Muhammet Fatih Şahin
Muhammet Fatih Şahin

Avrupa’daki son gelişmeler

Köşe Yazısını Dinle

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier: Almanya, birleşmeden bu yana en derin krizini yaşıyor. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı, Avrupa güvenlik sistemini enkaza çevirdi” açıklamasında bulundu.

Almanya’da üretici enflasyonu (ÜFE) %45,80’e yükseldi. 1949’dan bu yana en yüksek seviye.

Almanya’da tüketici enflasyon 71 yılın zirvesine ulaştı. Eylülde yüzde 10 olan yıllık enflasyon, enerji ve gıda fiyatlarındaki son yükselişle ekimde yüzde 10,4’e çıktı, AB uyumlu enflasyon yüzde 11,6’ya yükseldi.

Üretici enflasyonu %45 iken tüketici enflasyonunun %10’larda kalması milyonda bir ihtimal. Zira üreten kişinin maliyeti %45 artarken malına sadece %10 zam yapması demektir bu. Ayrıca doğalgaz birim fiyatı 2021 yılının başında megavat saat başına 20 euro iken şu anda 200 euro. Tam on kat artmış. Yüzde hesabı yapmak gerekirse %1000 (yüzde bin) artmış.

Almanya Başbakanı Scholz’u, Münih’te protesto edenlerden bir kişi, “Döner 8 euro oldu. Sevgili Scholz, bir dönere 8 euro ödüyorum. Putin’le konuşun döner yine 4 euro olsun” itirazında bulundu.

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, esrar edinme ve tüketimini yasal hale getirecek tasarıyı tanıttı. Bakan, tasarının kanunlaşması ile devletin bu piyasayı çok daha iyi kontrol edebileceğini ifade etti. Bu olayın maddi kaygıyla mı yoksa ekonominin kötü zamanına gelmesi tesadüfi mi sizin takdirinize bırakıyorum.

Almanya’da Bakanlar Kurulu, Hamburg’daki en büyük limanın yüzde 24,9 hissesinin Çinli bir firmaya sattı. İlk defa Çin Avrupa içerisinde böylesi büyük bir liman hissesi satın alma imkânına kavuştu.

Alman otomobil üreticisi Volkswagen, şirketin şu ana kadarki en büyük tedarik zinciri sorununu yaşadığını duyurdu.

Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü, enerji krizi, yüksek enflasyon ve küresel ekonomideki soğumadan dolayı Alman ekonomisinin resesyonda olduğu öngörüsünde bulundu.

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, enerji ve enflasyon krizinde ülkedeki hastanelerin iflas etme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, ekonomik durumun 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en zor döneminden geçtiğini belirterek, gelecek yıl ülke ekonomisinin durgunluğa girebileceği uyarısında bulundu.

Meloni’nin eski lideri İtalya’nın eski Başbakanı Berlusconi, Rusya lideri Putin’in aslında savaşa girmek istemediğini ama zorunda kaldığını savundu. Böylelikle Avrupa içerisinde Ukrayna politikası ile ilgili çatırdamalar başladı.

İngiltere’de son 3 ayda 3 başbakan değişti. 45 gün görevde kalan Lizz Trus istifa ettikten sonra yeni başbakan yine seçim yapılmadan belirlendi: İngiltere Kralı 3. Charles, Rishi Sunak’ı başbakan olarak tayin etti.

İngiltere’de posta servisi Royal Mail, devam eden grev ve iş dünyasındaki daralmalar nedeniyle ağustos ayına kadar 10 bin kişiyi işten çıkarma planlarını açıkladı.

Rusya Ukrayna savaşını çözüme kavuşturmak isteyen Fransa bunu başaramıyor. Putin ile Macron’un araları birkaç metre olan masada oturduğu görüntüler hâlâ hatıralardaki yerini koruyor. Savaş yüzünden Avrupa’nın ağır yara alması yüzünden Macron Katolik Kilisesi lideri Papa Francis’ten, Ukrayna’daki krizi çözmek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i ve ABD Başkanı Joe Biden’i aramasını istedi. Bu durum Fransa’nın siyasi olarak aciz kaldığını gösteriyor.

Fransa’da yüzde maaş artışı grevleri memurlar ve işçiler tarafından düzenleniyor.

PKK terör örgütüne destek veren İsveç’te hükümet değişti. Yeni hükümet Türkiye ile ortak iş birliği istiyor. İsveç Başbakanı Kristersson: ‘Türkiye, terörle mücadelede çok güçlü bir konumda yer alıyor. Bu alanda iş birliği iki ülkenin de çıkarınadır. Yeni bir ülke ile askeri iş birliği yapacaksanız, hassasiyetlerini anlamalısınız’ açıklamasında bulundu. Dünyanın en zengin ikinci adamı Amazon’un kurucusu Jeff Bezos ‘ekonomik fırtınaya hazırlanma zamanı’ açıklamasında bulundu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X