Niyazi Pakyürek
Niyazi Pakyürek

Tarihi hakikatler İhtiyarlığın Hali

Köşe Yazısını Dinle

Büyük İskender’e “Gölge etme başka ihsan istemem” diyen ve bir fıçı içinde yaşamış olan meşhur Yunan filozofu (Diojen)e bazı dostları : Sen artık ihtiyarladın, kendini yormamalı, istirahat etmelisin!demişler; o da onlara şu cevabı vermiş: Eğer bir yarışa katılmış olsaydım, hedefime yaklaşırken mi yavaşlamalıydım.

En Zaruri Savaş Levazımı

“Milletin babası” diye ün yapan Fransa Kralı (Onikinci Louis) Milano Dükalığı’na savaş ilan etmek istediği sırada başkomitanıyla görüşüp ne gibi levazıma ihtiyaç olabileceğini sormuş, akıllı komutan da şu cevabı vermiş: Üç türlü levazıma ihtiyaç vardır: Birincisi para, ikincisi para, üçüncüsü para!

En Şifalı İlaç

Onyedinci yüzyılda yaşadığı zarif mektuplarla Fransız edebiyatında önemli bir yer tutan (Madame de Sévigné), kızı kontes (De Grignan)a yazdığı mektuplardan birinde çekmekte olduğu romatizma sancılarından söz ederken hastalığının herhangi bir ilaçla değil, hiçbir ilaç kullanmamak şeklindeki deva ile nihayet bulacağını anlatır! Seksenlik bir Fransız doktorunun bazı kaynaklara geçmiş bir sözü de bunu doğrulamaktadır; o yaşta sağlığının mükemmel oluşuna hayret eden bir dostu, kendisinden bu uzun ömürle o sarsılmaz sıhhat ve afiyeti nasıl temin edebildiğini sorunca doktor şöyle bir cevap vermiş: Ben bunu ilaçlarımla temin ediyorum, çünkü hiçbirini kullanmıyorum!

Hangisi Daha Çok  Kan Dökmüş?

Onsekizinci yüzyılın “münevver despot”u sayılan Prusya kralı (Büyük Frédéric) saray hekimine bir gün şöyle bir sual sormuş: Açıkça konuşalım doktor, sen hayatında kaç insan öldürdün? Doktor da hemen şu cevabı vermiş: Haşmetmeab, benimkilerin tutarı sizinkilerden yaklaşık üç yüz bin aşağıdır!   

İdama Giden Kraliçe

Fransız büyük ihtilalinde Kraliçe (Marie Antoinette) darağacına götürülürken sevinç tezahürlerinde bulunan halka sakin ve soğukkanlı bir eda ile şöyle hitap etmiştir:

Benim üzüntüm biraz sonra nihayet bulacak ama sizin ıstıraplarınız pek yakında başlayacaktır!

Halkın Aklı

Büyük Fransız ihtilalinde (Lasource) adında bir zavallı ihtilal mahkemesi tarafından idama mahkûm edilince, hakimlere söylediği son söz şudur: Ben halkın aklını kaçırdığı sırada öleceğim; fakat siz halkın aklı başın geldiği zaman öleceksiniz.

Papaz İle Çocuk

Ünlü (Voltaire) in akrabasından ve eski Fransız yazarlarından rahip ( De Chateauneuf) henüz dokuz yaşında iken bir piskoposa takdim edilmiş, ihtiyar piskopos küçük çocuğu dini bir sınavdan geçirmek için şöyle bir şey söylemiş: Yavrucuğum, eğer sen bana Allah’ın nerede olduğunu söylersen ben sana bir portakal veririm! Zeki çocuk hemen şu cevabı verir: Eğer siz bana Allah’ın nerede olmadığını söyleyebilirseniz, ben size iki portakal takdim ederim efendim!

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X