Avatar
Özgür Erdursun
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Emeklilikte yaşa takılanlara emeklilik hakkı verilecek mi, verilmeyecek mi?

Ülkemizde kadınların ve erkeklerin emekliliği 08.09.1999 tarihinde kademeli olarak uzatılmıştı. Buna göre işe başlama tarihi esas alınarak kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşına ve daha sonra da 2008 yılında yapılan değişiklikle 65 yaşına kadar uzatılması kararlaştırılmıştı.

Ne var ki, özellikle 08.09.1999 tarihinde yapılan değişiklikle sigortalılık süresi ve prim gün sayısını doldurduğu halde emeklilikte yaşa takılıp emekli olamayan milyonlarca kişiyi mağdur eden bir durum ortaya çıktı. Mağduriyetlerinin giderilebilmesi için her ortamda sesini duyurmaya çalışan emeklilikte yaşa takılanların seslerini ülkemizde sorunu çözebilecek en yetkili kişilerin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Başbakan’ın duyması, bu durumda olan yüz binlerce kişiyi heyecanlandırdı. Hatta bu konuda ‘’Başbakan’ın talimatı var bu konu çözülecek’’ diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamasından sonra beklentiler bu sefer kesin sonuç bulacağı yönünde oldu. Fakat birkaç gün sonra emeklilikte yaşa takılanların sorununda başa dönüldü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Süleyman Soylu tekrar bir açıklama yaparak emeklikte yaşa takılanlara haklarının verilmesinin mümkün olmadığı, ekonomik olarak böyle bir gücümüzün olmadığı konusunda açıklama yapılması bu konuda bir arpa boyu yol alınmadığını göstermiş oldu.

Emeklilikte yaşa takılanlar emeklilik yaşını beklerken iş bulmakta zorluk yaşamaktadırlar ayrıca bu kişiler çalışmaya devam ettiklerinde emekli oluklarında alacakları maaş da her ay düşmektedir. Emeklilikte yaşa takılanlar aynı zamanda çalışmıyorlarsa sağlık sorunları konusunda hastanelerden faydalanabilmeleri için gelir testi yaptırmak zorundadırlar. Gelir testi sonucunda, emeklikte yaşa takıldıklarından emekli olup maaş alamadıkları gibi bir de ceplerinden GSS primi ödemek zorundadırlar.

Emeklikte yaşa takılanların hakları papatya falına kaldı, emeklilik hakkı verilecek, verilmeyecek… Verilecek, verilmeyecek…

 

RAMAZAN BAYRAMI’NDA ÇALIŞANLAR NE KADAR ÜCRET ALIRLAR?

 

Müslüman aleminin büyük bir heyecanla yaşadığı ramazan ayı bugün bitiyor. Yarın Ramazan Bayramı. Öncelikle bayramınızı tebrik ederim.

Çalışma hayatında bayram mesai ücretleri işçi ve işverenler için bilinmesi gereken önemli bir konudur. Bayramda çalışan asgari ücretli bir kişi Ramazan Bayramı’nda 274,75 TL daha fazla ücret hak eder ve toplamda 1.575,74 TL alır.

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılacaktır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde ise söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayının alınması gereklidir.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 47’nci maddesi uyarınca; ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak ödenecektir.
Eğer işçiler tatil yapmayarak çalışırlarsa, çalışılan her gün için bir günlük ücreti ayrıca ödenmek zorundadır. İşçinin tatil günü için eline geçecek ücret tatilde çalışıp çalışmamasına göre değişmektedir. İşçinin tatil ücreti iş karşılığı olmaksızın yasal olarak yapılan bir ödeme olduğundan tatil yapmayıp çalışması halinde hak ettiği ikinci ücret, çalışmasının karşılığı olan ücret olarak kabul edilmektedir.

Asgari Ücretin Net Tutarı  Aylık 1.177,46 TL’dir. Günlük net 39,25 TL’dir. Günlük ücreti 39,25.-TL olan işçiye bayram tatilinde çalışmasa bile tatil ücreti olarak 39,25.-TL ödenir. Tatilde çalışması halinde ise normal ücreti olan 39,25.-TL ve bayram mesaisi olarak da 39,25.-TL olmak üzere toplam 78,50.-TL ödenecektir.  Ramazan Bayramı(Şeker Bayramı) 3 gün ayrıca arife yarım gün toplam 3,5 gündür. Ramazan Bayramı’nda çalışan kişiye 274,75 TL fazla ödeme yapılır. Asgari ücretle çalışan bir kişi 1300,99 TL AGİ dahil maaş alır. Bu rakama bayramda çalıştığı için 274,75 TL eklenir, Asgari ücretle çalışan bir kişi AGİ dahil (Bekar) toplamda 1.575,74 TL ücret hak eder.

 

SORU: Özgür Bey, 06.04.1984 yılında sigortalı oldum, 06.07.1960 doğumluyum. Toplam 2650 prim günüm var. 3 çocuğum var. 1984 sonrası dünyaya geldiler. Ben 3600 günle emekli olmayı mı, yoksa normal emekliliği mi tercih etmeliyim? Selma GÜLER

CEVAP: Selma Hanım, işe başlama tarihinize göre emeklilik şartlarınız;

1-40 yaş 20 yıl 5000 günle

Yaşınız ve yılınız tamamlanmış fakat prim günleriniz, 5000-2650= 2350 gün olarak eksik. Bunu doğum borçlanmasıyla, (1 çocuk için 720, 2 çocuk için 1440 ve 3 çocuk için 2160 gün) borçlanmayla yapabilirsiniz. Toplam 37.952 TL ödeyerek prim gün sayınızı 4.810 güne çıkarabilir ve eksik 190 gününüzü tamamladığınızda emekli olabilirsiniz.

2-58 yaşında 3600 günle emekli olabilirsiniz. 3600-2350= 1250 gün eksik, bu eksik günleri doğum borçlanmasıyla 21.963 TL ödeyip 3600 güne tamamlayarak 58 yaşında emekli olabilirsiniz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X