Muhammet Fatih Şahin
Muhammet Fatih Şahin

Ukrayna tekrar kaybediyor

Köşe Yazısını Dinle

“Bazı NATO ülkeleri Ukrayna savaşının bitmesini istemiyor.’’ Çıkışında bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bugün ne kadar haklı olduğunu bir kez daha görüyoruz.

Rusya’nın mutlak üstünlüğü ile başlayan savaş, Ukrayna’ya yapılan yoğun askeri ve teknoloji yardımı sayesinde yön değiştirmiş ve Rusya’nın aldığı topraklardan çekilme süreci başlamıştı.

Askeri olarak hala üstünlüğünü koruyan Rusya teknoloji olarak Ukrayna’nın gerisinde kalmıştı. Özellikle akıllı telefonlar sayesinde Rus komutanların nerede olduğu bilgisi Ukrayna ordusuna saniye saniye paylaşıldı ve üst düzey komutanlara yönelik yoğun saldırılar gerçekleşti. Bir kısmı hayatını kaybetti.

Elon Musk’un Starlink uyduları sayesinde hızlı internet ağına kavuşan Ukrayna ordusu bu sayede haberleşme sıkıntısı yaşamadı. Ancak son dönemde bir gelişme yaşandı.

Elon Musk’ın Ukrayna Rusya savaşını bitirecek bir çözüm önerisi sundu. Ancak bu çözüm önerisi Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunmuyordu. Elon Musk’a göre; ‘’Rusya’nın ilhak ettiği bölgelerde, Birleşmiş Milletler gözetiminde seçimler tekrar yapılacak. Referandum sonucuna göre Rusya, halkın iradesine saygı duyacak. Kırım resmen Rusya’nın olacak, zaten 1783’ten beri öyleydi. Ukrayna tarafsız kalacak”

Bu teklif karşısında üstünlüğü ele geçirdiğini düşünen Ukrayna sert tepki gösterdi. Almanya büyükelçisi açıktan ağır küfür etti. Zelensky ise ‘Rus taraftarı Elon Musk’ı mı daha çok seviyorsunuz Ukrayna taraftarı mı?’ diye bir twet attı.

Elon Musk’ın maruz kaldığı bu sert tutum karşısında Starlink uyduları tamire alındı. Ukrayna ordusunun internet ağı ciddi zarar görmüş oldu. Ayrıca Starlink uydu direktörünün yaptığı açıklamada bu yıl sonuna kadar uydu kullanımı artık bedava olmayacak ve 120 milyon dolarlık bir bedeli olacak. Seneye ise 400 milyon dolarlık bir bedeli olacak.

Yani Ukrayna’nın en kritik savaş aracı olan internetinde hiç beklenmedik bir aksama oluştu.

Rusya üstünken Ukrayna’ya yapılan yoğun yardım neticesinde Ukrayna üstünlüğü ele geçirdi. Ancak şimdi de Ukrayna’nın desteğinde kesinti görüldü. Yine Rusya’nın üstünlüğü olacak. Yani bir el sanki savaşın bitmesini istemiyor gibi gözüküyor.

DOĞALGAZ’DA SON DURUM

Rusya ile Almanya arasındaki kuzey akım petrol boru hattında bir sızıntı tespit edildi. Bunun dışında farklı birçok doğalgaz petrol boru hatlarında sızıntılar görüldü. Ayrıca Rusya ve Türkiye arasındaki petrol boru hattı olan Türk akımına yönelik bir saldırı olduğu Putin tarafından açıklandı. Savaşın devamını isteyenler olduğu gibi doğalgaz transferlerinin de durmasını isteyen başka bir akıl var.

Ancak bu petrol boru hatlarına yönelik girişim bir şeyi daha ortaya çıkardı. Demek ki Almaya ve Rusya arasında hala bir transfer varmış ki sızıntı olunca açığa çıktı. Almanya’ya doğalgaz geçen yıla göre yüzde bin zamlandı. Ancak resmi enflasyon verileri hala yüzde on.

Fransa petrollerinin %12’si şu anda akaryakıt vermiyor. Yolda kalan polis araçları, insanların benzin kavgaları basına yansıyor.

Böyle bir ortamda Putin ’’Avrupa için Türkiye’de büyük bir gaz merkezi kurulabilir, gaz tedarikinde Türkiye, Avrupa Birliği (AB) için çok önemli bir güzergah’’ açıklamasında bulundu. Bu sayede hem depolanan doğalgazdan bir gelir elde edeceğiz hem de masada elimiz güçlenecek.

Akıllı strateji ile dünyanın karşı karşıya kaldığı krizden büyüyerek çıkabiliriz. Yapmamız gereken Yunanistan ile bir orta yolu bulmalı ve içeride birliği koruyup, millet ile devlet bütünleşmesine yönelik girişimlere fırsat verilmemek olacaktır.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X