Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Yarın Dünya Kadınlar Günü

Köşe Yazısını Dinle

Dünya Kadınlar Günü her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür.

İnsan Hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.

Türkiye’de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı.

TARİHÇESİ…

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı.

Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can verdi.

26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.

TÜRKİYE’DE 8 MART…

Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekânlardan sokaklara taşındı.

“Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı.

12 Eylül 1980’de dört yıl süreyle kesintiye uğramasına rağmen 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Kadınlar Günü” kutlanmaya devam edilmektedir.

Kadın haklarının kazanılmasında, nerelerden başlanıldığını ve bugünlere nasıl gelindiğinin hatırlanması bağlamında bu gün özel bir gündür. Dünya Kadınlar Günü, dünya kadınları arasında da bir dayanışma, deneyim ve değişme günüdür.

İyi pazarlar…

 

KUTLAMA

Yarın (8 Mart) Dünya Kadınlar Günü… Aynı zamanda bu özel günde dünyanın en güzel hediyesini aldığım gün. Oğlum Ömer Burak’ın doğum günü. Başta eşim olmak üzere dünyanın tüm kadınlarının Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun. Ve, sevgili oğlumun da yeni yaşını kutluyor nice uzun ömürler diliyorum… İyi ki varsın oğlum…

Günay Yumruktay

 

Yıldırım rehavete kapılmıyor

Kentin koronavirüs riski orta olan (sarı) listede yer almasıyla lokanta ve kafelerin açılması, hafta sonu kısıtlamasının kalkmasında etkin bir rol oynayan Yıldırım’da virüsün ortaya çıktığı ilk günden beri etkin bir temizlik çalışması gerçekleştiren Yıldırım Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, rehavete kapılmadan ilçenin cadde sokaklarında çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor.

 

Söz Sizde okurlarının dikkatine!

n Değerli okurlarım, sizlerin sesi olan Söz Sizde köşesine telefonla, gunayyumruktay@ olaygazetesi.com.tr, gunayyumruktay@ gmail.com elektronik posta adresi veya sosyal medya hesaplarından da ulaşabilirsiniz. Sizlerden ricam, yazılarınıza lütfen ad, soyad ve iletişim kurabileceğim bir telefon eklemeniz ve şayet isminizin yayımlanmasını istemiyorsanız bunu belirtmeniz yeterlidir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X