Mustafa Özdal
Mustafa Özdal

Yeni Gemlik’e rekor başvuru

Yeni Gemlik projesi hayata geçiyor. Cihatlı Köyü’nün yamaçlarına inşa edilecek Körfez manzaralı 970 konutun ilk etabı olan 225 konutun ruhsatları çıktı. Ancak çok yoğun bir talep var. Bugüne kadar 17 bin Gemlikli, bu evlerden birine sahip olmak için başvuru yaptı. Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, yoğun konut başvurusunu “Demek ki doğru bir iş yapıyoruz” sözleriyle değerlendirdi. Konut sahipleri, kurayla belirlenecek. Konutların temeli 3 ay içinde atılacak.

 

Başkan Yılmaz, Manastır’ın yamaçlarına inşa edilecek 8 bin konut için de özel yasa çıkaracaklarını söyledi. 300 hektar üzerine kurulacak Yeni Gemlik’te alt ve orta gelir gruplarına hitap edecek konutların yanı sıra, üst gelir düzeyine hitap eden villalar da yükselecek. Bölgenin cazibesini artırmak için teleferik de yapılacak. Başkan Yılmaz, çevreyi ve dereleri kirleten işletmeleri mercek altına alacaklarını söyleyerek, “Gemlik kimsenin çöplüğü değil. Çevreyi kirleten işletmelere bundan sonra taviz vermeyeceğiz” dedi.

 

Yeni Gemlik’in ilk konutlarının temeli birkaç ay sonra atılıyor. Bunun müjdesini, Pazar Söyleşi’ne konuk olan Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz verdi.

İlk proje Cihatlı Köyü’nün yamaçlarında hayata geçiyor.

Bu bölgede yükselecek 970 konut için 17 bin başvuru yapılmış bugüne kadar.

Şanslı Gemlikliler, kurayla belirlenecek.

Manastır bölgesinin yamaçlarınaysa 17 bin konut yapılması planlanıyor.

Ancak mera vasfında olan bu bölgeye toplu konut yapılması için özel yasa çıkması şart. Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, umutlu.

Başkan Yılmaz’la sadece Yeni Gemlik’i konuşmadık.

Keyifle okuyacağınız bir söyleşi gerçekleştirdik.

İyi pazarlar…

 

GEMLİK BÜYÜK RİSK ALTINDA

 

* Önce Gemlik’in depremsellik tablosunu konuşalım. Uzmanlar, hem zemin hem de yapı stoğu bakımından Gemlik’in büyük riskler taşıdığını kaydediyorlar. Ne dersiniz?

Biz bu konuyu birçok defa dile getirdik. Gemlik’te iki ayrı fay hattı var ve bunlardan biri aktif. Zeminin, balçık diye tarif edilen, deprem açısından risk taşıyan bir özelliği var. Binaların yüzde 90’ı, 1999 depreminden önce yapılmış, çoğu deniz kumundan inşa edilmiş. Ayrıca 1999 depremi, binaları hırpaladı. Tüm bunlar, riski daha çok artırıyor. Risk var ama çare de var. Göreve geldiğimiz günden bu yana toplukonut arsası üretmeye çalıştık. Bakanlık düzeyinde yaptığımız çalışmalarla Cihatlı Köyü’nün bitişiğindeki 153 dönümlük mera vasfındaki alanı toplu konut alanı ilan ettirdik. Zemin açısından çok sağlam olan bu bölge, hem İznik Gölü’nü hem de Körfez’i görüyor. Bu alanda 970 konutluk bir projeyi hayata geçireceğiz etaplar halinde. Birinci etaptaki 225 konutun ruhsatını haftaiçi imzaladık.

 

*225 konutun ruhsatı tamamlandı ve ihaleye çıkacaksınız. Hangi yöntemle?

 

Anahtar teslim yöntemiyle yapılacak konutlar. Temel atmamız 3 ayı bulur. Ekim veya eylül ayında temelini atacağız olağanüstü bir durum olmazsa. Bu, Gemlik için çok önemli.

 

* Dairelerin büyüklüğü ne kadar?

 

İlk etap alt gelir grubuna hitap ettiği için 2+1 olacak. Ama diğer etaplar 3+1 olacak. 3’er ay aralıklarla 4 etabı tamamlayamayı planlıyoruz.

 

970 KONUTA 17 BİN BAŞVURU

 

* Ev sahipleri belli mi?

 

Hayır değil. Sahipleri kurayla belli olacak. Kentin 5 km doğusunda yapılacak konutlara olan başvuru sayısı bizi de çok şaşırttı. 970 daireye, 17 bin başvuru yapıldı. Bu talep bizi daha çok çalışmaya sevk etti. Ev sahipleri kurayla belirlenecek. Ben tüm katılımcılara şimdiden başarılar dilerim.

 

* Başvuru süresi bitti mi?

