Çalışanların amacı uzun bir maratonda olduğu gibi ipi göğüslemek yani emekli olmaktır. Çalışanlar ipi göğüslediklerinde, emekli olduklarında onca yılın yorgunluğuna, emeğine değecek bir emekli maaşı isterler. İsterler istemesine de sistem buna izin verir mi? Çalışanların adına ödenen primler emekli olduğunda alacağı emekli maaşını belirler. Son yıllarda emekli olanlar hayal kırıklığı yaşamaktadır. Onca yıl çalışmış ‘’emekli olup artık rahat edeceğim’’ dediği dönemde düşük emekli maaşlarıyla bırakın rahat etmeyi eski günlerini mumla arar olmuştur.
Düşük maaşla çalışanlar ya da yüksek maaşla çalışıp asgari ücretle ya da aldığı maaşın altında SGK’ya bildirilenler emekli olduklarında 650-700 lira bilemedin 800 lira gibi emekli maaşları almaktadırlar. Peki, herkes böyle düşük emekli maaşı mı alıyor? Tabii ki hayır! Sigortalının adına SGK’ya yapılan bildirimler emekli maaşını belirlediğinden yüksek maaşla ortalama 2000 lira ile 5500 lira arasında çalışanların maaşları her ay emekli olduklarında alacakları emekli maaşlarını 1 lira ile 10 lira arasında artırmaktadır. 2000 liranın altında çalışanların ise her ay emekli olduklarında alacağı maaş 2,5-3 lira düşmektedir.
Sonuç olarak, düşük maaşla çalışanlar son yıllarda yüksekten prim bildirimi yaparak emekli maaşlarını sadece birkaç lira artırabilirler. Emekli maaşı hesaplaması yapılırken sadece son 7 yılın değil çalışılan bütün yılların SGK matrahları baz alınarak hesaplanır. Buna göre düşük matrahlarla SGK’ya bildirilenlerin düşük maaş almaları son yıllarda yapacakları hamle ile istedikleri oranda yükseltilemez.
SORU: Özgür Bey, % 67 engelliyim. 15.11.1988 doğumluyum. 01.04.2004 yılında 16 yaşında sigortalı olarak çalışmaya başladım. Ne zaman emekli olabilirim? Halil SAKİN
CEVAP: Halil Bey, engelli emekliliğinde yaş şartı yoktur. 18 yaşından sonra işe başlama tarihinize göre 18 yıl ve 4000 prim günüyle emekli olacaksınız. 01.04.2024 yılında 4000 prim günüyle emekli olabilirsiniz.
BİLGİ: 01.01.2012 tarihinde ülkemizde Genel Sağlık Sigortası uygulaması başlamıştır. 18 yaşını bitiren ve 4 ay içinde üniversiteye giremeyen erkek çocukları ile anne veya babasından dolayı sağlık hizmetlerinden yararlanamayan kız çocukları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile gelir testi yaptırıp gelir durumuna göre Genel Sağlık Sigortası Primi ödemesi gerekmektedir.