Mustafa Özdal
Mustafa Özdal

Hadi gel köyümüze geri dönelim

Mustafakemalpaşa’da adeta tarım seferberliği başladı. Mustafakemalpaşa Belediyesi, ilçede tek bir karış atıl tarım arazisi bırakmamak için kolları sıvadı. Köylülerin tek tek kapısı çalınıyor ve atıl arazileri ekmeleri için teşvik ekilip bilgilendiriliyorlar. Belediye Başkanı Mehmet Kanar,  “Pandemi bize gıdaya ihtiyacımız olduğunu gösterdi. Biz de diyoruz ki tarım için bizde büyük araziler var. Gelin birlikte tarım  yapalım ve paranızı topraktan kazanın.”

İlçede tarıma olan ilgi o kadar artmış ki Başkan Kanar, “Pandemiden sonra traktör arıyorum ama bulamıyorum. Pandemi öncesi 30 bin lira olan ikinci el traktörün fiyatı 70 bine yükseldi. Traktör fabrikalarında sıra var.Tarım aletlerinde de durum aynı.  Talep çok ama mal yok” diye konuştu.

———————-

Bu haftaki konuğumuz Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar.

Kanar’la  pandemi sürecinden  tarım kenti   Mustafakemalpaşa’nın nasıl etkilendiğini ve projelerini konuştuk.

35 projenin 20’sini hayata geçirdiğini belirten Kanar, hayalindeki 2 önemli projenin de tamamlandığını kaydetti.

Kanar, tarım projelerine ilçe halkından yoğun talep geldiğini de belirtti.

“BORÇLARI AZALTTIK”

31 Mart seçimlerinin ardından belediye başkanlığı görevini devraldınız. Nasıl bir belediye buldunuz? Hedeflediğiniz projeler hayata geçmeye başladı mı?

Devraldığımız belediye maddi yönden eksik olsa da her şey tasarladığımız gibi gidiyor.  35 projenin 20’sini yaptık. Ama son yıllarda başımıza gelenler pişmiş tavuğun başına gelmemiştir. Önce döviz depremi, sonra pandemi süreci… Pandemi 100 yılda bir olur o da bize vurdu maalesef.

Borç ne kadar?

Pandemi olmasaydı açıklama yapacaktım aslında. İlk geldiğimizde çevrilebilir bir borç yoktu ama müdahalelerimizle çevrilebilir duruma geldi. Pandemiye rağmen maddi tabloyu düzelttik.

 

“375 BİN MASKE DAĞITTIK”

Pandemi sürecinde yerel yönetimler, adeta merkezi hükümet gibi çalıştı. Mustafakemalpaşa Belediyesi neler yaptı?

Pandemi sürecinde Türkiye’nin çok dinamik yapısı olduğunu fark ettim. Ülke olarak büyük başarılar elde ettik. 3 ay boyunca elimizdeki kaynakları temizliğe ve sosyal yardımlara  ayırdık. Restoran, berber, kuaför, kafe gibi yerlerde yevmiyeyle çalıştıkları için mağdur olanlara yardım ettik. Sürecin  başlarında hemen maske ürettik. 375 bin adet maskeyi, kapı kapı dolaşarak vatandaşlarımıza dağıttık. Maskeleri biz ürettiğimiz için piyasa değerinin altında mal ettik. Dezenfekte aracını da kendimiz ürettik ve özellikle kırsal bölgelerde çok işimize yaradı.

“TRAKTÖR ALACAĞIM AMA BULAMIYORUM”

Malum, Mustafakemalpaşa bir tarım kenti. Türkiye’nin en büyük tarım depolarından biri. İlçe tarımı pandemi sürecinden nasıl etkilendi? Mustafakemalpaşa’nın meşhur ürünü domatesi özellikle sormak isterim.

Bizim talebimizle, sokağa çıkma yasağından çiftçiler muaf oldu ve üretime devam edildi.  Mustafakemalpaşa’nın domates ve biberi dünyaca ünlü. Ama bu yoğun yağışlar domatesi vurdu. Bizim ilçemiz zaten sulak olduğu için  fazla yağış tarıma yararlı değil. Yağışlar domateste mantar hastalığına ve erken ekilen ürünlerin yüzde 70’inin heba olmasına yol açtı. Ama normal zamanda ekilen ürünlerde sorun yok.

Peki süreçten tarım aletleri nasıl etkilendi?  Mesela traktör fiyatları ve satışları ne durumda?

