Niyazi Pakyürek
Niyazi Pakyürek

15 Temmuz: Ne ve neden

Türkiye, 15 Temmuz 2016 gecesi işgal edilmek istendi. Yani 15 Temmuz bir darbeden öte bir işgal hareketiydi. Millet olarak biz bunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız. 15 Temmuz işgal girişimine “kontrollü darbe” diyenler, ancak kontrollü yol alabilenlerdir. Tarih hesabı sorar.

15 Temmuz ne sorusunun bir tek cevabı: 15 Temmuz Türkiye’yi işgal hareketidir. Bu işgal hareketinin görünen baş aktörü Pensilvanya’lı FETÖ. Perde gerisinde Batı dünyası var. İçimizdeki Batı hayranı, Erdoğan düşmanları buna pek inanmazlar ya, hiç önemi yok. Onların bir tek derdi var, Batı’yı üzmemek. O Batı ki, 15 Temmuz’da uğranılan başarısızlığı kabullenememiş, olayları görmezden gelmiş, o gün bugün Türkiye’yi suçlayan tavırlarıyla 15 Temmuz’un intikamını almaya çalışıyorlar.

Neden? Batı’nın Türkiye’ye karşı bu tavrı niye? Batı dünyasının bu tavrında iki temel sebep var. Biri tarihsel, ikincisi çıkar. Türkiye üç yüz yıldır, başta Avrupa olmak üzere Batı’nın saldırılarına maruz kalan bir ülke. Bu süreçte genelde onların dediği olmuştur. Son birkaç yıldır söz dinlemeyen, baş kaldıran, itiraz eden, dur diyebilen bir Türkiye var ve bu Türkiye Batı’yı iyice rahatsız ediyor. Çünkü bu duruş, Batı’nın çıkarlarıyla çatışıyor ve onlar bunu hazmedemiyorlar. İşin özü bu.

15 Temmuz’dan bu yana bir yıl geçti. Şimdi 15 Temmuz anma etkinlikleri yapılıyor. Anmak, o olayı unutmamak, diri tutmak. Anmak önemli ama anlamak da önemli. O halde anlayarak anmak ya da anarak anlamalıyız. 15 Temmuz gecesi bitmeyen uzun gece. Türk milletinin yeniden destan yazdığı, dünyaya meydan okuduğu gece. Millet olarak biz bu geceyi unutmayacağız, unutturmayacağız. Üzerimize oynanan sinsi oyunların doruğa çıktığı gece 15 Temmuz. 15 Temmuz’un öncesinde ne oldu, sonrasında neler yaşandı? İçeride ve dışarıda bakışlar nasıl oldu, kimler neler söyledi, neler yazdı?

Oslo, Kobani, Gezi, hendekler, MİT TIR’ları, 17-25 Aralık, Meclis kürsüsünden tapelerin okunması 15 Temmuz öncesinin önemli olaylarıydı. Daha fazlası vardır ama ben bunları hatırlayabildim. Bunların hepsi yönetime karşı yapılıyor görüntüsü altında Türkiye’ye yönelikti. Hedefte Türkiye Cumhuriyeti vardı. Biz bunu ancak 15 Temmuz gecesi anlayabildik. 15 Temmuz sonrası neyi anladık? Batı’nın bukalemunluğunu, çıkarcılığını, değerlerinin pespayeliğini gördük, anladık. Bir de içimizdeki hainleri.

15 Temmuz’dan sonra birkaç gün ABD ve Avrupa’dan ses çıkmadı. Ne zamana kadar? OHAL ilan edilip tutuklamalar başlayınca Batı feryat figan etmeğe başladı. NATO’da görevli askerler için bizim çalışma arkadaşlarımızı tutuklamayın diyen ABD oldu. Avrupa, Türkiye’ye bir geçmiş olsun dahi diyemedi. Ya ne dedi Avrupa? OHAL’i kaldırın, tutuklama yapmayın, terörle mücadele kanunlarını değiştirip hafifletin. Fransa’da üç kişi öldürüldü diye OHAL ilan edildi ve hâlâ devam ediyor. Ama Fransa’ya OHAL’i kaldırın diyen yok.

15 Temmuz yeniden dirilişin, yeniden varoluşun, yeniden istiklal ve istikbalimizin unutulmaz tarihidir.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X