Niyazi Pakyürek
Niyazi Pakyürek

Bu bir milat olabilir mi?

Dünya’yı kasıp kavuran koronavirüs 19 yeni dünyanın habercisi mi? 2019 yılında ilk defa Çin’de görüldü ve birkaç ay içinde bütün dünyayı sardı. Şimdi insanlar ve ülkeler panikte.

İngiltere, Fransa, Almanya gibi ülkeler işin başında ölen ölür kalan sağlar bizimdir dediler ama birkaç gün içinde çark ettiler, olağanüstü tedbir almak zorunda kaldılar.

Ticaret, üretim durdu,turizm kesildi petrolün varili yirmi altı dolara kadar düştü, insanlar marketlere hücum etti ve evlerine çekildiler. 2008’deki küresel ekonomik krizden dünyayı kurtaran Çin, şimdi çökmüş durumda. Ya Avrupa!

Avrupa Birliği bundan böyle bir daha toparlanamaz. Birlik olduğunu ifade eden Avrupa ülkeleri, sıkıyı görünce birbirlerine yardım elini uzatmadılar. İtalya virüsle boğuşurken sadece Çin ve Türkiye’den yardım aldı. Almanya, İtalya için hazırladığı ilaçları göndermekten vazgeçerek kendi hastanelerine dağıttı. Bunlar herhalde unutulmaz.

Ülkeler üretimi düşük de olsa ayakta tutabilmek için trilyonlarca dolar teşvik paketlerini devreye sokuyorlar. Amaç, çarkların ağır de olsa dönmesi ve işsizliğin büyümesini önlemek.

Dünyanın zengin ülkeleri bundan ne ders çıkarırlar bilinmez ama açık olan şu ki bu devran bundan böyle farklı dönecek. Bu durumdan en çok ekonomi olumsuz etkilenecek ve en büyük darbeyi karşılıksız para basan başta ABD ve İsviçre alacak. Karşılıksız para basan diğer ülkeler de bunları takip edecek.

Bu salgın iki üç ay içinde biter, ancak gelecek kış ne olur sadece Allah bilir. Ama çöken ekonomiler, artan işsizlik -ABD ve Avrupa ülkelerini bekleyen bu-hiç hayra alamet olmaz, beraberinde savaşı getirir.  Elbette savaş hemen çıkmaz ancak, çok da uzun sürmez.

Bence bu bir milat. Bundan sonra, hiçbir şey eskisi gibi olmaz beşten büyük bir dünya kurulur. Bunun önüne geçmek için en çok ABD mücadele verecektir fakat başaramayacaktır. İnsanlığın yeni dünya’daki yeri ne olacaktır bilmek mümkün değil sadece çeşitli öngörüler vardır.

Dünyada en çok AVM nin olduğu rivayet edilen Türkiye’de bunların çoğu orta vadede kapanabilir ve hiç de kötü olmaz. Bundan sonra tarımın daha çok ön plana çıkacağını görebiliriz.

Evet, dünya artık bu kadar adaletsizliğe, kirliliğe, açlıktan ölümlere, doğanın tahribine, gıdanın genetiğiyle oynanmasına, insanların sarf malzemesi gibi görülmesine tahammül edemez.

Bu bir milat. Yeni bir dünya kuruluyor. Yeni kurulacak dünyanın yıldız ülkesi, temenni edip inanıyorum ki Türkiye olacaktır.

Hükümete, sağlık çalışanlarına ve polise şükran borçluyuz. Bu süreci fazla yara almadan atlatmak için, kurallara uyalım ve evlerimizde kalalım.

Son olarak, bu beladan kurtulduktan sonra el sıkışma kucaklaşma alışkanlığını terk edelim. Bu beladan hiç olmazsa bu alanda kârlı çıkalım.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X