Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Ulaşımda engellilerin sorunları

Günay Bey iyi günler diliyorum. Vatandaşların şikâyet ve mağduriyetlerini yetkililere ulaştırdığınız ve çözüm üretmelerine katkı sunduğunuz için öncelikle teşekkür ediyorum.

Ben engelli bir vatandaşım. Bir engelli vatandaş olarak hem kendi adıma hem de benim gibi birçok engellinin mağdur olduğu, sıkıntı yaşadığı konuları sizinle paylaşmak ve yetkililerin durumumuzu bilmeleri ve çözüm üretmelerini istiyorum.

Şöyle ki;

Akülü engelli aracı olmasına rağmen, metroya binişlerde sorun yaşanıyor. Vagonla istasyon zemini arasında 4-5 cm.’lik bir  kot farkından kaynaklanıyor. Bu da engelli aracının vagona girişinde sorun yaratıyor.

Otobüslerde inip binerken çok daha fazla sıkıntı çektiklerini belirtiyorlar. Çünkü, otobüslerdeki engelli rampasının kullanımının oldukça zor olduğu yönünde şikâyet var.

Çoğu zaman otobüs durağa tam yanaşmadığından rampanın açısı 45 dereceyi buluyor. Bu da engelli aracının çıkışını güçleştiriyor. Zaten, rampayı birisinin açması için engelli vatandaş, otobüs içindeki yolculardan veya varsa durakta bekleyenlerden yardım istemek zorunda kalıyor. Şoförlerin bu konuda hiçbir inisiyatifi yok mudur bilmiyorum. Bunun bir kuralı yok mudur?

Burada şunu da ifade etmek gerekir ki, otobüslerin durağa yanaşamamasının en büyük nedeni de, bazı özel araçların, minibüslerin, servis araçlarının belediye otobüslerine ait olan durakları kullanmaları, hatta otobüsün durağa yanaşmasına izin vermemeleri.

Yanında refakatçisi olmayan, ya duraktaki yolcular ya da otobüs içindeki yolculardan yardım ister gözlerle bakmak bir engelli için nasıl bir şeydir o kısmını sizlere bırakıyorum.

​Caddelerde engelli aracıyla gitmek ayrı bir dert zaten. Engelliler için kaldırımların ortasından geçen sarı renkli taşlarla belirtilmiş bir kısım var. Ancak hiçbir engellinin bunu kullanabildiğini sanmıyorum. Çoğu kaldırım zaten otopark gibi kullanılıyor. Vatandaş olarak, kimsenin böyle bir duyarlılığı yok zaten. Yetkililerin de bu konuda bir yaptırımı yok galiba ki, kaldırımlara inadına park eden hiçbir sürücüye ceza yazıldığını, uyarıldığını duymadım, görmedim de.

Ayrıca, alışveriş merkezlerinde, bazı kurum ve kuruluşların otoparklarında engellilerin araçlarını park edebileceği yerler var. Ancak, bazen görüyoruz ki, engellilere ayrılan bu bölümlere bırakın vatandaşı, kurum, alışveriş merkezinin kendi araçlarını dahi park ettiğini görüyoruz. Lütfen, biraz duyarlılık.

Aslında kanunlarımızla, yasalarımızla birçok konu belirlenmiş, yapılmış ama ne yazık ki, denetim yapılmayınca ya da gerekli müeyyideler uygulanmayınca yine herkes kendi bildiğini okuyor.

Yetkililerimizin engellilerin ulaşımda yaşadıkları sorunları dikkate alarak mutlaka bir çözüm üreteceklerini ümit ediyorum.

Unutmayın ki, herkes potansiyel engellidir.

Saygılarımla.

Mustafa Karaoğlu

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X