Muhammet Fatih Şahin
Muhammet Fatih Şahin

Muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı belli oluyor

Köşe Yazısını Dinle

Altılı masa altı genel başkanın ev sahibi yaptığı altı toplantıyı bitirdi. Prensiplerde anlaşma yapılan bu toplantılarda kamuoyunun beklediği cumhurbaşkanı adayı ise geçen haftaya kadar tartışılmamıştı.

Kılıçdaroğlu’nun CHP içerisinden bir cumhurbaşkanı adayı çıkacaksa bunun kendisi olmak istediğini, ancak CHP ile hiçbir ilişkisi olmayan bir aday ortaya atılırsa buna karşı çıkmayacağını 8 ay önceki ‘Cumhurbaşkanı Adayı Belirlemek’ isimli yazımda belirtmiştim.

Eğer CHP içerisinden birisi cumhurbaşkanı olursa bir elinde havuç diğer elinde sopa ile CHP kurultayı öncesi delegeleri kendisini desteklemesini isteyeceğini ve güçlü bir cumhurbaşkanının CHP Genel Başkanlığını Kılıçdaroğlu’ndan kolaylıkla alabileceğini söylemiştim.

Eğer CHP ile hiçbir alakası olmayan bir cumhurbaşkanı olursa CHP Genel Başkanlığı için tehdit oluşturmaz ve Kılıçdaroğlu her halükârda kazanan bir isim olur.

Olay sadece Kılıçdaroğlu’nun kişisel düşüncesi değil. Onun yanındakiler belki Kılıçdaroğlu’ndan fazla ister cumhurbaşkanı olmasını.

Abdullah Gül, Haşim Kılıç, Özgür Demirtaş gibi isimler ortaya atılmış olsa dahi kamuoyunda karşılık bulmadı. Meral Akşener’in de ben başbakan olacağım sözünden sonra Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş ve Kemal Kılıçdaroğlu isimlerinden birisinin aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Kemal Kılıçdaroğlu partisinin katıldığı programlarda 14. cumhurbaşkanı olarak lanse edildi. Kendisi de bu söylemlere gülümseyerek yanıt verdi. Herhangi bir tepki göstermedi.

CHP’nin önde gelen siyasileri adayımız Kılıçdaroğlu’dur diyerek kesin bir ifadede bulundular.

Parti içerisinde kimse Kılıçdaroğlu’nun adaylığı ile ilgili olumsuz bir beyanat vermedi.

İyi Parti ise bu gelişmeler karşısında genel başkan düzeyinde bir açıklama yapmadı ama İstanbul İl Başkanı aracılığıyla ‘Sahada Mansur Yavaş’ın adını duyuyoruz’ diyerek tepkisini dile getirdi.

Geçen hafta Kılıçdaroğlu katıldığı bir programda ‘Altılı masa onay verirse cumhurbaşkanı adayı olmak isterim’ diyerek son noktayı koymak istedi.

Ancak diğer liderlerden istediği desteği henüz göremedi.

İşte tüm mücadele bu noktadan sonra başladı. CHP milletvekili Gürsel Tekin HDP’ye bakanlık verebiliriz açıklamasında bulununca İyi Parti buna karşı çıktı. HDP ise İyi Parti’ye çok sert bir tepki gösterdi. CHP eski milletvekili Barış Yarkadaş ise ‘HDP’nin desteğiyle kazanılan CHP’li belediyeden ihale alacaksınız ama HDP’ye karşı çıkacaksınız.’ Diyerek İyi Partili bir milletvekilinin Ankara Belediyesinden aldığı 107 trilyonluk ihaleyi açıkladı.

Mevcut tabloda eğer İyi Parti, Kılıçdaroğlu’nun adaylığı desteklemiş olsaydı ne HDP’den ne de CHP içindeki isimlerden böylesi ağır bir tepki çekmeyecekti.

Kılıçdaroğlu aday olmayı çok istiyor. HDP ise Kılıçdaroğlu’na onay verdiklerini açıkladı. İyi Parti de buna destek olursa Kılıçdaroğlu’na karşı çıkacak güçlü bir yapı ortada kalmıyor. O yüzden planlar İyi Parti’yi bir şekilde ikna etmek üzerine kuruldu.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener de en çok oyu alacak aday ile seçime gitmek istiyor ama kendisini bir çıkmazın içinde hissediyor olmalı ki İmamoğlu’nu uzun bir aradan sonra ziyaret etti. İyi Parti kanadı esas olarak Yavaş’ı istiyor ama İmamoğlu’na da razı görünüyor. Eskiden ikinci Fatih dediği İmamoğlu’nu çok seven Akşener şu anda mecbur olduğu için yanına gitmek zorunda kaldı.

Tabii ki başka muhalefet partileri de mevcut. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Mansur Yavaş’a adaylık teklifinde bulunacaklarını açıkladı. Ancak Mansur Yavaş kamuoyunda bu kadar karşılığı varken iki kelime açıklama yapmazken Kılıçdaroğlu’na karşı adaylığını koyup mücadele etmesi oldukça zor gözüküyor.

Memleket Partisi Muharrem İnce 2018 yılındaki gibi tekrar cumhurbaşkanı adayı olmak istediğini açıkladı. Yani demem o ki muhalefetin tek adayı Kılıçdaroğlu değil. Ancak en güçlü muhalefet partileri CHP, İyi Parti ve HDP Kılıçdaroğlu’nu desteklerse en güçlü muhalefet adayı Kılıçdaroğlu olacak gibi gözüküyor. Siyasette 24 saatte çok şey değişir. Henüz seçimlere 9 ay var. Muhalefet ilk defa adaylık ile ilgili elde tutulur açıklamalar yaptığı için bugün itibarıyla tablo böyle. Bakalım seçime kadar neler olacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısına kim aday olarak çıkabilecek?

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X