 

Bitmedi ama azaldı. Belediyeye başvuru yapanlar var, internet yoluyla başvuranlar oluyor. Bir yandan da Gemlik Belediyesi Kentsel Dönüşüm ve Doğal Afetler Komisyonu üyeleri, konutlardan yararlanma kriterlerini belirliyor. Gemlik’te oturma, belli gelir düzeyinin üstünde olmama, bir konuta sahip olmama gibi şartlar var. Bu şartları tutmayanlar elenebilir. Elenenleri diğer etaplarda değerlendirmeyi planlıyoruz.

 

* Neye bağlıyorsunz bu kadar yüksek talebi?

 

Bugüne kadar Gemlik’te arsa üretilememesine bağlıyorum. TOKİ, Türkiye’de 650 bin konut yapmasına rağmen Gemlik’te, arsa sıkıntısı nedeniyle hiç konut yapamadı.

 

VER ESKİ DAİRENİ AL YENİSİNİ”

 

Yeni Gemlik projenizin asıl bölümünü Manastır’ın üst bölgeleri olan yamaçlarda inşa etmeyi planlıyorsunuz. Ancak bu bölgeyle ilgili yasal sorunlar olduğu için, özel yasaya ihtiyaç var. Bu konu hangi aşamada ve sorun çözülürse kaç konut yapılacak?

 

O bölgede 300 hektar üzerine 8 bin konut planlıyoruz. Ama söz konusu alanın önemli bölümü eğimli olduğu için, yapılaşma her noktada olmayacak. Toplu konutlar yamaç bölgelerinde olacak. Üst bölgesinde de de üst gelir grubuna hitap eden villaları düşünüyoruz. En uç noktada da teleferik yapacağız. Çünkü o bölgedeki hayat, sadece konutlardan ibaret olmamalı. Bir cazibe bölgesine dönüştürmeliyiz. Şehir merkezinden yamaçlara karayoluyla 13 km mesafe varken, teleferikle 2,5 km’ye düşüyor. Bu bölge, tüm daireleri deniz manzaralı ve doğayla iç içe olan bir proje. Eğimli alanları da yeşil alan olarak planlıyoruz. Çevreci bir yaklaşımla, bölgeyi betona boğmayacağız. Herkes burada yaşamak isteyecek. Burada asıl amacımız, yeni konutları, ovada, depreme dayanlıklı olmadığı raporlarla tespit edilen çürük konutlarla değiştirmek. “Eski daireni ver, yeni daireni cüzzi bir fark ödeyerek al” diyeceğiz vatandaşımıza. Vatandaşlarımızı, standartları daha yüksek, kaloriferli, asansörlü, sağlık ocağı ve sosyal donatı alanları olan modern konutlara davet ettiğimiz zaman, kabul edeceğini düşünüyoruz. 17 bin Gemliklinin başvuruda bulunması ne kadar doğru bir iş yaptığımızı ortaya koyuyor. Yasal sorunu da, Orman Bakanlığı’nın Orman Kanunu’nda yapacağı ufak bir değişiklikle aşacağız. Evet zeytin bizim için de çok önemli. Ancak zeytin ağaçlarına dokunmadan da sorunu çözebiliriz.

 

YAMAÇTA YAŞAM OVADA ÇALIŞMA”

 

* Yamaçlara taşınması durumunda, Gemlik’in merkezini nasıl planlıyorsunuz?

Merkezde, sağlam olan binaları koruyacağız. Eski binaları yıkıp, yerlerine yeşil alanlar, fuar alanları ve çeşitli meslek sahiplerinin faaliyet göstereceği yüksekliği 6,5 metrekareyi geçmeyen atölyeler yapacağız. Gemlikliler yamaçlarda yaşayacaklar, ovada çalışacaklar. Belediye olarak, bunu hayata geçirebilecek imkânlarımız var.

 

* İmkân demişken, kaynağı nereden bulacaksınız?

 

Gemlik Belediyesi’nin yüzde 13 olan Gemport’taki hissesini satıyoruz. Bu da yaklaşık 100 milyon lira ediyor. Kendi yağımızla kavrulacağız, devletten beklentimiz yok. Sadece siyasi büyüklerimizin, özel yasa için yardımcı olmalarını bekliyoruz.

 

YAMAÇLARA TELEFERİK

 

* Yamaçlarda, üst düzey gelir gruplarına villa yapılacağından söz ettiniz. Bunu biraz açar mısınız?

 

Üst gelir grubunun da Gemlik dışında yaşamasını arzu etmiyoruz. Teleferik tesisinin hemen altında üst gelir grubuna yapılaşma düşünüyoruz. Burada biz sadece arsa üreteceğiz. Arsaları veririz, onlar kendileri yaparlar. Bunu sağladığımız taktirde, alt, orta ve üst düzey gelir gruplarının tümünün Gemlik’te kalmasını sağlarız.

 

* Araplar, Yalova’dan sonra Bursa’ya, özellikle Gemlik’e yöneldiler. Bu durum, arsa ve konut fiyatlarını artırdı mı?

