Niyazi Pakyürek
Niyazi Pakyürek

Ramazan ayı Kur’an ve oruç

Köşe Yazısını Dinle

Ramazan ayı, Kameri ayların başlangıcı ve bitişi ayın  hareketleri  esas alınarak belirlenir. Ayın hilal şeklinde görülmesinden itibaren, tekrar hilal şeklinde görülmesine kadar geçen süre bir “ay”dır. Bu süre bazen 29 gün bazen 30 gün olur. Ayın gökte hilal (yeni ay) halinde görüldüğü zaman oruca başlanır.

Allah, Bakara suresi 183. Ayette şöyle bildiriyor: Ey iman edenler! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi takvaya( duyarlılığa) ulaşasınız diye size de farz kılındı.( Bu buyruk namaz, oruç, zekat gibi ibadetlerin eski ümmetlerden beri  farz olduğunun delillerindendir.)

Bakara suresi 184. Ayette de: (Oruç size) sayılı günlerde olmak üzere (farz kılındı). İçinizden kim hasta veya yolcu olursa,( tutamadığı gün sayısı kadar) diğer günlerden o sayıyı tamamlasın. Oruç tutmaya güçleri zar zor  yetenlerin ( Oruç tutmaya güç yetiremeyenler) ise bir fakiri doyuracak kadar fidye (vermesi) gerekir. Kim gönüllü olarak iyilik yaparsa, bu kendisi için daha hayırlıdır.

Bakara suresi 185. Ayet’te ise: Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, bir rehber ve doğruyu yanlıştan ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. Sizden o bir aylık süreye ulaşanlar onu (o ayı) oruç tutsun! ( İçinizden) kim hasta veya yolcu olursa,( tutamadığı gün sayısı kadar) diğer günlerden o sayı(yı tamamlasın)  Allah sizin için kolaylık ister; zorluk istemez. (Bütün bunlar), sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık Allah’ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir. ( Mehmet Okuyan. Kur’an Meal ve Tefsir.

“ O ramazan ayı ki, Kur’an o ayda indirilmiştir. ( Bakara, 2/185. Kur’an-ı Kerimin indirilmesi miladi 610 yılında ramazan ayının Kadir Gecesi’nde sabaha karşı, Hıra’da ibadetle meşgul olduğu sırada, vahiy meleği Cebrail’in Peygamberimize Alak suresinin ilk beş ayetini getirmesiyle başlamıştır.

Duhân suresinin ikinci ve üçüncü ayetlerinde Kur’an’ın mubarek bir gecede indirildiği bildirilmektedir. “ Hâ Mim. Apaçık olan kitaba yemin olsun ki, biz onu ( Kur’an-ı) mübarek bir gecede indirdik. Şüphesiz biz, insanları uyarıcıyız.” Duhan, 44/ 1-3)

Kur’an’nın Kadir Gecesi’nde indirildiği ise Kadir suresinde açıkça bildiriliyor. “ Şüphesiz, biz onu (Kur’an-ı) Kadir Gecesinde indirdik.

Kur’an Kadir Gecesi’nde, bir defada Levh-i Mahfuzdan, dünya semasına ( Beytü’l – İzze’ye) indirilmiş, buradan da 23 senede Peygamberimize verilmiştir. Kur’an’ın Levh-i Mahfuz’da bulunduğu Bürûc suresinin 21-22 ayetlerinde açıkça bildirilmiştir.

“ Hayır,o (kitap), şanı yüce bir Kur’an’dır. O, Levh-i Mahfuz’dadır. “ Biz Kur’an’ı, insanlara dura dura okuyasın diye ayet ayet ayırdık ve onu peyderpey indirdik.”( İsra, 17/106)

Ramazan ayının rahmeti bereketi üzerimize olsun.

Unuttuğumuz, kanaatkarlığı ramazan ayı vesilesiyle tekrar hatırlayalım. Sofra sofra, marker market, pazar pazar yiyecek peşine koşturmak yerine sakince tefekkür edelim. Ramazan ayı mübarek olsun.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X