Avatar
Özgür Erdursun

Engelli vatandaşlarımızın emeklilik, sosyal güvenlik ve vergi hakları

Ülkemizde engelli vatandaşlarımızın emeklilik, sosyal güvenlik ve vergi haklarını ve bu hakların tüm merak edilen noktalarını geçtiğimiz hafta ilkini okuduğunuz yazı dizisinde siz okurlarımıza aktarmaya devam ediyoruz.

Bir önceki yazımızda Engellilik İndirimi nedir, hangi raporlar Engellilik İndirimi’nde geçerlidir, Engellilik İndirimi’nden hangi tarihlerden itibaren yararlanılır, kimler Engellilik İndirimi’nden yararlanacaktır, bakmakla yükümlü olduğu kişi ne demektir, Engellilik İndirimi tutarları ne kadardır gibi soruların cevaplarını sizlere aktardık.
 

Bu haftaki yazımızda vereceğimiz bilgilerse şöyle:
 

Engellilik indirimlerine  göre 2017 yılı ocak ayında asgari ücret tutarı üzerinden ücret alan ücretlilerin yararlanacağı gelir vergisi avantajları:
 

1.Derece engelli bir çalışan aylık 135 TL, 2.Derece engelli 70,50 ve 3.derece engelli çalışan ise 31,50 TL vergi indiriminden yararlanır. Tabloya bakalım:                                               
 

1.Derece engelliler için (çalışma gücünün asgari %80’ini kaybetmiş olanlar) 900,00 TL  135,00 TL  1.620,00 TL
 

2. Derece engelliler için (çalışma gücünün asgari %60’ını kaybetmiş olanlar) 470,00 TL   70,50 TL       846,00 TL

3. Derece engelliler için (çalışma gücünü asgari %40’ını kaybetmiş olanlar) 210,00 TL      31,50 TL       378,00 TL
 

Engellilik İndirimi’nden yararlanmak için yapılması gerekenler:
 

Engellilik indiriminden yararlanmak isteyen engelliler aşağıdaki belgelerle birlikte Vergi Dairesi Başkanlığı olan illerde ilgili Grup Müdürlüğü’ne, Vergi Dairesi Başkanlığı olmayan illerde ise Defterdarlıklara (Gelir Müdürlüğü’ne), Bağımsız Vergi Dairesi bulunan ilçelerde Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne, Vergi Dairesi bulunmayan ilçelerde ise Malmüdürlüklerine bir dilekçe ile başvuracaklardır.
 

Engelli Sağlık Kurulu raporuna itiraz nasıl yapılır:
 

Engelli Sağlık Kurulu raporuna; engellinin kendisi, velisi, vasisi veya raporu isteyen kurum tarafından itiraz edilebilir. İlgililer itiraz dilekçesi ve ilk Engelli Sağlık Kurulu raporunun tasdikli bir örneği ile birlikte, bulunduğu ilin sağlık müdürlüğüne başvurur. İl Sağlık Müdürlüğü’nce, Engelli Sağlık Kurulu raporu alacak kişi en yakın farklı bir Engelli Sağlık Kurulu raporu vermeye yetkili hastaneye gönderilir. İtiraz edilen Engelli Sağlık Kurulu raporu ile itiraz üzerine verilen Engelli Sağlık Kurulu raporundaki kararlar aynı yönde ise Engelli Sağlık Kurulu raporu kesinleşir. Engelli Sağlık Kurulu raporlarının farklı olması durumunda, kişinin ikâmet ettiği yere en yakın bir hakem hastaneye, kişinin yeniden muayene edilmesi ve Engelli Sağlık Kurulu raporu tanzim edilmesi amacıyla yine il sağlık müdürlüğü kanalıyla gönderilir. Hakem hastanenin Engelli Sağlık Kurulu’nca verilen kararı kesindir. Ayrıca vergi indirimi için Gelir İdaresi Başkanlığına intikal eden rapor sonuçlarının tekrar incelenmesi talebi ile müracaat edilebilir. Merkez Sağlık Kurulu’nun ilgili yönetmeliğin 10 uncu maddesine göre görevlilerin itirazlarını inceleyerek; engellileri yeniden hastaneye sevk, haklarında ek rapor düzenletme ve hakem hastaneye sevk konularında yetkisi vardır. 31/07/2016 tarihli ve 29787 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan, “Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname”nin 106’ncı maddesi uyarınca Sağlık Bakanlığı’na devredilen askeri hastanelerce düzenlenen raporlar genel hükümlere göre işleme tabi tutulur.
 

 İşyerini değiştiren engelli ücretliler nasıl bir yol izleyecekler:
 

Herhangi bir şekilde işyeri değiştiren ücretlilerin daha önce işlem tesis ettirdikleri müdürlüklere yeni işyerlerinin adreslerini bildirerek buradan yeni işyerlerine hitaben yazı almaları yeterli olacaktır. Bu engellilerin yeniden rapor almalarına gerek yoktur. Bulundukları il sınırları dışına giden ücretliler de aynı şekilde hareket edebileceklerdir.
 

Asgari Geçim İndirimi’nin hesaplanmasında dikkate alınacak asgari ücret tutarları:
 

Asgari geçim indirimi tutarının hesaplanmasında, ücretin elde edildiği takvim yılı başında belirlenen 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarı esas alınmaktadır.
 

2017 takvim yılı boyunca asgari geçim indirimi tutarının hesaplanmasında dikkate alınacak asgari ücretin aylık brüt tutarı ile yıllık brüt tutarı şöyledir:
 

Asgari geçim indirimi yönünden yapılacak hesaplamalarda bu tutar 12 ay boyunca kullanılacaktır. 265 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde yapılan açıklamaya göre, asgari geçim indiriminin yıllık tutarı, her ücretli için takvim yılı başında geçerli olan asgarî ücret üzerinden hesaplanan yıllık vergi tutarını aşamayacak ve yılı içerisinde asgari ücret tutarında meydana gelen değişiklikler, asgari geçim indirimi uygulamasında dikkate alınmayacaktır. Asgari geçim indirimi tutarının, ücretlinin aylık hesaplanan vergisinden fazla olması halinde, fazlası dikkate alınmayacaktır. Dolayısıyla, ücretlinin yararlanacağı aylık asgari geçim indirimi tutarı, aylık asgari ücret tutarı üzerinden hesaplanan aylık vergi tutarını aşamayacaktır.
 

Örneğin, ücret matrahı ne olursa olsun 2017 takvim yılı başında geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarı 1.777,50 TL üzerinden sosyal güvenlik priminin ve işsizlik sigortası fonunun mahsubundan sonra kalan tutar üzerinden hesaplanan gelir vergisi tutarı 226,63 TL olduğundan, asgari geçim indirimi tutarı 226,63 TL’yi aşamayacaktır.
 

Bir sonraki yazımda engelli vatandaşlarımızın haklarını anlatmaya devam edeceğim…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X