Milyonlarca emekli düşük emekli maaşları nedeniyle sıkıntılı günler geçiriyor. 1980-2000 yılları arası emekli olanlara intibak yani maaşlarında yenileme yapılarak bir miktar artış sağlanmıştı. Fakat 2000 yılından sonra emekli olan vatandaşlar intibak artışlarından yararlanamadılar. 2000 yılından sonra emekli olanlar hem intibak yasasından yararlanamadılar hem de emekli maaşı bağlama sisteminde yapılan değişiklikler sonucunda düşük emekli maaşları ile karşı karşıya kaldılar. Bu haksızlıklar nedeni ile emekliler son derece mağdur oldular. Son torba yasada 1 Temmuz 2015 tarihinden geçerli olmak üzere 1000 TL’nin altında emekli maaşı alanlara 100 TL zam yapılacak fakat bu yasa emeklileri çok da memnun etmedi. Emekliler Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırılık olduğunu savunarak haksızlıkların giderilebilmesi için 2 ayrı dava açmışlardı. 29 Nisan tarihinde davanın sonuçlanması bekleniyordu fakat davalardan biri 29 Haziran’a 2015, diğeri ise 2 Temmuz 2015 tarihine ertelendi. Mahkemelerden çıkacak intibak kararı, milyonlarca kişiye 50 ila 355 lira arasında değişen zam yolunu açabilecek. 10.5 milyona ulaşan emekli, dul ve yetimin %80’inin açlık sınırında hatta açlık sınırının altında yaşadığı ülkemizde milli gelirde kişi başı gelirin 10 bin doları aştığı söylenirken bu artışın emekliye pek yansımadığını görmekteyiz. . .
Peki bu durumda nasıl bir yol izlenmeli; milyonlarca emeklinin elektrik, su, telefon, kira derken geçimini zar zor sağlamakta olduğunu görmekteyiz. Milyonlarca emeklinin zorunlu tasarruf yapması aslında esnafın da işlerini olumsuz etkilemektedir. Emekliye yapılacak bir miktar olumlu zam alışverişi canlandıracak, alışverişin artması üretimi arttıracak, üretimin artması işsizliği azaltacaktır. Emeklinin rahat bir nefes alması aslında ülkenin rahat bir nefes almasını sağlayacaktır. Tabii ki alışverişin ve üretimin sonucunda devletin cebinden çıkan paranın bir kısmının aslında devletin cebine vergi olarak geri döneceğini de unutmamamız gerekir.
BİLGİ: Kadınlar ve erkekler SSK’dan 3600 gün ve 15 yıllık sigortalılık sürelerini tamamladıklarında, kadınlar işe başlama tarihlerine göre 50-58 yaşında, erkekler işe başlama tarihlerine göre 55-60 yaş aralığında emekli olabilirler. Bağ-Kur’dan 3600 günle emekli olma imkanı yoktur.
SORU: Özgür Bey, eşim 1992 yılında vefat etti. Ben dul bir kadınım. Eşimin vefatından önce 134 gün çalışmışlığı var ben eşimden dolayı dul maaşı alabilir miyim? İsmi saklı
CEVAP: Sosyal güvenlik konularında sorun yaşayan bir kesim de sizlersiniz. Eşinizin en az 900 gün primi olması gerekiyordu, sizin maalesef eşinizden dolayı dul maaşı alma şansınız yok. Fakat sizin durumunuzda olan kişilere muhakkak borçlanma hakkı verilerek prim gün sayısını tamamlama şansı verilmelidir.