Muhammet Fatih Şahin
Muhammet Fatih Şahin

Ters köşe

Köşe Yazısını Dinle

Geçen haftaki yazımda milletimiz ne yapılırsa doların yükselmesine laf etmez konulu yazı yazmıştım. Bir hafta içerisinde yazılanların birçoğu yapıldı. Ancak yine de doların bu denli hızlı düşmesini kimse beklemiyordu. Herkes ters köşe oldu. Bu süreç bize birçok şey öğretti.

Ekonomistlerin güvenirliliğini azalttı. Çünkü doların yükselmesini kimse engelleyemez diyorlardı.

Erdoğan ekonomi bilmiyor diyorlardı. Demek ki ekonomiye hâkimmiş havası oluştu. Ben ekonomistim lafı karşılık buldu.

Faizi artırın diye yayın yapanların birçoğu yeni sistemi örtülü faiz diye eleştirmeye başladı. Halbuki faizin artmasını kendileri istiyordu.

Ancak bu yapılan faiz artışı değildir. Çünkü faiz gelir garantisidir. Paranızı koyarsınız, bir zaman sonra fazla para alırsınız. Burada dolar artmadığı zaman fazla para almayacaksınız. Yani mevcut faiz oranları haricinde gelir garantisi yok. Faiz artışı da yok.

Güleryüzleri ve sakinliği ile dikkat çeken bazı ekonomistlerin dolar düşünce sert ve asabi yüzleri ile karşılaştık. Halbuki dolar yükselirken üzülmelerini beklerdik.

Muhalefetin dolar üzerinden hükümete yüklenmek dışında bir argümanı olmadığını gördük. Çünkü doların düşüşü bir seçim hezimeti gibi karşılandı.

Dolar bozdurarak Türk lirasının değerini yükseltemezsiniz demişlerdi ancak şu anda dolar sattığınız için Türk lirasının değeri yükseliyor eleştirisi halk tarafından karşılık bulmadı.

Dolar almayı tavsiye edenler dolar yükselince ‘kâr etmiyoruz, alım gücümüzü koruyoruz’ diyorlardı. Ancak dolar düşerken alım gücümüzü koruduk demediler, zarar ettik dediler.

Dolar yükselirken millet zarar ediyor diye eleştiri yapanlar dolar düşerken de millet zarar ediyor diye eleştirmeye başladı. Ne olursa olsun eleştiririm tarzı yaklaşımlar millet tarafından karşılık bulmadı.

PUTİN NEDEN TÜRK LİRASINI ELEŞTİRDİ?

Rus Lider Putin katıldığı bir basın toplantısında merkez bankasına karışmıyorum, faizleri yükselmesine olumlu bakıyorum yoksa Türk lirası gibi paramız değer kaybeder açıklamasında bulundu. Şüphesiz Vladimir Putin faizin yükselmesini Türk lirasını örnek vermeden de savunabilirdi. Ancak bu açıklamasıyla Türkiye’ye bir eleştiride bulundu.

Rusya Ukrayna geriliminde Türkiye Ukrayna’ya Siha satmış ve dünya basınında Siha’ların Rus ordusunu bozguna uğratacağını yazmıştı. Bu gelişmeler üzerine Rus lider Türkiye’ye bir mesaj göstermiş oldu.

Halbuki Rusya Türkiye ilişkileri çok iyi ilerliyordu. Bundan sonra da iyi ilerler ama Ukrayna krizinde karşı karşıya geldiler. Bu olayla birlikte bir kez daha anlıyoruz ki devletlerin dostluğu değil menfaatleri vardır.

GAZETECİ DÖVMEK

Habertürk Televizyonu Ankara Temsilcisi Muharrem Sarıkaya katıldığı bir röportajda kibar bir beyefendi gibi sorular soruyordu. Ancak yayında olmadığını zannettiği bir anda genç bir gazeteciye saygısızca tokat attı. Bu olay bize kamera önünde mükemmel dediğimiz insanların kamera arkasında vahşi ve bencil birisi olabileceğini bir kez daha hatırlattı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X