Mustafa Özdal
Mustafa Özdal

Keles’te ağaç katliamı yapıldı mı?

Gidenler biliyordur, Bolu‘nun Abant Gölü’nden veya Trabzon‘un Uzungöl’ünden ya da Kocaeli’nin Kartepesi’nden bir farkı yoktur Keles’in o serin yaylalarının ve göletlerinin.

Arada bir fark varsa, olsa olsa Keles dışındaki tatil beldelerinin isim yapmış olmasıdır.

Hele Gököz diye bir gölet kıyısı var ki, ‘yeme yanında yat’ cinsinden bir yer olmuş.

İnsanın ruhuna işleyen dağla bütünleşmiş kartpostallık göl manzarası, ciğerlere bayram ettiren tertemiz havası, yeşilin en güzel tonlarını içinde barındıran ve misafirlerine huzur veren doğasıyla Bursa’nın hatta Marmara‘nın en nadide yerlerinden biri haline gelmiş Gököz.

Gököz’ün birkaç kilometre ötesindeyse Kocayayla var.

O da özellikle hafta sonları şehrin keşmekeşliğinden kaçan binlerce yurttaşın akın ettiği Türkiye’nin en büyük, en özel yaylalarından biridir.

Dün Keles Belediye Başkanı Mehmet Teke ile röportaj yapmak için gittiğimiz Keles’te, Gököz ve Kocayayla’nın son halini gördük.

Büyük ilçeler değil ama dağ ilçeleri gibi bütçesi kısıtlı belediyeler altın çağını yaşıyor Büyükşehir Yasası ile birlikte.

Keles‘e de Büyükşehir Belediyesi‘nin eli değmiş.

Köy yolları asfaltlanmış, yaylaların çevre düzenlemeleri yapılmış, mahallelerin eksiği, gediği, okulların ihtiyaçları giderilmiş, Gököz kırsal turizme açılmış, Kocayayla eskisinden çok daha güzel bir yayla olmuş.

Dün Kocayayla‘da Antalya‘dan, Sakarya’dan gelmiş karavancı grupları gördük.

15 gün, 1 ay, hatta aylarca kalan gruplar var.

Gököz gibi Kocayayla‘ya hakim mevkiide inşa edilecek bir gölet, bölgeye yapılacak en hayırlı iş olur, ayrıca Kocayayla‘nın değerini bir kat daha arttırır.

Teke ile gölet yapılacak alanı da gezdik.

Bazı CHP‘liler burada ağaç katliamı yapıldığını iddia etmişlerdi.

Evet 5 bin ağaç kesilmiş.

Ancak Orman Bölge Müdürlüğü zaten Keles‘te yılda 80 bin ağaç kesiyormuş.

Coğrafyasının yüzde 75’i ormanla kaplı olan Keles‘te, bazı ağaçların zaten kesilmesi ve ekonomiye kazandırılması gerekiyor.

Dünyanın her yerinde de, yeterli miktarda ağaç kesilir, kesilmek zorundadır.

Bu arada gölet, Anavatan Partisi‘nin iktidarda olduğu dönemde yatırım kapsamına alınmış.

Aradan yıllar geçmesine rağmen kaynak bulunamadığı için bugün hayata geçiyor.

Ayrıca, ağaç kesilen bölgeye fabrika kurulmayacak, gölet yapılacak.

Bundan sonrasını Mehmet Teke‘den aktaralım:

Burada yapılacak göletle 5 bin dönüm tarım arazisi sulanacak. Tarım alanlarının sulanmasıyla, çiftçilerimiz kalkınacak. Bu da göçü önleyecek ve yine Keles kazanacak. Ayrıca gölet kıyısına Burfaş bir golf sahası da planlıyor. Yani göletin kırsal turizme de büyük katkısı olacak.

Hadise bu.

Teke, ağaç katliamı yapıldığını iddia eden siyasetçileri, “Buyrun isterseniz eylem yapın” demiş.

Tık yok…

Neden acaba?

 

Oba Kamp gitmiş

 

Kocayayla‘da yıllardır özel şahısların işlettiği, içinde 10 adet bungalov tipi evin olduğu bir kamp vardı.

Oba Kamp…

Ancak şimdi bu kampın yerinde yeller esiyor.

Yaklaşık 8 yıldır, belediyeye cüzzi bir miktar ödeyerek işletilen Oba Kamp ile sözleşme süresi beklenmeden yollar ayrılmış.

Keles Belediye Başkanı Mehmet Teke, söz konusu işletmenin ihtiyacı karşılayamadığını söyleyerek, bu bölgede Burfaş‘ın yeni bir tesis yapacağını ve daha modern bir kamp alanı yaratacaklarını ekledi.

 

Bursa’da Yaşam yine dopdolu!

 

18 yıl önce OLAY Medya Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali İnan’ın, araştırmacı gazeteci Nahit Kayabaşı’na, Bursa kent kültürüyle ilgili bir dergi çıkarmasını önermesiyle başladı yayın hayatına.

Aradan geçen 18 yılda, nitelik ve nicelik bakımından Türkiye‘nin en kapsamlı kent kültürü dergisi ünvanını kazandı.

Sadece Bursa’yla ilgili haber, yazı, fotoğraf ve kapak dosyalarının içinde olduğu Bursa’da Yaşam, çıktığı gün okuyucusu tarafından tüketilen, arşiv niteliğinde bir kültür hazinesi.

Bu sayının kapak konusu Bursa’nın sağlık tarihi.

Çok önemli detaylar var kapak konusunda.

Mesela, Osmanlı’nın ilk sağlık merkezi ve tıp okulunun Bursa’da inşa edildiği veya yine Osmanlı’nın ilk çağdaş hastanesinin (Bugünkü Memleket Hastanesi) dönemin Bursa Valisi Ahmet Vefik Paşa eliyle bu kentte yükseldiği, dergide işleniyor.

Ayrıca Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün, “Efendiler, Bursa tarım memleketidir, sanat memleketidir, ticaret memleketidir, şifa memleketidir” sözlerini 1924’te Bursa‘da söylemiş.

Dergide, bu tür detaylar geniş bir şekilde işleniyor.

Meraklısına duyurulur, Bursa’da Yaşam yine dopdolu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X