Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Uzaktan eğitimle psikolog olunur mu?

13 Temmuz 2020 tarihinde İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi tarafından Psikoloji Lisans Programı’nın açılacağı ilan edildi. Gerçi şu an yürütmenin durdurulması için Türk Psikologlar Derneği’nce dava açıldı ve durum yargıya taşındı.

Bilindiği üzere tıp bilimiyle de çok yakın ilgisi olan Psikoloji, tarih boyunca usta çırak ilişkisi içerisinde, klinik çalışmalar ve uygulama gerektiren, uluslararası etik ilkelerin öğretildiği, terapötik (tedavi edici yaklaşım) ilişkilerin anlatıldığı, ileri düzeyde araştırma yöntemleri bilgisi gerektiren bir bilimdir.

Ayrıca deneysel, gelişim, sosyal psikoloji gibi onlarca farklı altdalı olan bu bilim, klinik psikoloji gibi halk sağlığı ile birebir ilgilenen ve her şeyden önce ciddi bir lisans altyapısı gerektiren hazırlık süreci ister.

Halihazırda bir meslek yasası dahi olmayan biz psikologların, Auzef bünyesinde açılması kararlaştırılan Psikoloji programı ile birlikte yeterli düzeyde eğitim almayan mezunların, insanımızın ruh sağlığında onarılmaz yaralar açması muhtemeldir. 

Dolayısıyla psikologların eğitimi, toplumun ve bireylerin ruh sağlığı ile doğrudan ilgilidir. Böyle ciddi bir eğitim gerektiren bilimin açıktan alınan derslerle yeterli olmayacağı muhakkaktır.

Özetle, psikologlar ve halen psikoloji eğitimi alan bizler, böyle bir uygulamanın gelecekte ciddi anlamda sıkıntılar ortaya çıkaracağını ifade etmek istiyor, ilgililerin bir an önce bu durumu gözden geçirmelerini rica ediyoruz. Halkımızın da beden ve ruh sağlığını uzman bilim insanlarına  emanet etmesi noktasında bilinçlen(diril)mesini temenni ediyoruz.

Saygılarımızla.

Psikoloji öğrencisi Mehmet Akif Aydın

Psikolog Mustafa Furkan Aykın

 

Maske ve mesefeye dikkat!

Covid-19 vakalarının arttığı ilimizde, maske ve sosyal mesafe kuralına uymanın vatandaşlık görevimiz olduğunu unutmayalım.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X