Muhammet Fatih Şahin
Muhammet Fatih Şahin

Mutsuzluktan beslenmek

Köşe Yazısını Dinle

Kolay ulaşılabilir olması sebebiyle sosyal medya, hayatın her alanında etki gösterip  kontrolsüz bir merci doğmasına neden oldu.

Facebook, Twitter, Instagram ve Tiktok gibi uygulamalar günümüzde milyonlarca insanın mütemmim cüzü haline geldi.

Instagramı ele alalım… Popüler olmak isteyen insanların takip ettikleri kişiler takipçilerinden az olmak zorunda. İnsanların seni takip etmesi için de hoşlarına giden bir profile sahip olmalısın. Yani çok mutlu olan, sürekli geziler yapan, farklı ortamlara giren bir imajın olmalı.

Küçük ya da büyük ölçüde herkes popüler olmak istediği için instagram profilleri oldukça neşeli bir alana benziyor. Bu yüzden birçok insan depresyonun dibini yaşamasına rağmen mutlu ve güleryüzlü fotoğraf paylaşabiliyor.Uygulamaya giren kişi de sanki herkes mutluymuş ve sadece kendisi mutsuzmuş gibi hissedebiliyor.

Ama fark edemediğimiz husus şurası ki, daha çok takipçi kazanmak ya da ‘vay be ne güzel geziyor’ desinler diye paylaştığınız her bir gönderi bir başkasının mutsuzluğu haline gelebiliyor. Eğer gezdiğiniz ve yediğiniz güzel bir resmi’ sevdiklerimle paylaşmak istiyorum bu yüzden Instagram’a yüklüyorum’ diyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü sizin mutluluğunuzdan hiçbir haset göstermeden mutlu olabilen ailenizdir, yakın arkadaşlarınızdır. Yüzlerce takipçiniz olan bir mecrada bunu paylaşmak elindeki olanakları herkese gösterme çabasıdır.

Gezi fotoğrafları Instagram yüzünden pik seviyeye ulaştı. Eline telefonu alan bir genç bir bakıyor ki herkes bir yerlere gitmiş sadece kendisi evde tıkılıp kalmış. Bu yüzden derin bir hüzne bürünüyor. Çok basit olarak gördüğünüz bir deniz, bir yemek ya da şehir fotoğrafını tek tuşla paylaşmanız bir başkasının mutsuzluğu olabiliyor.

Bugün başkasının paylaşımları yüzünden mutsuz olan genç yarın fırsat bulduğu anda aynı paylaşımları kendisi yapmaya başlıyor. Sistemin bir parçası haline geliyor.

Güzel spor yapıyorsunuz paylaşın, müzikle uğraşıyorsunuz paylaşın, mesleki başarılarınızı paylaşın. Zira bunlar büyük emekler sonrası başarının ortaya çıktığı ve toplumda teşvik edilen güzel işler. Benim kast ettiğim paylaşımlar paraya dayanan ve imkânı olmadığı için senin paylaştığın etkinliği yapabilecek gücü ve imkânı olmayan insanların mutsuzluğu…

Basit gibi görünmesine rağmen paylaştığınız gönderiler başkasının ulaşamadığı bir hedef haline gelebiliyor. O yüzden paylaşım yaparken daha dikkatli olmalıyız. Paylaştığınız gönderiler insanlar üzerinde olumlu etki bırakmalı, kimsede bir kırgınlığa yol açmamalı.

Benim söylediklerim insanların duygularını önemseyen samimi insanlar için. Böyle kaygılarınız yoksa tüm güç, şöhret ve imkânınızı fütursuzca paylaşıp daha popüler ve ulaşılmaz bir insan algısı oluşturabilirsiniz.

Basit görünmesine rağmen karmaşık ve önemli olan bu konunun alanında uzmanlaşmış akademisyenler tarafından daha çok gündemde tutularak toplumsal farkındalık oluşturulması ve paylaşımların insanlar üzerinde yıkıcı olabilen etkilerinin  tartışma programlarında uzun uzun ele alınması gerekiyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X