Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde

`Yeşil`lerde 65 yaş krizi

65 yaş üstü bir birey olarak, çıkarılan 65 yaş üstü bireylerin toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmalarıyla ilgili yönetmeliğe dayanarak  verilen kartımı kullanarak zaman zaman yeşil halk otobüslerine biniyorum. (Aynı hatta sarı otobüsler varsa onları bekliyorum.)
Çoğu kez bu otobüs şoförlerinin: ” On kişi bindi, dokuzu beleş.”, ” Oh ne âlâ beleş hayat…”, “Beleş ya, ekmek almak için bir duraklık mesafe için otobüse biniyorlar.”, ” Günde 300 tane beleş yolcu taşıyorum.”gibi…imalı, kinayeli, takazalı, saygıdan yoksun sözlerini işitmek zorunda kalıyoruz.
Geçen hafta saat: 16.30 sıralarında Gazi Caddesi`den Atatürk Caddesi`ne gitmek için bindiğim 16 M 334 plakalı 9/D otobüsünün şoföründen bazı sözler işitince, inerken “Siz sorununuzu belediye ile çözün, bizlere söz söylemeyin.” dediğimde, “Siz bir de paralı kart alın, sizlere hakkımızı helal etmiyoruz, beddua ediyoruz” gibi sözler söyledi.
Bu şoförlerin 04.03.2014 tarih 28931 sayılı Resmî Gazete`de yayımlanan yönetmelikten haberli olmaları gerekir. Bu yönetmeliğin 3. Maddesinin d fıkrasına göre yararlanılacak araçlar aşağıdaki biçimde belirtilmiştir.
 
 
 
 “Şehir içi toplu taşıma hizmetleri: Şehir içi kara ve deniz taşımacılığında taksi, taksi dolmuş, dolmuş, reaktif, turistik ve servis amaçla kullanılan araçlar hariç olmak üzere demiryolları ve  denizyollarının şehir hatlarında sunulan toplu insan ulaşımına yönelik hizmetler ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere, belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs veya şirketlere ait olup da ayakta yolcu taşıyabilen araçlar  ya da demiryolları veya denizyolları araçları kullanılmak suretiyle sunulan şehir içi toplu insan ulaşımına yönelik hizmetleri ifade eder.”
Yine bu yönetmeliğin “İdarî ve Cezaî İşlemler” bölümünün madde 12, 2 no`lo fıkrasında:  “Ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması halinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için mülki idare amiri tarafından toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası uygulanır…” denmektedir.
Ben Büyükşehir Belediyesi`ne ya da bu konuda yetkili olan kişilere seslenmek istiyorum:
Ya bu otobüslere binen 65 yaş üstü kişilerden de az da olsa bir ücret kesilsin ya yukarıdaki gibi davranan şoförlere bir cezai müeyyide uygulansın ya da bu yeşil otobüs hatlarına alternatif sarı otobüsler de konulsun.
Sinan KANGAL
 
Metruk binalar niye kalkmaz
 
 
 
 
Kullanılmayan ve yıkılmaya yüz tutan metruk binalarla ilgili olarak köşenizde sıkça şikayetlerin yer aldığını biliyorum. Her tehlikeye açık bu yerlerle ilgili bir çözüm getirilmemesini anlamış değilim. Bunun nedeni de açıklanmıyor. Dolayıyısıyla potansiyel bir tehlike varlığını sürdürüyor. Buralar daha çok madde bağımlılarının kaldığı yerler oluyor. Geçenlerde Ördekli Kültür Merkezi yakınlarında bir metruk evde kalan madde bağımlıları burayı ateşe vererek kaçmışlardı. Alevlerin çevredeki evlere ulaşmasını itfaiye önledi. Bu durum ve metruk binalarla ilgili belirsizlik bitmeli. Bizler de sürekli endişe içinde olmaktan kurtulalım.
Bilgin YILDIRAY 
 
Konteynerler devamlı yerlerde
 
 
 
 
Hamitler Mahallesi sakiniyim. Her defasında çöplerin toplanmasının ardından konteynerler yerlerde yatık pozisyonda. Bir çoğu kapağı açık bırakılıp yolun ortasına terk edilmiş durumda. Bir kısmının kapağı da hor kullanılmaktan dolayı kopmuş vaziyette. Bunları yenilemek de yine bizlere düşüyor. Kullandığımız konteynerleri kendimiz satın alıyoruz. Bu nedenle belediyeye eksta bir maliyet yükümüz bulunmamakta.Ama kendi paramızla rezil oluyoruz. Biz de her vatandaş gibi çöp vergilerimizi her su sayacı başına kesilen miktardan peşin olarak ödüyoruz. Biz de kaliteli hizmet istiyoruz. Lütfen konteynerlerimiz güzel kullanılsın, harap edilmesin.
Kenan MUTLU 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X