Ben her ne kadar inşaat mühendisi olsam da asıl mesleğim esnaflık. Traktör alım, satım ve yedek parça işleri yapıyorum. Traktör bulursam alırım ama piyasada  yok. Fiyatlar ise çok yükseldi. İkinci el traktörlerin fiyatında yüzde yüze varan artışlar var. Pandemiden önce 30 bin liralık bir traktörün fiyatı 70 bine yükselmiş durumda. Sadece traktörde değil tüm tarım aletlerinde  yükseldi. Fabrikalarda sıra var.  Muazzam bir talep var ama mal yok. Pandemi sürecinde paralar cepte  kaldı. Bir de üretim durunca ikinci elde talep patlaması yaşandı ve bu durum da fiyatlara yansıdı.  Bu, çiftçimizin para kazandığını gösteriyor. Aleni ortaya çıktı bu.

 

“NEREDE ATIL ARAZİ VARSA ÜRETİME KAZANDIRACAĞIZ”

Tarıma yönelik en dikkat çekici projelerinizden biri atıl durumdaki arazilerin ekonomiye geri kazandırılması. Bu projenizden söz eder misiniz?

Atatürk’ün ‘Köylü milletin efendisidir’ sözü Mustafakemalpaşa’ya çok uygundur. Aslında çiftçiyi hükümetimiz destekliyor ama biz de Örnek Çiftçiler Derneği’ni kurduk. Aynı  zamanda Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nü kurduk. Dernekte kamu kurumlarının temsilcileri de yer alıyor. Çiftçiyi tek elden bilgilendiriyoruz. Hangi hayvanda ne hastalık var? Hükümet hangi destekleri sağlıyor? Nerelerde ne ekilir? Hangi üründen para kazanılır? Hangi çiftçi hangi desteği alabilir? İşte tüm bunlar hakkında çiftçileri tek tek bilgilendiriyoruz. En büyük sorun, desteklerin,  alması gereken kişilere ulaşmaması. Örnek Çiftçi Derneği ile bu sorunu ortadan kaldırıyoruz.  Aynı zamanda imza aşamasında olan arıcılara destek projemiz var.  İlçede çok değerli ormanlarımız var. Mustafakemalpaşalıların arıcılık faaliyeti ile ormanlardan yararlanmasını sağlayacağız. Kilik’te atıl arazilere bamya ektiriyoruz. Hem araziler değerlenecek, hem ürün elde edilecek hem de domuz gibi hayvanların araziye girmesi engellenecek. Ayrıca 500 metre üzeri arazilerde yaban mersini üretimini teşvik edeceğiz.  Amacımız insanları toprakla buluşturup, para kazanmalarını sağlamak ve köylerin boşalmasını engellemek. Mustafakemalpaşa’da nerede atıl tarım arazisi varsa belediye olarak ekmeye teşvik ediyoruz.   

Bunu tarıma geri dönüş olarak yorumlayabilir miyiz?

Pandemi bize gıdaya ihtiyacımız olduğunu gösterdi. Biz de diyoruz ki tarım için bizde büyük araziler var. Gelin birlikte tarım  yapalım ve paranızı topraktan kazanın.

 

“TARIMA BÜYÜK TALEP VAR”

Bahsettiğiniz projelere talep nasıl?

Büyük talep var. Arıcılar ne zaman projenin başlayacağını soruyorlar. Emekliler, işsizler de çok ilgililer tarım projelerimize. Sadece çiftçilik değil, hayvancılığı da teşvik ediyoruz. Değerli bir hayvan ırkından bir hayvanı alıp, köylerden birine teslim edeceğiz. Sadece çiftçilikle olmaz. Çiftçiliğin yanında hayvancılık yaparsanız muazzam paralar kazanabilirsiniz. Köye dönüşü sağlamış oluruz böylece.

Her yıl belirli aylarda özellikle Doğu ve Güneydoğu’dan  tarım sektöründe insan gücü olarak hizmet veren mevsimlik işçiler Mustafakemalpaşa’ya geliyorlar. Mevsimlik tarım işçileri için neler yapıyorsunuz?

Dinimizde de kültürümüzde de misafir çok önemlidir. Kaldı ki mevsimlik işçileri iş ortakları olarak görüyoruz. Onların rahat etmeleri bizim görevimizdir. Mevsimlik işçilerin çoğu çadırlarda kalıyordu. Çok tasvip etmediğim bir durumdu. AFAD, Tarım İl Müdürlüğü ve Mustafakemalpaşa Kaymakamlığı ile birlikte mevsimlik işçilerin ihtiyaçlarını sağlayıp, rahat ettiriyoruz.İlk etapta seyyar tuvalet, banyo ve mutfak yaptık. Diğer yandan konteynerler planladık. Çadırlar dere yatağının çevresinde kurulduğu için Allah korusun bir taşkından zarar görebilir işçiler. Yine olası bir faciada konteynerler toplanma alanları olabilir.

