda vatandaşa görev düştüğü kadar yetkililere de görevler düşüyor. Yolculukta telefonun nasıl kullanılacağı, hangi şartlarda kullanılacağını belirtir vatandaşı bilinçlendirici afişler asılırsa bir nebze olsun faydası olur diye düşünüyorum. Saygılarımla

Günay Yumruktay

 

​Hurdalık otobüs nasıl trafikte olur?​
 

Merhaba, Geçtiğimiz günlerde başımdan geçen bir olayı paylaşmak istiyorum sizlerle. 17 Haziran 2016’da yaşlı yakınımı ziyaret için Kayapa Mahallesi’ne gitmem gerekiyordu. Devlet Hastanesi önünden yeşil otobüse bindim. Otobüs değil mübarek hurda yığını. Vitesten sesler geliyor, araç bi tuhaf çalışıyor, yolda kalacağız galiba dedim, kendi kendime. Hava sıcak, tıka basa yolcu dolu, otobüste havalandırma adına hiçbir şey yok. 1 saat 15 dakika ter içinde bir yolculuktan sonra neyse ki Kayapa Mahallesi’ne ulaştım. Şimdi yetkililere sormak istiyorum. Nerdeyse hurdaya dönmüş, simsiyah egzoz dumanı salan bu otobüsler nasıl trafiğe çıkabiliyor merak ediyorum doğrusu. Bu otobüsler fenni muayeneye girmiyorlar mı? Normal bir vatandaşın aracı fenni muayenede didik didik kontrol edilirken bu araçlar nasıl geçiyor? Anlamak mümkün değil.

Kemal BAŞEREN

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X