 

Araplar deniz manzaralı yerleri tercih ediyorlar. Yalova’da yasal açıdan kotalar doldu demek ki, son zamanlarda Gemlik’e ilgi göstermeye başladılar. Bu da arsa ve konut fiyatlarını artırdı. Mülk sahipleri için iyi, konuta ihtiyaç duyanlar için dezavantajlı bir durum. Ama biz toplu konuta başlarsak, fiyatlar normale dönebilir.

 

KADINLAR PLAJINI CHP’LİLER DE AÇIYOR”

 

* Kadınlar Plajı ne zaman açılıyor?
 

Toplumun yüzde 50’si kadınlardan oluşuyor. Hasanağa’da kadınlara dönük bir plaj oluşturmuştuk. Orayı biraz daha modernize edip, ramazandan sonra hizmete açacağız.
 

* Kadınlara özel plaj yaptığınız için eleştiri alıyor musunuz?
 

Bu plaja çok yoğun talep vardı. Bu bir arz-talep meselesi. Hatta Kumla’da kadınlara yönelik plaj olmadığı için eleştiri alıyoruz. Kadınlara özel plajı CHP’li belediyeler de açıyorlar. Onlar yapmamış olsalardı, ‘laiklik elden gidiyor’, “Bu çağda bu kafa” diye manşetler atarlardı. Bereket onlar da yaptılar da bu konuda normal bir atmosfer var. Bizim amacımız, sahillerin en güzel bir şekilde kullanılmasıdır. Sahiller konusunda, Gemlik merkezde ya da Kumla’da bir marina düşünüyoruz. Büyük Kumla Deresi’ni genişletmek suretiyle, doğal bir yat limanı da düşünüyoruz. Bu projemize, Kanal Bursa ismini verdik. Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe’ye, sahillere ayrı bir önem verdiği için teşekkür ediyoruz. Körfez’in temizlenmesinden plajların temizliğine varıncaya kadar çok ciddi çalışmalar yapıyor Bursa Büyükşehir Belediyesi. Geçmişte Bursa, sahillere sırtını dönmüşken, bugün yüzünü dönmüş durumda.

 

“GEMLİK KİMSENİN ÇÖPLÜĞÜ DEĞİLDİR”

 

Derelerin ıslah çalışması ne aşamada?

 

Ciddi çalışmalarımız sayesinde bugün Çarşı Deresi’nde balıklar yüzüyor. Karsak Deresi’nin ıslahı için de özel bir çalışma yürütüyoruz. Karsak’ın denizden başlayıp Orhangazi göl kıyısına kadar olan hattının sağında ve solunda faaliyet gösteren işletmeleri mercek altına alıyoruz. Hangisinin arıtma tesisi olduğu, arıtma tesisi olanların hangisinin çalıştırdığını, hangisinin çalıştırılmadığının tespitini yapıyoruz. Bunların raporlarını İl Çevre Müdürlüğü ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’yle paylaşacağız. Üçlü koordineyle Karsak Deresi’ni kısa zamanda ıslah edip, eski günlerine döndürmeyi planlıyoruz. Dere güzergâhında işletmesi bulunanların artık arıtma maliyetlerine katlanıp, bunu ürünlerine yansıtmaları lazım. Eğer, yansıtmıyorlarsa, başka yere taşınsınlar. GemlikMarmaranın incisidir ve kimsenin çöplüğü değildir.

 

Gemlik’in kimliğini tarif eder misiniz?

 

Zeytin ağaçlarımız var, dünyanın en iyi sofralık zeytinine sahibiz, Gemlik tarım kentidir. Denizimiz var, dağlarımız var, şelalemiz var, Gemlik turizm kentidir. Güçlü sanayi kuruluşlarımız, fabrikalarımız var, Gemlik sanayi kentidir. Serbest Bölge var, Gemlik ticaret kentidir. Aynı zamanda spor kentiyiz. Ciddi bir tesisleşmeye gittik. Umurbey’de, Kumla’da ve köylerde futbol sahaları yaptık. Bu sahaların tamamı ücretsiz. Umurbey’de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ismini verdiğimiz stadyumun açılışını yağacağız. Ne yapıyorsak, gençlerimiz için yapıyoruz. Ayrıca bunların yanında, Gemlik Milli Eğitim Müdürlüğü’yle, uluslararası düzeyde spor organizasyonları gerçekleştiriyoruz. 

 

BORCU TEMİZLEDİK”

 

* Son olarak belediyenin bütçesi ne durumda?

Görevi devralırken, kasada 42 bin liramız vardı. Borcumuz da 6 milyon liraydı. Borcumuzu kısa sürede kapattık. Özkaynaklarımızla da hizmet yapmaya çalışıyoruz. Atıl durumdaki mülkleri satmak suretiyle, hizmet yapıyoruz. Çok şükür ki, seçim taahhütlerimizin yüzde 80’ini hayata geçirdik. Mahallelere meydanlar yapıp, Gemlik’e nefes aldırıyoruz. Bunun için de çok ciddi kamulaştırmalar yapıyoruz.

FOTOĞRAFLAR: AYKUT GÜNGÖR 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X