Avatar
Özgür Erdursun
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

01.01.2017 tarihinde uygulamaya girecek olan bireysel emeklilik sistemi hakkında tüm merak edilenler

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM’ye sunuldu. Bireysel emeklilik sistemine 45 yaşın altında tüm çalışanların dahil edilmesi planlanıyor. Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren sistem vatandaşın tasarrufa yönlendirilmesi ve ilerleyen yaşlarda yaşam standartlarının daha iyi olması amaçlanarak geliştirilen bir sistemdir. Bireysel emeklilik sistemi SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı gibi SGK emekliliği ile aynı olan bir emeklilik sistemi değildir.

 

Bireysel Emeklilik Sisteminde Merak Edilenler,

 

  • 45 yaşını doldurmayan çalışanlar işveren tarafından emeklilik sözleşmesiyle emeklilik planına dahil edilecek,

  • Bakanlar Kurulu, emeklilik planına dahil edilecek işyerleri, çalışanları ve sistem esaslarını belirlemeye yetkili olacak.

  • Katkı payı prime esas kazancın %3’ü oranında olacak ve oranı iki katına kadar artırmaya %1’e kadar azaltmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

  • Katılım payı 50 TL’nin altında olamayacak.

  • Kesinti miktarı çalışanın ücretinin ödeme günü işveren tarafından şirkete aktarılacak.

  • nİşveren, katkı payını geç yatırır ya da yatırmazsa parasal kayıptan sorumlu tutulacak.

  • Çalışanlar belirlenen tutardan daha yüksek kesinti yapılmasını istiyorsa bunu işverene bildirecek.

  • *Bireysel emekliliğe otomatik katılım 1 Ocak 2017’den itibaren geçerli olacak.

  • Tasarıya göre ayrıca 50 milyon lira sermayeyle varlık yönetim fonu kurulacak. Bu kuruluş sermayesi özelleştirme fonundan karşılanacak.

  • BES otomatik katılım mı olacak sorusuna ilişkin cayma hakkı tanınacağı belirtildi. Emeklilik planına dahil olduğu bildirildikten sonra 2 ay içinde sistemden çıkılabilecek.

  • Sistemden çıkmaları halinde çalışanlara katkı payları yatırımları ile birlikte 10 gün içinde iade olacak.

  • Şirketler ise katkı paylarının değer kaybetmesi halinde fon yönetiminden sorumlu olacak.

  • Cayma hakkını kullanmayan çalışanlar, belirlenecek hallerde katkı payı ödemesine ara verilmesini talep edebilecek.

  • Yeni işyerinde emeklilik planının bulunmaması halinde çalışan, talep ederse önceki işyerinde düzenlenmiş sözleşme kapsamında katkı payı ödemeye devam edebilecek; talep etmezse emeklilik sözleşmesi sonlandırılacak.

  • 1 Ocak 2017’de yürürlüğe girmesi beklenen zorunlu bireysel emeklilik fonu için sisteme her girene 1000 TL devlet katkısı verilecek. Geçmişte sistemde bulunan kişilere de aynı miktarda desteğin verilebileceğini düşünüyoruz.

  • Emeklilik hakkı kullanılırsa hesapta bulunan birikimi en az 10 yıllık, yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana, birikiminin yüzde 5’i karşılığı ek devlet katkısı ödemesi yapılacak.

  • Eğer işveren yükümlülüklerini yerine getirmezse 100 TL para cezası uygulanacak.

  • Fon tercihlerine göre % 2,28’e kadar değişen fon oranı, şirket yönetim gideri adıyla %2, giriş aidatı olarak da 120-700 TL arasında kesinti yapılıyordu. Yeni uygulamada bu giderler olmayacak.

***

SORU: Özgür bey 06.04.1970 doğumluyum. 08.12.1989 tarihinde sigortalı oldum. Sigorta kartımı hâlâ saklıyorum, yaklaşık 3 ay çalıştım. Daha sonra babamın yanında onun işlerinde kendisine 7 yıl boyunca yardımcı oldum ve herhangi bir sigortam ödenmedi. 03.07.1996 tarihinde sigortalı olarak tekrar çalışmaya başladım. Emeklilikte SGK dökümü aldığımda ilk işe başlamam sistemde gözükmüyor. SGK’da konuyu araştırdığımda adıma sigorta yapıldığını fakat prim ödenmediğini söylediler fakat bu konuda bana yardımcı olamayacaklarını da söylediler, Özgür Bey benim durumunda olan çok kişinin bulunduğunu öğrendim; benimle birlikte aynı durumda olanlara lütfen yol gösterin çok mağdur durumdayız. Sizi severek, beğenerek takip ediyoruz Olay Tv’ye ve sizlere çok teşekkür ediyoruz, iyi ki varsınız.

Sabri BALKAN

 

CEVAP: Sabri Bey öncelikle bizlere gösterdiğiniz ilgiden dolayı çok teşekkür ederiz. Sabri Bey sizin de yazdığınız gibi bu konuda olan binlerce mağdur sigortalı var. SGK kendince haklı olarak prim ödenmediğinden dolayı size tescil hakkı vermem diyor fakat bu konuda dava açarsanız, sorumlu olarak SGK’yı görüyor ve sizin tescilinizi kabul ediyor. Kısacası bu konuda dava açmanız şart. Size ve sizin durumunuzda olan kişilere dava açmanızı öneriyorum, davayı çalıştığınız işyerine değil de SGK’ya açacaksınız.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X