Avatar
Özgür Erdursun
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Bağ-Kur’a borcu olanlar rahat bir nefes alacak

Seçimlere yaklaşırken özellikle sosyal güvenlik konularında vatandaşın birebir kendisini ilgilendiren konularda yeni yasa beklentileri oluşmaya başladı. Vatandaşların sorun yaşadığı ve çözümünü beklediği konuların başında hiç şüphe yok ki sağlık hizmetlerinden yararlanma ilk sıralarda yer almaktadır. Bağ-Kur’a borcu olanları yakından ilgilendiren bir çalışmanın müjdesi geçtiğimiz günlerde duyuruldu.

Bağ-Kur’un kısa tarihçesi:

Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu (Bağ-Kur) 02.09.1971 tarihli ve 1479 sayılı kanun ile kurulmuş olup, kanunun sigortalılıkla ilgili hükümleri 01.10.1972 tarihinde uygulamaya konulmuş, 01.01. 1986 tarihinden itibaren de bu kanuna tabi sigortalılara sağlık sigortası yardımları verilmeye başlanmıştır. 10.09.1977 tarihli ve 2108 sayılı Muhtar Ödenek ve Sosyal Güvenlik Yasası’yla köy ve mahalle muhtarlarının Bağ-Kur kapsamında zorunlu sigortalı olmaları sağlanmıştır. 04.05.1979 tarihli ve 2229 sayılı kanunla herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi olmayan Türk vatandaşlarıyla ev kadınlarına Bağ-Kur kapsamında isteğe bağlı sigortalı olma hakkı verilmiştir. Bu sigortalıların da zorunlu sigortalılarla aynı hak ve mükellefiyetlere tabi olması öngörülmüştür.

Bağ-Kur’da sorunlar ve beklentiler;

Bağ-Kur’dan emekli olmak zorunda kalanlar SSK ve Emekli Sandığına göre daha düşük maaş almaktadırlar. Bağ-Kur’a 60 günden daha fazla borcu olanlar sağlık hizmetlerinden de yararlanamamaktadır. Emeklilikte son 1261 gün hangi statüde prim ödenmiş ise (SSK,Bağ-Kur,Emekli Sandığı) o statünün şartlarına göre emekli olunuyor. SSK’dan emekli olmak isteyen birinin Bağ-Kur’a borcu varsa emekli olamıyor yada SSK ve Bağ-Kur günleri 2011 mart ayı öncesinde çakışıyorsa Bağ-Kur’lu sayılıyor ve emeklilikte on binlerce kişi kötü sürprizlerle karşı karşıya kalıyor. Bağ-Kur’lu olanlar ayrıca 60 günden daha fazla borcu varsa sağlıktan yararlanamadığı gibi her ay kendisine tahakkuk eden prim borcunda sağlıktan yararlanmış gibi borçlanması da büyük bir haksızlığa sebep olmaktadır.

En son çıkan 6552 sayılı Torba Yasa’da Bağ-Kur’a borcu olanların borçları ve primlerinin silineceği yönünde bir çalışma vardı fakat yasada borç silme çıkmadı. Bağ-Kur’a borcu olan yaklaşık 2 milyon 500 bin kişinin sabırsızlıkla beklediği Bağ-Kur borçlarının silinmesi yönünde kısa sürede çıkacak yeni bir torba yasanın hazırlandığını en yetkili ağız olan Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu duyurulmuş oldu. Yasanın çıkması ile birlikte Bağ-Kur’a 12 aydan daha fazla borcu olan ve sağlık hizmetlerinden yararlanamayan esnaf, çiftçi, şirket ortağı, serbest meslek erbabı primlerini ve borçlarını donduracak sağlık imkanlarından hemen yararlanabilecek ve SSK Bağ-Kur günleri çakışıp emekli olamayanlar ya da Bağ-Kur borcu nedeniyle emekli olamayanlar emekli olacak bu durumda olanlar da rahat bir nefes alacak.

 

SORU CEVAP

 

* Özgür Bey, 10.04.1976 yılında Almanya’da başladım. 1956 doğumluyum 4 sene Almanya’da çalışmışlığım var. Daha sonra Türkiye’ye döndüm. Kendi işimi yaptım iflas ettim, bir türlü maddi sıkıntıları aşamadım. 59 yaşındayım ve henüz emekli olamadım 2180 prim günüm var. Almanya’dan kesin dönüş yaptığım halde çalışmalarımı Türkiye’ye nasıl getirebilirim ve borçlanıp emekli olabilir miyim?

İsmet

* İsmet Bey, Almanya’daki sürelerinizi borçlanarak 3600 günle hemen emekli olabilirsiniz. 1420 gün borçlanarak 18.176 TL ödeme yapmanız gerekir. Almanya ile yazışma yaparak çalışma belgenizi Türkiye’ye getirebilirsiniz.

BİLGİ

 

4857 sayılı İş Yasası’nın 74’ üncü maddesi gereğince, kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1,5 saat süt izni verilir.

Kadın memurlarda ise  ilk altı ayda günde 3 saat, ikinci altı ayda günde 1,5 saat süt izni kullanma hakkı mevcuttur.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X