Eleştiri hep aynıdır.
“Devlet hantal…
Özel sektör gibi iş yapmıyor.”
Peki neden?
Bu kritik sorunun yanıtını geride bıraktığımız yıl Devlet Personel Başkanlığı da merak etmiş.
Kasım ayı içinde Ankara’da “Kamu yönetiminde personel verimliliği” konusunda iki güne yayılan bir toplantı gerçekleştirmiş.
Bu panellerde konunun uzmanlarıyla kamudaki çalışma verimliliği ele alınmış.
Devlet Personel Başkanlığı’nın organize ettiği toplantıyı Bursa için öne çıkaran noktalardan bir tanesi de Ankara’nın personel verimlilği, insan kaynakları konusunda görüşünü merak ettiği isimlerden birisinin de Uludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kurtuluş Kaymaz olması…
Ankara’nın böyle önemli bir konuda Bursa’dan bir ismi davet edip görüşlerini almış olması, hem Bursa hem de Uludağ Üniversitesi açısından da sevindirici…
Zira…
Türkiye ölçeğinde Uludağ Üniversitesi’nin akademisyen kadrolarının talep görmesi Bursa’ya da artı katar, üniversiteye de…
Kamunun hantal, iş yapamaz algısının ortadan kaldırılmasının yollarının arandığı toplantıda Doç. Dr. Kurtuluş Kaymaz, kamuda personel bulma, seçme ve oryantasyon sürecinin değerlendirilmesi konusundaki çalışmalarını aktarmış.
Bursalı Doçent, kamudaki verimliliğin artırılması için 8 madde sıralamış.
Tabii…
Her biri için özel parantezler açmış.
Sonra, bu parantezleri bir iki cümleyle özetleyip kapatmış.
Doç. Dr. Kaymaz, sunumunda, “Devletin koyduğu yasalar, kurumların kendi iç dinamikleri doğrultusunda hareket etmesini çoğu zaman zorlaştırmaktadır” diyor ve devam ediyor:
“Yasaların, tüm kurumları içerecek şekilde bütüncül olarak oluşturulması sürecinde, kurumların kendilerine özgü veya içinde bulundukları toplumsal kesime ya da coğrafyaya özel değişkenlerin etkisi altında oldukları gerçeği genel olarak göz ardı edilmektedir.
Dolayısıyla, kurumsal dinamiklerden bağımsız yaratılan kamusal düzen, tüm kurum ve kişileri aynı biçimde hareket etmeye zorlamakta, kurumsal ilerleme girişimlerini engellemektedir.
Buna rağmen, kamu kurumlarının 2000’li yılların başından itibaren başlattığı ve kurumlarda yönetimin iyileştirilmesini hedef alan faaliyetler, gelecek açısından bir değer olarak görülebilir.”
Bir başka tespiti de şu:
“Kamu sektörünün, üniversiteler ile daha fazla işbirliği yapmaları teşvik edilmelidir.
Özellikle kamu kurumlarının, bulundukları ildeki veya bölgedeki üniversiteler ile ortak çalışmalar yürütmesi önem taşımaktadır.”
Bir diğer önerisi…
“Kamuda çalışan performansının düşüklüğünü bütünüyle kişilerin niteliğine bağlamak doğru değildir.
Yani kamu çalışanlarının bilgi, beceri ve yeteneklerinde arzu edilen seviyenin altında olunmasının ilk ve öncelikli sorumluluğunu, kamu kurumlarının yönetsel dinamiklerinde aramak gerekmektedir.”
Bu cümlenin özeti şu:
Kamuda çalışan kadar yönetici kadroların seçimi de çok önemli…
Ki, bu noktada performansa doğrudan etkisine değiniyor.
Kaymaz, kamudaki verimliliğin artırılmasının önündeki engellerden birisinin de “Kamu sektörünün ‘rahat iş’ ve ‘uzun dönem iş güvencesi’ yargısı olduğunu vurguluyor.
Uludağ Üniversitesi Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kurtuluş Kaymaz’ın Devlet Personel Başkanlığı’nın Ankara Toplantısı’nda yaptığı sunumun çok küçük bir bölümden aktardığımız satırbaşları böyle…
Detaylar ve tabii önerilerle bütünleşen sunumun genelinden kamu adına çıkarılacak çok ders var çünkü…
Tabii…
Özel sektör açısından da yol gösterici bir çalışma bu…
Mutlu yıllar…
Kar; kirlenen havanın, toprağın nefes almasını sağlar biraz da…
Yeni yıla böyle bir atmosferde giriyoruz.
Türkiye’nin her yerinde yağış var.
Kimi yerde yollar kapalı…
Ama genel olarak güzel bir hava var.
Kış mevsimdeyiz.
Ve de tam ortasında…
Yaz güneşi değil, kar beklenir böyle zamanlarda…
Umarım 2015; kirlenen havayı, toprağı beyaza bürüyen karlar gibi temiz ve soluk almanızı sağlayan günlere kavuşturur sizi…
2014, insanlık adına çok iyi bir yıl olmadı…
Soma’da, Ermenek’te, Şengal’de, Kobani’de ve daha birçok coğrafyada hüzün vardı.
Acılar, acımız oldu.
Gözyaşları gözyaşımız.
Böyle bir yılı geride bırakıyoruz.
İnsanlığın umudunu yitirmeyeceği bir 2015, hepimize iyi gelecek çünkü…
Kötü bir yıldan umut olacak bir yıla MUTLA YILLAR…