 

“SUUÇTU KONAKLAMALI TURİZME AÇILIYOR”

Mustafakemalpaşa aynı zamanda, doğal güzellikleriyle de bilinen bir ilçe. Suuçtu Şelalesi ise ilçede akla gelen ilk doğal güzelliklerinden biri.  Suuçtu Şelalesi ve çevresindeki mesire alanları imzalanan protokolle 20 yıllığına Mustafakemalpaşa Belediyesi’ne verildi. Suuçtu’da neler değişecek?

Sosyal tesisler Suuçtu Şelalesi’ne 5 dakika uzaklıkta. İnsanlar burada tost yiyip şelaleye gidiyorlardı. Tesis olmadığı için Arap turistler hemen dönüyorlardı. Şimdi bölgeye bir et restoranı yaptık. Muazzam bir ilgi var ki gitmek  için randevu almanız gerek. Önce restoranı yaptık. Baktık ki Suuçtu’nun değeri bilinmiyor. Çünkü Suuçtu’yu Bursalılar bile bilmezken İranlılar, Kuveytiler, Iraklılar ve Körfez ülkelerinden gelen turistler biliyor. Sağ olsun Alinur Başkan tanıtım konusunda çok destek oldu bizlere. Suuçtu zaten bizdeydi ama 20 yıl daha kalmasını sağladık. Daha sonra bir özel proje yapalım dedik. Bungalov tipi evler inşa edecek, karavanlar koyacak ve otopark yapacağız. Tabii doğaya zarar vermeden.Yani Suuçtu’yu konaklamalı turizme açacağız. Projede mescit ve seyir  tepesi de var. Bursa Tabiat Varlıkları Korumu Kurulu, projemizi onayladı, Ankara’dan yanıt bekliyoruz.  Onaylansın hemen başlanacak.

 

“KİRMASTI ESKİŞEHİR PORSUK GİBİ OLACAK”

Kirmasti, Mustafakemalpaşa ile adeta özdeş bir dere. Hep, Kirmasti Deresi’nin değişimi ve dönüşümü konuşulur. Göreve seçildikten sonra Kirmasti için Mustafakemalpaşa’yı aynı zamanda Bursa’nın Eskişehir’i yapacak proje diye söz ettiniz ve  rekreasyon projesinin temelini attınız. Buradaki çalışmalar bittiğinde nasıl bir Mustafakemalpaşa yaratılacak?

Rafta ve lafta kalan ne varsa hepsini yapacağız inşallah. Kirmasti projesini her gelen çizmiş ama hayata geçmemiş. Tarım Bakanı, Büyükşehir  Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Milletvekilimiz Mustafa Esgin’e gidip, projenin elzem olduğunu söyledik. Aynı Eskişehir gibi değerli olduğunu ama çevresinin pislik içinde olduğunu hatırlattık. 1620 metre uzunluğunda, 520 metre dere yatağı düzenlemesi ve temel perde 20 bin metrekare taban kaplaması 3 metre yüksekliğinde 40 metre dere yatağı iç açıklığına sahip olan mimari proje yaptık. Bir kere nezih bir ortama kavuşacak  bölge. Ondan sonra ikinci etabını yapacağız.  Yeşil, yürüyüş ve rekreasyon alanlarıyla şehrin merkezinde dinlenme yerimiz olsun istiyorum. Işıklandırıp, gondollarla, kayıklarla gezsin insanlar. Dedelerimiz yapmışlar bunu. İstiyorum ki bizim çocuklarımız da faydalansınlar dereden.    Eskişehir’deki porsuğu gördünüz. Kirmasti taşkın olduğu için çevresine kafeler yapamıyoruz ama yürüyüş alanları olacak.

Ne zaman bitecek bu proje?

Müteahhitle yapılan sözleşmede bitiş tarihi 5 Nisan 2021. 12 milyon liralık ödeneği karşılayacak olan DSİ, kaynağı vermeye devam ederse zamanında bitecek. Zaten 2 milyon lirasını çıkarttırdık.

Mustafakemalpaşa’da yıllardır atıl durumda olan bir amfi tiyatro var. Amfi tiyatroya bazı dokunuşlar yaparak çehresini değiştirdiniz. Amfi tiyatro yeni yüzüyle ilçeye neler kazandıracak?

