Yellen’dan ihtiyatlı ‘faiz’ yorumu

Fed Başkanı Yellen, “Aşırı agresif faiz artırımı ekonomik büyümeyi azaltır, düşük faizlere geri dönmeyi gerektirir” dedi.

Yellen’dan ihtiyatlı ‘faiz’ yorumu

Fed Başbanı Janet Yellen, faiz artırım hızına ihtiyatlı bir yaklaşımı savundu. 

 

ABD’de tüketici hakmlarının korunması alanındaki çalışmalarıyla ön plana çıkan Ralph Nader’e mektup gönderen Yellen, Fed faiz artırımlarının kademeli şekilde olması gerektiği yönündeki görüşünü tekrarladı. 

 

Yellen, “Aşırı agresif bir faiz artırımı, ekonomik büyümenin azalmasına neder olur ve düşük faizlere kalıcı bir dönüş yapılmasını gerektirir” ifadelerini kullandı. 

 

Nader, 30 Ekim’de Yellen’e bir mektup göndererek Fed’in düşük faiz politikasının tasarruf sahipleri üzerindeki etkisini değerlendirmesini istemişti.

 

Yellen cevap mektubunda, kendisinin ve FOMC’nin diğer üyelerinin tasarruf sahiplerinin hayal kırıklıklarının farkında olduklarını belirtti. Yellen, bu probleme temel çözümün daha güçlü bir ekonominin desteklenmesi olacağını vurguladı.

 

Çin ekonomisi yakından izleniyor

 

Öte yandan San Francisco Fed tarafından dün yayınlanan rapora göre Çin’in hizmet sektöründe artan büyüme, sanayi sektöründeki yavaşlamadan kaynaklı olarak yabancı mallara olan talepte düşüşü telafi etmeye yetecek bir düzeyde değil. 

     

“Hizmet sektöründe güçlenmenin Çin’e emtia ihraç eden ülkeler için çok fazla destek sağlaması muhtemel” değil ifadelerine yer verilen raporda, Avustralya gibi emtia ihracatçısı ülkeler için doğrudan ABD ve Japonya gibi ülkeler için dolaylı bir etkilenmenin söz konusu olduğu belirtildi.

    

Raporda, Fed’in Çin ekonomisi ve global ekonomiyi yakında izlemeye devam ettiği de vurgulandı. 

    

 “Büyük bankalar için stres testleri zorlaşacak”

 

Fed Yönetim Kurulu üyesi Daniel Tarullo ise, Fed’in büyük bankalara uyguladığı stres testlerinin büyük olasılıkla daha da zorlaşacağını söyledi. 

    

Tarullo yaptığı açıklamada, Fed’in bankaların stres testinden geçmeleri için gereken sermaye yeterlilik oranı seviyesini artırmasının muhtemel olduğunu ifade etti. 

    

Fed’in minimum sermaye yeterlilik oranını yükseltmesi büyük bankalar için en büyük endişelerden biri. Fed, bu yaz ABD’nin en büyük 8 bankası için sermaye yeterlilik seviyelerini normal zamanlarda uygulanmak üzere artırmış, bu oranları stres testlerine uygulayıp uygulamayacağı konusunu belirsiz bırakmıştı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X