Niyazi Pakyürek
Niyazi Pakyürek

Hasan Celal Güzel’i rahmetle anıyorum

Olağanüstü haller kahramanları ortaya çıkarır ve tarih onları başköşeye oturtur. Çıkarcıları, hainleri de kaydeder tabii.

28 Şubat’ın önde gelen siyasi kahramanları Necmettin Erbakan, Muhsin Yazıcıoğlu ve Hasan Celal Güzel’dir. Ben üçünü de yakından tanıma şansına nail oldum. Üçü de Allah’ın rahmetine kavuştu.

O karanlık sürecin karşısına dikilmiş, dimdik ayakta kalmışlardır. Hiç boyun eğmediler. 28 Şubat’ı yapanlar “bu süreç bin yıl devam edecek” derken Erbakan, “Bu tarihin akışı içinde basit bir noktadır…” diyordu.

O süreçte yaratılan algı operasyonları neticesinde- endişeli modernler sokaklarda “Türkiye İran olamaz”, “Türkiye laiktir laik kalacak” ve “mollalar İran’a” sloganlarını atarken, Muhsin Yazıcıoğlu, “Türkiye İran olmaz” “Türkiye’nin Suriye olmasına da biz müsaade etmeyeceğiz” diye haykırıyordu.

Tanklar Sincan’da yürümeye başlamış, Muhsin Yazıcıoğlu, “Ordu gözbebeğimizdir ancak namlusunu millete çevrilmiş tanka selam durmam” demişti.

Hasan Celal Güzel sarsılmaz bir dirençle 28 Şubat’a karşı durmuştu. O tankların karşısına dikilmiş tank Hasan’dı.Yılmadan usanmadan yazdı, konuştu. Her daim ülkenin ve milletin yanında yer almanın huzuru içinde olmuştur.

1998 yılında hapis yatarken Bursa’dan bir grup arkadaş ziyaretine gittik. Bahçenin kamelyasında epey zaman sohbet etmiştik. Tek endişesi vardı, millet ve Türkiye. Hapiste iken sabahlara kadar daktilosunun başında düşündüklerini kayda geçirmiş. Çok açıksözlüydü. 28 Şubat’ın dönemin Cumhurbaşkanı Demirel’in desteğiyle gerçekleştiğini söylerdi. Medyanın, iş dünyasının, sivillerin, dernek ve sendikalardan bazılarının 28 Şubat’tan sorumlu olduklarını her daim dile getirirdi.

Hasan Celal Güzel siyasetin ve idarenin zirvelerinde bulunmuş çalışkan ve üretkendi. “Yeni Türkiye” isimli iki aylık akademik dergiyi 1994 yılında yayımlamaya başladı. Sekiz yılda 4 binin üzerinde makale ve 40 bin sayfalık külliyat ortaya çıkardı.

Beş ciltlik bir “ Cumhuriyet” çalışması, 12 ciltlik “Uluslararası Osmanlı Araştırması” ve 2002’de 21 ciltlik “Uluslararası Türkler” çalışmasını gerçekleştirdi. Allah rahmetini esirgemesin.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X