Evet atıl bir yerdi. Pandemi sürecinde konserler ve benzeri etkinlikler yapılmadı zaten. Tiyatro binasına ufak dokunuşlar yaptık, boyadık. Yeni bir bina inşa ettik ayrıca.

 

“AŞEVİ HAYALİMDEKİ PROJEYDİ”

Sosyal yardımlar, sosyal belediyeciliğin olmazsa olmazlarından. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde kurulan gıda bankası, giysi bankası ve aşevinin işlevi nasıl olacak?

Seçime girerken en çok 2 projeye önem vermiştim. İçme suyu altyapısı ve aşevi. İçme suyu altyapısının yenilenmesi gerekiyordu, çünkü çok sağlıksızdı. Sağ olsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş’ın destekleriyle bu ay içinde 318 kilometre uzunluğundaki 50 milyon liralık içme suyu projemiz bitecek. Altyapı çok tehlikeli bir iş belediye başkanları için. Toz, toprak, çamur oy kaybettiriyor. Ancak ilçe halkımız bu yatırımın öneminin farkında. Çünkü suda kayıp kaçak  oranımız yüzde 60 dolayında. Hem su faturaları düşecek hem de muazzam bir baraj kazanacağız. Daha sonra aracılığınızla selamlarımı yolladığım Alinur Başkan’dan kanalizasyonun yenilenmesini de bekliyoruz.  İkinci büyük projem de aşeviydi. Pazarlarda yerlerden pırasa toplayan insanları görünce içim kan ağlardı. Birgün bir yerlere gelirsem bu insanlara faydam olacak derdim hep. Atıl bir tesisimiz vardı. Aşevine dönüştürdük ve yanına da giysi bankası binası yaptık. Vatandaşlarımız Kurban Bayramı’nda kurbanlıklarını bu aşevine bağışlayabilirler. Burada isteyen herkes 3 öğün yemeğini yiyebilir. Aşevine gelemeyecek durumda olanların da kapısına kadar yemek götürüyoruz. Ayrıca evsizler için barınma evi yaptık. Özellikle Doğulu vatandaşlarımız için de taziye odaları yaptık.

Bir de AB destekli Temel İhtiyaç Derneği ile yaptığınız  anlaşma kapsamında 15 ton gıda yardımı ve binlerce temizlik malzemesi,  ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak. Bu yardımlar dağıtılmaya başlandı mı?

Başlandı. Arkadaşlarımız vatandaşa ulaştırıyor. Büyük firmalar ellerinde kalan malzemeyi veriyor ve biz de vatandaşa ulaştırıyoruz.   

Şehir içi ulaşım kalitesini yükseltmek için yaptığınız çalışmalarla devam edelim.

Bizim en büyük sorunumuz 3 yıldır kapalı olan Lala Şahin Paşa Köprüsü’nü trafiğe açmaktı. Sağ olsun Büyükşehir Belediyesi açtı ve hemen ulaşımın yüzde 35’lik yükünü hafifletti. Diğer projemiz de dördüncü köprüyü trafiğe açmak. Onu da yaptık mı ulaşım sorunu tamamen çözülecek. Otopark projemizle de otopark sorunu ortadan kalkacak.

 

“DEV PROJE KALDIĞI YERDEN DEVAM”

Bursa’nın en büyük, modern spor ve kültür merkezi olarak gösterilen Gençlik Merkezi’nin yarım kalan inşaatı ne zaman bitecek?

Bu aslında Bursa ölçeğinde bir proje.  Ama neticede başlanmış ve bitirmemiz gerekir. 3,4 yıldır atıl durumda çünkü. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile birlikte Gençlik ve Spor Bakanı ile görüştük. 18 milyon liralık ihale yaptık. İnşallah kısa zamanda yeniden yapımına başlanacak.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Ben koltuk meraklısı değilim. Ancak bu işleri yaptıkça esnaf olarak gurur duyuyorum ve hevesim de artıyor. Ama bu iş bir ekip işi. Bursa Milletvekillerimiz Hakan Çavuşoğlu ve Efkan Ala, bölge Milletvekilimiz Mustafa Esgin ve diğer tüm milletvekillerine, ilçeden çıkmayan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a, İl Başkanı Ayhan Salman’a çok teşekkür ederim.  Bir de kendi ekibim var. Başkan yardımcılarım Ercan, Erol, Ersin ve Kadir beyler ile  Fatma Hanım, belediye meclis üyelerimle birlikte çalışıyoruz. Allah mahçup etmesin.

FOTOĞRAFLAR: HATİCE DAL

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X