Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

Yenilemede `bekleme` kararı

Dün bu köşede 65 yaş ve üstü kişilere getirilen ücretsiz taşıma uygulamasının Özel Halk Otobüsleri Odası tarafından yargıya taşındığını duyurmuştuk. Yeşil otobüslerin yıllık zararının 10 milyon TL`yi bulduğu oda başkanı tarafından vurgulanmış bunun altından kalkamayacakları dile getirilmişti. Kaldığımız yerden devam edelim. Özel Halk Otobüsleri Odası Başkanı Sadi Eren “kesinlikle ücretsiz taşımacılığa karşı  değiliz” diyor. Kendisini dinleyelim:  Ücretsiz taşımacılık sosyal devlet anlayışına uygundur. Ancak devletin yerel yönetimlere ve bizlere maddi destek vermesi gerekiyor. Bir ücret belirlenir. Bunun miktarı önemli değildir. Bir başka önerimiz de şu: Öğrencilerin okula, çalışanların da işe gidiş dönüş zamanı olan pik saatlerinde 65 yaş ve üstünün  ücretsiz taşımacılığına sınır getirilmeli. Buna göre 09.00` kadar indirimli, 09.00-15.00 arası ücretsiz, 15.00-20.00 arası indirimli, 21.00`den sonra ücretsiz olabilir.
 
 
Sohbet sırasında Oda Başkanı Sadi Eren`e mevcut yeşil otobüslerin bu yıl yenilenmesi kararına rağmen uygulamanın sekteye uğradığını, birkaç otobüsle sınırlı kaldığını hatırlatıyor ve bunun nedenlerini soruyoruz. Sözü 65 yaş konusuna getiriyor: “Esnafımız alacağı araçların siparişlerini verdi. Üç ayda 12 otobüs değişti. Ancak ne zaman 65 yaş uygulaması başladı, mağduriyetimize yolaçtı. Başlangıçta kimse bu durumu hesap etmemişti. Esnafımız beklemeye geçti. Herkes bu sorunun çözümünü bekliyor. Zira otobüslerin herbiri için firmaların aylık düzenleyeceği senet miktarı 7 bin TL. Esnafımız kaporasını verdiği halde otobüsü almaya korkuyor. 
 
SORUN ÇÖZÜLSÜN 1 AYDA TEMİN EDERİZ
 
Esnafla vatandaşımızı karşı karşıya getiren uygulamanın uygulanabilir konuma getirilmesi temennimizdir. Sorun çözülürse bir ay içinde Isızu, Otokar, Temsa ve Güleryüz firmalarından otobüslerimizi temin ederiz. Şu anda şehrin batı bölgesine 300 araç, doğu bölgesine ise 55 araçla hizmet veriyoruz.Şoför esnafımız da Bursa`ya daha kaliteli ve konforlu araçları layık görmekte. Otobüslerin tamamen yenilenmesi hedefinden vazgeçmiş değiliz. Sadece durumun netleşmesi ve önümüzü görebilme açısından beklemedeyiz.” Oda Başkanı Sadi Eren bir anlamda içini bize döktü. Peki sözün burasında Burulaş` a dönüp bir bakalım. Orada durum nasıl?  Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Altepe geçen belediye meeclis toplantında uygulamanın kendilerine yıllık 40 milyon TL ekstra külfet getirdiğinden yakınmış `Bu kadar ek bütçeyi kabul etmemiz mümkün değil` diye konuşmuştu. Sayın Altepe` nin sorunu Başbakan`a aktarıp, çözümünü istediğini biliyoruz.
Sözün özü: Bir ülkede yaşlılara verilen değer medeniyetin ölçüsü ve gereğidir. Tüm yurtta devletin yaşlılara ücretsiz seyahat hakkı tanıması da alkışlanacak bir uygulama. Kimsenin buna bir itirazı yok. İtiraz işin maliyetinin yerel yönetimlere ve özel halk otobüsçülerine bırakılmasına. Çözümüne yukarıda değinildi. Umarız tez elden halledilir de herkes rahat nefes alır.  
Mustafa YANIK 
 
Sokakta kamyon parkı önlenecek
 
Köşenizde 28.10.2014 tarihinde yayınlanan `Sokak mı tır parkı mı` başlıklı yazı üzerine yapılan inceleme sonucu konunun takipçisi olunmuştur. 
Bahsi geçen yerde park halindeki 2 adet kamyon hakkında polis ekipleri ruhsat sahiplerine cezai işlem uygulayarak araçları yerinden kaldırtmıştır. 
Söz konusu bölgede zabıta ekiplerimiz bundan sonra aynı olayların gerçekleşmemesi için duyarlı olacaktır. 
Nilüfer Belediyesi Basın Bürosu  
 
Isınma problemi çözüldü
 
Kestel TOKİ` de sağlık ocağı ile kurs merkezinde  yaşanan ısınma problemi şikayetimizin köşenizde yayınlandığı gün çözümlendi.  Bir süredir hava sıcaklıklarının düşmesiyle  birlikte hem sağlık ocağında hem de belediye kurs merkezinde görev yapanlarla vatandaşlar soğukla mücadele ediyorlardı. Tesisattaki arızanın giderilmesiyle doğalgazla ısınma yeniden başladı. Sorunumuza yer veren köşeniz aracılığıyla ilgilenen yetkililere teşekkür ediyoruz.
Kestel Esentepe sakinleri

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X