Muhammet Fatih Şahin
Muhammet Fatih Şahin

Artan şiddet endişe veriyor

Köşe Yazısını Dinle

İnsanlarda tahammülsüzlük arttı. Ufak anlaşmazlıklarla başlayan tartışmalar ölümle sonuçlanabiliyor. Her gün önümüze düşen silahlı cinayetler haberlerini okuyoruz. İşlenen cinayet mi arttı yoksa eskiden beri aynı sayıda olan şiddet haberlerinin basına yansıması mı arttı onu yetkililer bilir. Ancak toplumda artan şiddetten dolayı yaşanan bir endişe hâkim.

Gaziosmanpaşa’da 15 yıllık kiracısına zam teklif eden ev sahibi, kiracının bu teklifi kabul etmemesi üzerine çocuklarını spor salonuna götürmek için kapının önünde bekleyen kiracısını öldürdü. (Haber tarihi 18 Temmuz 2023)

Rize’de ev sahibi, kiracısını evden çıkarmak istedi. Kiracının yeğeni ile ev sahibi arasında çıkan tartışma sonucu ev sahibi, kiracının yeğenini defalarca bıçaklayarak öldürdü. (Haber tarihi 26 Temmuz 2023)

İstanbul Kağıthane’de de ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan tartışma kanlı bitti. Bu sefer kiracı ev sahibini silahla vurarak öldürdü. (Haber tarihi 13 Haziran 2022)

Ankara’da kiracısını evden çıkaramayan ev sahibi, kadın kiracısının telefonu ve numarasını flört sitelerine yükleyerek onun adına mesajlaşmaya başladı. IP üzerinden bunu yapanın ev sahibi olduğu ortaya çıktı. (Haber tarihi 1 Ağustos 2023)

Sadece ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan tartışmalar cinayetle bitmiyor. Hastanede, bakkalda, sokakta ve birçok yerde bu tarz olaylar yaşanmaya başladı.

Beşiktaş Köyiçi Meydanı’nda 24 yaşında bir genç kafasından vurularak hayatını kaybetti. İstanbul’un merkezi yerlerinde cinayet işlenmesi eskiden sık yaşanan bir durum değildi.

Tekel bayinde işlenen korkunç cinayet ise tüm ülkenin derinden etkilenmesine yol açtı. ‘Selamın aleyküm’ diyerek tekel bayine giren insanlar birkaç dakika sonra karşısındaki kişinin kafasında içki şişesi kırıp canice kurşun yağdırıp ölümüne neden oldu. Sadece yanlış zamanda yanlış yerde olan bir kişi ise sırf arkadaşının yanında bulunduğu için maalesef olay yerinde hayatını kaybetti.

Hasta ve yaralı insanların şifa bulmak için gittiği hastanede karşılaşan iki husumetli grup birbirine silahla ateş etmeye başladı. Rize devlet hastanesinin içinde silahlar konuştu ve 5 kişi yaralandı. (Haber tarihi 26 Temmuz 2023)

Bafra Devlet Hastanesi’nde hasta yakını bir emekli bir polis beyin cerrahi doktoruna silah doğrulttu. Silah doğrultan kişinin arkadan gelip üstüne hamle yapanlar sayesinde beyin cerrahi doktor saldırıyı yara almadan atlattı. Üstelik saldırganın hastasının sağlık durumu da oldukça iyi. (Haber tarihi 25 Temmuz 2023)

Bu örnekleri artırabiliriz. Ancak bu kadarı yeterli sanıyorum.

Ekonomik koşullar insanları daha tahammülsüz yaptı bu doğru. Bireysel silahlanma oldukça arttı bu doğru. Madde kullanımı ve buna bağlı sıkıntılar arttı bu doğru. Yaşanan şiddet eylemlerinin sayısının artmaması ve bir yerde kontrol altına alınması gerektiğini düşünüyorum.

2023 seçimleri yeni bitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan tekrardan halkın güvenini kazandı. Ancak seçimden sonra benzinin iki ay gibi kısa bir sürede iki katına çıkması, doların %50 oranında artması ve enflasyonun hızla devam etmesi insanları bir karamsarlık atmosferine soktu.

Ak Parti’ye oy vermeyenler ‘müstehak’ diyerek yaşanan kötü gelişmelere ses etmiyor. Oy verenler de iki ay önce şiddetle savunduğu hükümete kötü laf etmek istemiyor.

Ekonomik koşullar ve şiddet haberleri artarken ülkede tepki gösterilmiyor ve derin bir sessizlik hâkim.

Beni endişelendiren de bu. Gazı almak için bile olsa tepkiler gösterilse ve toplum biraz rahatlasa güzel olur. Aksi takdirde tüm sıkışmış tepki bir anda patlarsa kontrol etmek ve yönetmek herkes için zor olur.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X