Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Toplu ulaşımda yolculuk kuralları (1)

Değerli okurlar, ‘toplu ulaşımda’ gerek otobüs, gerekse Bursaray’da yaşanan olumsuzluklarla ilgili zaman zaman şikâyetler ve öneriler alıyorum sizlerden. Yayımlayabildiklerim oluyor, yayımlayamadıklarım oluyor.
Toplu taşıma araçlarında (BURULAŞ) yolcunun da görüp okuyabileceği bir şekilde “TOPLU ULAŞIM YOLCULUK KURALLARI” diye bir pano var. Görülen o ki, yolcular tarafından bu kurallar pek okunmuyor.
Zaman zaman bu kuralları ben de Söz Sizde köşesinde yayımlıyorum. Çünkü, yurttaş olarak önce kendimiz uymamız gereken kurallara uyarsak eminim ki yolculuğumuz daha rahat olur, şoför- yolcu arasında olumsuz durumlarla karşılaşılmaz.
Bir kez daha okumanızı rica ediyorum.
BURULAŞ yolculuk kuralları:
İndirimli veya Ücretsiz Seyahat kartı ile yolculuk edenlerin, sorulmadan sürücülere
“Kişiselleştirilmiş BursaKart’larını göstermeleri zorunludur.
1. Elektronik bilet veya Kişiselleştirilmiş BursaKart olmaksızın yolculuk yapılamaz.
2. Başkasına ait veya sahte Kişiselleştirilmiş BursaKart ile yolculuk yapmaya teşebbüs edenlerin BursaKart’ını sürücü alır ve tutanak tanzim ederek müdürlüğümüze teslim eder.
3. Toplutaşıma araçlarına durak harici iniş ve biniş yapılamaz.
4. Toplutaşıma araçlarına ön kapıdan binilir, orta ve arka kapıdan inilir.
(Bursaray’daki vagonlarda uyarılar var. Ama hiç de dikkat edilmediğini gözlemliyoruz. Trenden inen yolculara öncelik verilir. Bu hem toplumsal bir kural, bir incelik ve nezakettir hem de topluulaşımın rahat sağlanması açısından konulmuş bir kuraldır.)
5. İnilecek duraktan önce DURACAK düğmesine basılır, son anda DURACAK düğmesine basılmaz.
(En çok karşılaşılan ve şoförleri zor durumda bırakan bir durum. Ya son anda düğmeye basılıyor ya da kapı açılıyor, yolcu öndeki koltuktan sakince, umursamaz bir tavırla gidiyor en arka kapıdan iniyor.)
6. 0-6 yaş arasındaki çocuklar, yanlarında ebeveynleri bulunmak kaydıyla ücretsiz seyahat edebilirler.
7. Engelli vatandaşlara, yaşlılara, hamile ve çocuklu bayanlara yer verilir. İniş ve binişlerde öncelik tanınır.
(Bu konuda en çok şikâyet, özellikle gençlerin vurdumduymazlığı, cep telefonlarıyla meşgul olmaları, yer vermemeleri. Unutmayalım ki, bu tür toplumsal kurallar önce ailede, sonra da okulda elde edilir. Yani, anne-babalara ve eğitimcilere büyük görevler düşüyor.)
8. Görme engellilere refakat eden köpekler ve önlemi alınmış kafeste taşınan evcil hayvanlar dışında hiçbir evcil hayvanla binilemez.
Toplutaşıma araçları içinde;
– Gürültü yapılamaz.
– Yüksek sesle konuşulamaz.
(En fazla ihlal edilen bir kural maalesef. Nerede olduğunu unutmuş bir vaziyette, yolcu elinde cep telefonu, yüksek tonda dakikalarca konuşuyor. Bu durumda yolculuk, hem yolcular için hem de şoför için inanın çekilmez oluyor. Özellikle buna dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Acil durum dışında toplu ulaşım aracında cep telefonu kullanılması hiç de medeni bir davranış değil.
Bu arada, yolculardan gelen şikâyetlerde, bazen toplu ulaşım araçlarında, şoförlerin de cep telefonunu çok kullanmaları var. Yolcu indirme ve bindirme yapılırken, şoförün dikkatinin dağıldığı ve bu yüzden durağı geçtiği ya da yolcuyu indirmeyi unuttuğu. Vatandaş kadar şoförlerin de bu konuda daha dikkatli olmaları gerekir.)

⇒ Devamı yarın

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X